Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

David (22) získal prácu snov v OSN: Má to však háčik, žije v stane pri Ženevskom jazere!

V OSN určite nemajú nízke platy, ale stážisti nedostanú nič.
V OSN určite nemajú nízke platy, ale stážisti nedostanú nič. (Zdroj: SITA)

ŽENEVA - Dvadsaťdvaročný mladík z Nového Zélandu získal pre niekoho prácu snov - stáž v OSN. Ide ale o neplatený džob a pretože nemá dostatok financií, žije David Hyde v stane pri Ženevskom jazere, napísal americký denník The Washington Post. Jeho rodina z mesta Christchurch sa o jeho údele dozvedela až teraz, keď im poslal jeden výtlačok švajčiarskych novín, ktoré o ňom napísali ako prvé.

David Hyde si vraj hľadal nejaké ubytovanie, čoskoro ale zistil, že ceny prenájmov sa pohybujú v sumách, ktoré si nemôže dovoliť. Bez akéhokoľvek príjmu sa teda rozhodol situáciu vyriešiť originálne: na pláži pri Ženevskom jazere si postavil stan a zakúpil si aj malý plynový varič.

Ako mladík popísal, keď prší, jeho skromný príbytok nie je tak celkom vyhovujúci. "Nevybral som si stan, ktorý je úplne vodeodolný," zveril sa reportérovi švajčiarskeho denníka Tribune de Geneve. "Ako to robia ostatní? Šancu tak dostanú len tí, ktorých rodičia si to môžu dovoliť," dodal.

 

#Genève - Un Néo-Zélandais s’est résigné à dormir en plein air. Il dénonce la politique de stage des organisations internationales.

Posted by Tribune de Genève on 10. august 2015

Stan mladého Novozélanďana stojí neďaleko plážového klubu OSN, kde vraj ostatní zamestnanci organizácie pijú a zabávajú sa. "V noci vidím svojich kolegov, ako si tam užívajú," uviedol David.

Príbeh mladého stážistu sa zdá byť absurdný, ako napísal denník The Washington Post, nie je to ale prvýkrát, čo sa v médiách rieši téma neplatených stáží pri OSN. Nedávno títo stážisti zo Ženevy dokonca usporiadali protestný pochod. Ako vtedy uviedli, tým, že im organizácia za prácu neplatí, dochádza k porušovaniu Všeobecnej deklarácie ľudských práv.

Ako Hyde uviedol, možno bol "naivný", keď sa rozhodol prijať neplatenú stáž. Teraz ale nechce odísť skôr, pretože by si to potom nemohol zapísať do svojho životopisu.

 

#Genève - David Hyde, le jeune Néo-Zélandais obligé de camper pendant son stage non rémunéré de six mois à l'ONU, a convoqué les médias place des Nations. Voir la vidéo sur www.tdg.ch

Posted by Tribune de Genève on 12. august 2015
Viac o téme: StanStážOSNŽenevaDavid Hyde
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu