Utorok23. apríl 2024, meniny má Vojtech, zajtra Juraj

Invalidná Slovenka prehovorila o potupe v Česku: Najhorší zážitok v živote, prevážali ma ako balík!

Daniela Kamenická Zobraziť galériu (2)
Daniela Kamenická (Zdroj: Facebook/Daniela Komanická)

PRAHA - Slovenka Daniela je na vozíčku. V polovici júna sa rozhodla cestovať vlakom z Prahy do Hradce Králové. Nečakala však, že tam prežije otrasnú skúsenosť. Vo vlaku ju prepravovali v neodhlučnenom a nevykúrenom vozni rovnako ako poštový balík!

Slovenka Daniela cestovala z Prahy do Hradca Králové a zažila poriadne nečakané prekvapenie. "Nie, nebojte sa, neuväznili ma v Alcatraze, ani z neho neutekám. To som len včera cestovala Českými dráhami z Phy do HK," napísala Daniela 16. júna na Facebooku.

Ibaže, Daniela je na vozíčku a tu vznikol problém. Na prípad upozornili viaceré české médiá. "Na spiatočnej ceste sme obe s asistentkou zaplatili plné lístky (zľava sa nekoná: mám stigmu Slovenky, takže v ČR akoby som chodila), za čo sme bez akéhokoľvek upozornenia alebo nebodaj slovka ospravedlnenia cestovali v zamrežovanom a neodhlučnenom vozni na prepravu balíkov."

Invalidná Slovenka prehovorila o
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: Facebook/Daniela Komanická)

Žena tak musela strpieť potupné cestovanie. Posťažovala sa, že nič sa nezmenilo ani za dvadsať rokov. "Áno, presne tak, ako som zvykla cestovať pred 20 rokmi: žiaden rozdiel sa nekoná. Až na to, že chodiaci ľudia majú dnes cestu na Slovensko za 250,- Kč, klimatizovné kupé a jedálenské vozne s teplou kávičkou. Ľuďom na vozíku je naproti tomu s najväčšou samozrejmosťou prisúdený status nehmotných zásielok...," napísala nahnevaná Daniela na Facebooku.

Fotka je stelesnením obrovskej disproporcie

Preto sa rozhodla zavesiť svoju fotku na sociálnu sieť, aby to ľudia videli. "Nech sú radi/rady, že sa môžu vôbec niekam prepraviť! Dnes robím jednu veľkú výnimku: dávam svoju fotku (hoci len z mobilu, žiadna kvalita) na FB. Robím to, aby niekomu zas a znova nenapadlo spochybňovať stagnáciu tejto spoločnosti v otázke prístupu k problemtike telesného znevýhodnenia. Táto fotka je stelesnením obrovskej disproporcie v tom, akú hodnotu dáva (nielen) česká spoločnosť ľuďom chodiacim a akú ľuďom nechodiacim. A nebudeme si klamať: nielen v cestovaní, ale i (a hlavne) tam, kde to len tak jednou fotkou dokázať nemožno."

České dráhy sa bránia

"Neviem, kedy presne pani cestovala a ako sa rozhodovala. Mohla pani cestovať vlakmi, ktoré sú priamo určené pre prepravu vozíčkarov, teda tými nízkopodlažnými," povedal pre Lidovky.cz hovorca Českých dráh Radek Joklík s tým, že na tejto dráhe také spoje nie sú.

"Keď vozíčkar potrebuje cestovať spojom, ktorý v prepravnom poriadku nie je označený ako bezbariérový, objedná si prepravu a my zariadime vozeň k tomu určený, alebo ponúkneme inú formu prepravy. Kde sa nedá nastúpiť priamo z perónu, pristavíme plošinu," povedal Joklík českým novinám a dodal, že väčšinu žiadostí sa darí vybaviť kladne.

Viac o téme: VlakBalíkPostihnutáDaniela Komanická
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu