Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Narodila sa bez rúk a porazila svoj hendikep: Táto žena dokáže viac, ako by ste si kedy pomysleli!

Jessica Coxová otvára fľašu nohami
Jessica Coxová otvára fľašu nohami (Zdroj: YouTube)

ARIZONA - Narodiť sa bez rúk môže byť pre niekoho neprekonateľný problém, s ktorým sa nezmieri do konca života. Američanka Jessica Coxová (32) ale preukázala obrovskú vôľu, keď sa prispôsobila svojmu hendikepu a začala využívať dolné končatiny na plnenie každodenných úloh. "Nie je nič, čo môže nahradiť hmatové schopnosti mäsa a kostí - a moje nohy majú tú schopnosť," povedala na margo toho, že zavrhla protézy.

Dojemný príbeh Braňa (19) s krutou diagnózou: Nemohol chodiť, teraz študuje, aby pomáhal iným!

Jessica sa pred siedmimi rokmi stala prvou ženou bez rúk, ktorá získala pilotný preukaz po tom, čo sa naučila pilotovať lietadlo s nohami a taktiež získala čierny opasok v Tae Kwon Do. Je schopná riadiť auto bez úprav, písať na klávesnici, dokonca hrať na klavír a neustále dokazuje, že jej postihnutie ju nezastaví v tom, aby si užívala život plnými dúškami.

"Prirodzene, ľudia si mysleli, že nemať ruky je limitujúci faktor, ale ja som im dokázala, že sa mýlia," hovorí Jessica a dodáva, že od troch rokov chodila na gymnastiku, v šiestich na lekcie stepu, od piatich plávala, od desiatich robila Tae Kwon Do a všetky aktivity, ktoré si len môžete predstaviť.

Vďaka bojovému umeniu spoznala pred piatimi rokmi aj svojho manžela Patricka Chamberlaina (30), ktorý má čierny pás a učil triedu, do ktorej chodil jej kamarát. Hneď si padli do oka a párkrát sa stretli mimo školy na spoločenských akciách. Patrick potom prešiel do inej školy a pozval ju na rande.

"Jessica a ja sme spolu chodili niekoľko mesiacov, keď som sa rozhodol, že je ženou, s ktorou sa chcem oženiť. Je vytrvalá, pozitívna a nezastaviteľná, otvorená novým možnostiam odo dňa, keď som ju stretol," hovorí Patrick.

Dvojica sa vzala v roku 2012 a žije spolu v Tucsone v Arizone. Jessica zvláda všetky práce okolo domácnosti, hoci spočiatku čelila nejakým problémom. Dnes jej vraj starosti robí už len úprava vlasov, ale jej manžel sa naučil robiť pekný konský chvost, takže už jej nepadajú vlasy do tváre.

Jessica sa zapísala do Guinnessovej knihe rekordov v roku 2008, kedy sa stala prvou ženou, ktorá má povolenie pilotovať lietadlo nohami. Trvalo to tri roky, vystriedala tri lietadlá, troch inštruktorov a 80 hodín lietania v troch štátoch.

Pár pracuje a cestuje spoločne po svete, aby motivoval ostatných ľudí. Jessice sa najviac páči oslovovať deti, ktorým sa snaží vštepiť, že môžu dosiahnuť všetko, čo si zaumienia.

Viac o téme: PostihnutáJessica Cox
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu