Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Veľká hanba slovenských železníc: Každé ráno prežívam cestou do práce hrôzu

Ilustračné foto Zobraziť galériu (4)
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA – Ľudí napína na vracanie a nemajú si kam sadnúť, napísal nám do redakcie rozhorčený čitateľ, ktorý pravidelne cestuje rýchlikom R 800 Poľana do práce. On a jeho kolegovia sa už na kultúru cestovania v tomto rýchliku nedokážu nečinne prizerať a so svojimi negatívnymi skúsenosťami sa nám zdôverili.

„Cestovať v rýchliku R 800 Poľana, ktorý premáva na trase Prešov - Bratislava hlavná stanica, je katastrofou a hanbou Slovenska,“ myslí si čitateľ Topiek, ktorý si želal ostať v anonymite. Každý pracovný deň cestuje do zamestnania spolu s ďalšími ľuďmi, ktorí sa  vo vlaku ráno nepohodlne tiesnia, pretože preplnené vozne praskajú vo švíkoch.

Špinavé a hnusné? Práve naopak, svetové vlakové stanice sa môžu pýšiť aj takýmito unikátmi

„Ľudia sa viackrát počas predošlých mesiacov sťažovali, že v tomto vlaku je iba necelých päť vozňov 2. triedy a vzhľadom na to, že vlak si razí cestu niekoľko 100 kilometrov do hlavného mesta, je veľmi smutné, že si cestujúci veľakrát nemajú kam sadnúť a poviem vám, že vstávať o 3.30 h ráno a trpieť všetko to, čo so sebou prináša tento vlak, je hrôza,“ zdôveril sa nám jeden z pravidelných cestujúcich, ktorého budeme volať Richard.

Aj takto vyzerá hygiena v niektorých slovenských vlakoch
Zobraziť galériu (4)
Aj takto vyzerá hygiena v niektorých slovenských vlakoch

Aj zapáchajúce nohy

Vo vlaku sú podľa jeho vlastnej skúsenosti už vyše roka radené vozne, ktoré mali byť dávno vyradené z prevádzky, pretože zapáchajú a nedá sa v nich normálne sedieť. „Každé ráno si človek len ťažko nájde schopné miesto na kultúrne cestovanie, keďže tu cestuje aj mnoho bezdomovcov a ľudí, ktorí sa v kupé vyzúvajú, neprihliadajúc na to, že im zapáchajú nohy a tým pádom ostatných ľudí pri pristupovaní iba napína na zvracanie,“ vysvetľuje Rišo, pre ktorého je každodenné cestovanie v tomto vlaku postrachom.

Cestovaniu „nekultúrnych“ a bezohľadných cestujúcich sa v minulosti snažili zabrániť aj železniční policajti každodennými kontrolami vo vlaku, ale za posledné roky ich vo vlaku už nevidieť, sťažuje sa Rišo, ktorý dodal, že na ZSSK sa ľudia už v minulosti obrátili so sťažnosťou a žiadali o zaradenie modernejších vozňov. „Každé ráno vo vlaku počujem nadávky, spory, hádky a búchanie na dvere, je to hrozné,“ opisuje Richard.

Veľká hanba slovenských železníc:
Zobraziť galériu (4)

Staré čínske vozne

V rýchliku R 800 sú zaradené dva ležadlové vozne, ktoré by mali byť vyradené a dávno by už jazdiť nemali, myslí si Rišo. Ľudia ich preto cynicky začali prezývať „staré čínske vozne“ kvôli nedostatku miesta na sedenie. V týchto vozňoch často nefunguje stlmenie svetla a kúrenie. „Verte mi, cestovať ráno týmto vlakom do práce je strašné. Hlavne, keď vám šaty napáchnu od zápachu rôznych ľudí a bolia vás oči, keďže si nemôžete o štvrtej ráno cestou do práce ani na hodinku zdriemnuť. Do vlaku boli totiž zaradené aj dva klimatizované vozne, ktoré sú v noci vysvietené ako na Václaváku a podotýkam, že klimatizované vozne zaradili do nočného rýchlika, v ktorom klíma absolútne nie je potrebná,“ rozhorčuje sa pravidelný cestujúci.

Richard a jeho spolucestujúci, v mene ktorých nám napísal do redakcie, by chceli touto cestou apelovať na ZSSK , aby sa snažili v zmysle prepravného poriadku zabrániť cestovaniu ľudí, ktorí sa dostatočne nestarajú o svoju hygienu a apelovať aj na pridanie väčšieho počtu vozňov do vlaku.

Veľká hanba slovenských železníc:
Zobraziť galériu (4)

 

Viac o téme: VlakRýchlik Poľana
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu