Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

FOTO Nával utečencov do Európy nadobúda šialené rozmery: Migranti čakali raj, majú škandalózne peklo

Utečenecký tábor v Halberstadte Zobraziť galériu (12)
Utečenecký tábor v Halberstadte (Zdroj: SITA)

BERLÍN - Stany, kontajnery, telocvične. Jedine tieto provizórne prístrešky čakajú často na mnohých utečencov v Nemecku. Berlín, zavalený žiadateľmi o azyl, naliehavo hľadá riešenie, aby zabránil humanitárnej kríze. Utečenci snívali o bohatej a pokojnej krajine, avšak našli pošliapanú trávu zahádzanú odpadkami. Pred berlínskym strediskom, ktoré slúži k prvej registrácii, kempujú stovky sýrskych, afganských a albánskych utečencov, píše agentúra AFP.

Imigranti zdemolovali hotel v Taliansku: Sťažujú sa na podmienky, žijeme tu ako zvieratá!

Pod horúcim augustovým slnkom čakajú hodiny, mnohí dni. Úradníci sú zavalení agendou a aj keď pracujú v predĺženej pracovnej dobe, fronta vinúca sa pred budovou je stále rovnaká. V meste Hoyerswerda na východe Nemecka začalo 17 sýrskych utečencov hladovku na protest proti prieťahom pri vybavovaní svojej žiadosti.

Berlín neprestáva zvyšovať odhady počtu utečencov, ktorí do Nemecka tento rok zamieria - najskôr sa hovorilo o 200.000, potom o 400.000, teraz už aj o viac ako pol milióne. Isté je, že Nemecko zaznamená historický rekord. Je najžiadanejšou európskou zastávkou utečencov a až za ním sú Švédsko, Taliansko a Francúzsko. Zo sýrskeho Halabu a Homsu prichádzajú celé rodiny, ktoré utekajú pred beznádejou. Nemecko je cieľom ich dlhej strastiplnej cesty.

Tábor v nemeckom Halberstadte
Zobraziť galériu (12)
Tábor v nemeckom Halberstadte  (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

V júli nemecké úrady zaregistrovali 7301 utečencov zo Sýrie, čo je trojnásobok v porovnaní s vlaňajším júlom. Podobne ale čísla vyskočili aj v prípade obyvateľov Balkánu, odkiaľ prichádzajú najmä Rómovia sťažujúci sa na diskrimináciu v Kosove a Srbsku. Šanca na to, že dostanú azyl, je nulová, ale kým nebudú žiadosti vybavené, musí sa o nich Nemecko postarať. "Pre Európu je nepochopiteľné, neprijateľné a hanebné", že systém zahlcujú migranti z Balkánu, vyhlásil vo štvrtok nemecký minister vnútra Thomas de Maizière.

"Pracujeme tu v krízovom režime, nadobúda to šialené rozmery," zúfa si riaditeľ prijímacieho strediska v Dortmunde Murat Sivry. Kvôli naplneniu kapacity bolo toto zariadenie nútené už dvakrát prerušiť prevádzku.

Južne od Berlína robotníci usilovne pracujú, aby dokončili ubytovne v kontajneroch. Stredisko má byť otvorené koncom augusta. Modré, zelené a žlté bunky naskladané v troch poschodiach nad sebou budú slúžiť pre tých, ktorí to potrebujú najviac - pre ľudí traumatizovaných vojnou, pre ženy s deťmi bez mužského sprievodu, pre homosexuálov. V inej štvrti sa objavili nad dvoma pozemkami nafukovacie strechy, pod ktorými budú utečenci ubytovaní. V severonemeckom Hamburgu postavil pre utečencov Červený kríž napriek protestom občanov päťdesiat bielych stanov v parku.

Tábor v nemeckom Halberstadte
Zobraziť galériu (12)
Tábor v nemeckom Halberstadte  (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

Berlínske úrady do roku 2017 otvoria ďalších 36 prijímacích miest pre utečencov. "Bez kontajnerov ako riešenie ubytovania sa teraz nezaobídeme," povedal Aydan Özogul, ktorý má vo vláde na starosti agendu utečencov.

Nemecké mestá a mestečká volajú o pomoc pri zvládaní utečencov od veľkých prístavov na severe po miesta v Bavorsku. Prispieť musí aj armáda. Ministerka obrany Ursula von der Leyen sľúbila, že vojsko dá k dispozícii 7000 miest v kasárňach alebo stanoch, ktoré vojaci postavia. V Severnom Porýní-Vestfálsku požiadali policajtov a učiteľov na dôchodku, aby prišli pomôcť vybavovať nahromadené žiadosti o azyl.

Úrady ale vedia, že najväčším nepriateľom je čas. S jeseňou sa rýchlo ochladí a nepripadá do úvahy, aby vtedy utečenci žili pod stanmi.

Rakúsko zlyhalo v starostlivosti o migrantov, tvrdí Amnesty International

Rakúske úrady nedokážu zabezpečiť dôstojné zaobchádzanie s utečencami, ktorí v zberných zariadeniach čakajú na podanie žiadosti o azyl alebo na jej vybavenie. Vo včera zverejnenej správe to konštatovala medzinárodná organizácia na ochranu ľudských práv Amnesty International (AI). Jej zástupcovia navštívili začiatkom augusta utečenecký tábor v Traiskirchene neďaleko Viedne, kde podľa nich panujú "škandalózne" podmienky.

EXKLUZÍVNA MAPA Toto sú všetky utečenecké tábory v strednej Európe

Ostrú kritiku si Rakúsko vyslúžilo napríklad kvôli tomu, že denne nechávalo stovky migrantov čakať v dlhých radoch na vybavenie administratívnych záležitostí. Ľudia nemali pod holým nebom ako uniknúť rozmarom počasia a museli vydržať ako extrémne horúčavy, tak dážď. Úrady podľa AI nezabezpečili potrebnú podporu a psychologickú pomoc maloletým, ktorí sa do krajiny dostali bez sprievodu rodičov, ženy vraj nemali inú možnosť, než sa umývať v spoločných sprchách. Dokonca aj tehotné ženy alebo matky s novorodencami museli nocovať bez strechy nad hlavou.

Tábor v Traiskirchene
Zobraziť galériu (12)
Tábor v Traiskirchene  (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

FOTO Nával utečencov do
Zobraziť galériu (12)
 (Zdroj: SITA)

"Naše zistenia sú absolútne škandalózne ... pretože ľudské práva sa tam hromadne porušujú aj keď to nemá čo robiť s finančnými zdrojmi," uviedol šéf regionálnej pobočky AI Heinz Patzelt. "Nejde o to, že by to Rakúsko nebolo schopné zvládnuť. Rakúsko nie je schopné zorganizovať veci tak, aby to pre ľudí bolo dôstojné," dodal.

Pre Viedeň nie je kritika AI žiadnym prekvapením. Ministerstvo vnútra na ňu reagovalo iba tak, že poukázalo na obrovské zvýšenie počtu prisťahovalcov. Na zlepšení podmienok sa vraj pracuje. Situáciu by mala uľahčiť okrem iného aj dohoda so Slovenskom, ktoré v júli sľúbilo dočasne ubytovať 500 migrantov z Traiskirchenu. Prvá polovica z tohto počtu má doraziť do Gabčíkova ešte do konca mesiaca, druhá polovica v septembri.

 

Viac o téme: UtečenciNemecko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu