Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slovenské ceny tovarov a služieb sú na úrovni 69 % priemeru EÚ

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Hladiny cien spotrebných tovarov a služieb medzi jednotlivými členskými krajinami Európskej únie sa v roku 2014 líšili takmer v pomere 1:3. Celkovo najnižšie ceny boli v Bulharsku, kde boli na úrovni 48 % priemeru EÚ a najvyššie boli v Dánsku, a to vo výške 138 % priemeru EÚ.

Informoval o tom v piatok štatistický úrad Európskej únie Eurostat. Celková hladina cien na Slovensku bola v minulom roku na úrovni 69 % priemeru Európskej únie. V porovnaní s priemerom EÚ boli na Slovensku vlani najlacnejšie reštaurácie a hotely (67 % priemeru únie) a alkoholické nápoje a tabak (78 % priemeru EÚ). Ceny osobných dopravných vozidiel boli na úrovni 84 % priemeru únie a ceny potravín a nealkoholických nápojov na úrovni 88 % priemeru EÚ. Najdrahšia bola na Slovensku spotrebná elektronika (92 % priemeru EÚ) a odevy (97 % priemeru únie). 

Alkohol a tabak boli vlani najlacnejšie v Bulharsku (58 % priemeru únie) a Maďarsku (65 % priemeru EÚ) a hotely a reštaurácie v Bulharsku (46 %). Potraviny a nealkoholické nápoje boli vlani najlacnejšie v Poľsku (61 % priemeru EÚ). Odevy boli najlacnejšie v Maďarsku (70 % priemeru EÚ), elektronika v Českej republike a Poľsku (zhodne 85 % priemeru EÚ). Osobné dopravené prostriedky boli najlacnejšie v Česku (75 % priemeru EÚ). 

Írsko malo vlani najdrahší alkohol a tabak (170 % priemeru EÚ). Dánsko malo najdrahšie reštaurácie a hotely (147 %), potraviny a nealkoholické nápoje (139 %) a osobné dopravné prostriedky (151 %). Odevy boli v rámci EÚ vlani najdrahšie vo Švédsku (121 % priemeru) a spotrebná elektronika na Malte (116 % priemeru).

Viac o téme: CenySlovensko
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu