Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Slovensko sa za rok 2014 pýši niekoľkými rekordmi

Peter Sagan
Peter Sagan (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Slovensko dosiahlo za rok 2014 niekoľko významných rekordov. Ponúkame vám chronologický prehľad najvýznamnejších z nich.

JANUÁR

17. januára - Pred minuloročnými Vianocami dostal Ježiško rekordný počet listov zo Slovenska aj zahraničia. Ježiškovi napísalo 1728 detí zo 40 krajín z celého sveta.

FEBRUÁR

5. februára – Štýlová vysokohorská reštaurácia v niekdajšej stanici lanovky na Lukovej v lyžiarskom stredisku Jasná bola sa stala dejiskom originálneho rekordu. Renomovaný someliér Tomáš Vyšváder bravúrne odsekol hrdlo na deväťlitrovej fľaši vychýrenej značky šampanského z britského kráľovského dvora či legendárnych filmových bondoviek.

8. februára - V Lučivnej pri Svite v okrese Poprad sa uskutočnil 7. ročník vytrvalostných pretekov štvorkoliek pod názvom QUADTROPHY LUČIVNÁ 2014. Prihlásených bolo rekordných 74 tímov a vyše 115 jazdcov.

24. februára – Servítky zbiera už 17 rokov a za ten čas sa jej zbierka rozrástla na vyše 65.000 kusov, z ktorých každý je iný. Obyvateľka obce Ruská v okrese Michalovce Antónia Kozáková sa so svojou zbierkou dostala aj do Guinnessovej knihy svetových rekordov. Pre jej záľubu ju ľudia volajú „Servítková Tonka“.

MAREC

25. marca - Operátori záchrannej zdravotnej služby (ZZS) prijali v minulom roku na tiesňovej linke 155 vyše 1,3 milióna hovorov. Najviac telefonátov bolo na východnom Slovensku. Rekord drží Košický kraj, v ktorom volalo vyše 222.000 ľudí, nasleduje Prešovský kraj s viac ako 211.000 volaniami. Najmenej hovorov - 119.000 bolo v Trenčianskom kraji.

31. marca – Začal sa 15. ročník Týždňa slovenských knižníc. Bol prekonaný vlaňajší rekord, keď sa na podujatie do tohto termínu prihlásilo 204 spacích miest vo všetkých regiónoch Slovenska.

APRÍL

4. apríla – Nový slovenský rekord v netradičnej disciplíne -líhanie princezien na hrášok - vytvorili v Hornonitrianskej knižnici v Prievidzi. Do postele si za 120 minút postupne ľahlo dovedna 277 detí, dievčat i chlapcov, ale aj dospelých z radov čitateľov a hostí knižnice.  

19. apríla – Návštevníci pribylinského skanzenu sa zapojili do premiéry nevšedného rekordného pokusu. Tradičné letečko, pradávny symbol sviatkov jari a prebúdzajúcej sa prírody, ozdobili čo najväčším počtom podpísaných pestrofarebných stužiek.

19. apríla –  Kúpele Nový Smokovec a penzión Villa Dr. Szontagh vytvorili projekt Veľkonočné mestečko. Novinkou bolo spoločné vytvorenie Prvého veľkonočného tatranského stromu ozdobeného rekordným počtom kraslíc.

19. apríla - Najväčšieho veľkonočného barančeka ochutnali na Chopku v Nízkych Tatrách. Rekordný koláč v tvare veľkonočného barančeka bol dlhý 130 centimetrov a vážil viac ako 100 kilogramov.

24. apríla - Celkom 633 obyvateľov Zvolena a návštevníkov Lesníckych dní vytvorilo ustanovujúci slovenský rekord v jedení zelených jabĺčok na jednom mieste počas dvoch hodín.

26. apríla - Na akciu "Zabicyklujte si s Petrom Saganom" sa na jazdu bratislavskou Petržalkou s víťazom bodovacích pretekov Tour de France 2013 prihlásilo približne 2000 ľudí. Podarilo sa prekonať rekord z minulého roka.

28. apríla - Na darcovskom portáli ĽudiaĽuďom.sk padol nový rekord, o ktorý sa postarala nezisková organizácia Familiae Locum – Rodinkovo. Za sedem dní vyzbierala 46.000 eur.

MÁJ

1. mája – Ustanovujúci rekord v bubnovaní na poháre vytvorilo v Poprade spolu 703 účastníkov. 

6. mája - Malí i veľkí obyvatelia z Prievidze, Spišskej Novej Vsi a Zvolena oslávili tancom čardáša dupkaného nadchádzajúci Deň Európy. Tento tanec pochádzajúci z Chrenovca-Brusna tancovalo spolu 4514 ľudí, čo je nový slovenský rekord.

8. mája – Vtáčí ostrov na Dunaji si tento rok vybralo za svoje hniezdisko rekordný počet čajok čiernohlavých. Ornitológovia narátali 260 párov týchto operencov, čo je počet takmer dvakrát vyšší ako vlani.

10. mája – V areáli zrekonštruovaných priestorov Kasární/Kulturpark sa v Košiciach stretlo 1031 zaregistrovaných účastníkov, aby vzdali hold mamám, starým mamám, krstným a iným mamičkám a prešli symbolickú Míľu pre mamu. Keďže v minulom roku bolo zaregistrovaných 803 ľudí, tento rok vytvorili rekord.

10. mája – Tri slovenské rekordy v sabráži – slávnostnom otváraní fliaš sektu šabľou, vytvorili someliéri v reštaurácii v Turzovke v rámci desiateho ročníka Soirée. Oživením podujatia bol aj výkon sochára Ondreja Zimku, umelca s turzovskými koreňmi. Pri príležitosti majstrovstiev sveta v hokeji otvoril fľašu sektu pomocou starej korčule.

15. mája – Rekordný počet žiakov i základných škôl sa zapojil do 14. ročníka čitateľskej súťaže Čítajte s nami, ktorú organizuje Krajská knižnica Karola Kmeťka v Nitre. Do súťaže sa zapojilo 972 žiakov z 55 tried druhých, tretích a štvrtých ročníkov 13 základných škôl v Nitre.

17. mája – Deň plný trdelníka, dobrého vína a nálady zorganizovali v Skalici. Pripravili na ňom rekordný maxitrdelník s dĺžkou 208 centimetrov.

23. mája – Na jubilujúcom 20. ročníku medzinárodného festivalu filmov o životnom prostredí Envirofilm 2014 v Banskej Bystrici vytvorili rekordné živé logo filmového festivalu, ktorým je štvorlístok. 

24. mája - V obci Trhová Hradská vznikol nový slovenský rekord. Upiekli najdlhšiu vytiahnutú štrúdľu, ktorá meria takmer o štyri metre viac ako vlani. Nový rekord je 35 metrov 33 centimetrov. 

31. mája – Prešovčanom sa podarilo upiecť najväčšiu tortu v tvare koníka a zapísali sa tak do Knihy slovenských rekordov (KSR). 

JÚN

2. júna – Slovenský rekord v počte ľudí nafukujúcich jeden balón prekonali koncom mája slovenskí pneumológovia v rámci XX. Bardejovských dní pneumológov a ftizeológov. Do fúkania sa zapojilo 114 lekárov, ale aj ďalší návštevníci Bardejova. Tí spoločne nafúkali viac ako 1500 litrov vzduchu, čím prekonali minuloročný slovenský rekord v hromadnom fúkaní balóna.

7. júna - Mládežnícky parlament Vráble v spolupráci s mestom Vráble sa zapísal do Knihy slovenských rekordov maratónom v jedení lievancov a doliek. Na futbalovom ihrisku Dyčka pripravili a vydali 2200 lievancov a doliek osladených lekvárom, grankom, cukrom či škoricou. 

8. júna - Košická Alpinka patrila priaznivcom bežeckého športu, ale aj rodinám s deťmi, ktorých tam prilákal 1. ročník festivalu s názvom Saguaro Run Fest. Run fest bol pre svoje prvenstvo zapísaný v Slovenskej knihe rekordov.  

7. júna – Takmer 700-metrová kreslená stonožka ozdobila miestnu komunikáciu v Novej kolónii v obci Vysoká nad Kysucou v okrese Čadca. Nakreslili ju tamojšie deti a postarali sa o vytvorenie ustanovujúceho slovenského rekordu.

14. júna - Na banskobystrickom plážovom kúpalisku sa konali jubilejné 20. Majstrovstvá sveta vo varení a jedení bryndzových halušiek. Tohtoročný víťaz vytvoril rekord  - zjedol ich za 45 sekúnd.

25. júna – Rekordne veľkú karičku vytvorili tanečníci na Hlavnej ulici v Košiciach. V jedinom kruhu spolu tancovalo 444 nadšencov, vrátane detí a dôchodcov. 

25. júna – Presne 79.150 objatí sa podarilo rozdať účastníkom podujatia Hug Day, ktoré sa konalo na celom Slovensku. Počas tretieho ročníka tejto akcie sa tak podarilo prekonať minuloročný rekord -58.000 objatí.

29. júna – Známy silák Juraj Barbarič vytvoril v Košiciach slovenský rekord, keď odtiahol na lane osobné vozidlo Peugeot s hmotnosťou viac ako 1200 kilogramov na vzdialenosť maratónskej trate, teda 42 kilometrov. Trvalo mu to 14 hodín a 10 minút.

JÚL

6. júla – Areál termálneho kúpaliska v Podhájskej v okrese Nové Zámky je bohatší o nové drevené sochy. Obec Podhájska tak má so svojím kúpaliskom rekordný - najvyšší - počet drevených sôch a plastík na Slovensku.

24. júla – Mladý motorkár Tomáš Pauliček je novým slovenským rekordmanom v dĺžke jazdy na prednom kolese motorky. Na nitrianskom letisku v Janíkovciach prešiel na prednom kolese svojho špeciálne upraveného motocykla Kawasaki ZX6 - R Ninja 138,7 metra.

26. júla – Na jubilejných 10. Medzinárodných majstrovstvách SR v strihaní oviec na farmárskom dvore v Liptovskej Lúžnej sa Slovákovi Petrovi Kučerovi podarilo prekonať republikový rekord v rýchlosti ostrihania jednej ovce.

28. júla - Na Letnom filmovom festivale HAH v Dolnej Strehovej v okrese Veľký Krtíš sa uskutočnil rekord v počte nehercov účinkujúcich vo filme záberom na rad pred pokladnicou kúpaliska, v ktorom stálo 88 nehercov.

AUGUST

16. augusta – Približne jednu tonu vážila cibuľa, z ktorej v Maduniciach vyrobili rekordnú obrovskú futbalovú loptu, ktorá je 77-násobne väčšia ako tá, s ktorou sa tento rok hralo na majstrovstvách sveta v Brazílii. 

16. augusta - Víťazná dvojica hasičských záchranárov prekonala minuloročný rekord svojich kolegov vo výstupe na 20. poschodie výškovej budovy v čo najkratšom čase. Stalo sa tak počas 15. ročníka "Memoriálu Vladimíra Ružičku - Schody 2014", ktorý sa uskutočnil v priestoroch výškovej budovy obchodného centra na Vajnorskej ulici v Bratislave. V kompletnom zásahovom odeve to Pavol Faix a Jaroslav Hudač z Okresného riaditeľstva Hasičského a záchranného zboru Poprad zvládli za dve minúty 31 sekúnd.

16. augusta – Kľúčovou dierkou, umiestnenou v znaku 5. svetového stretnutia Turzovčanov, prešlo v kysuckej Turzovke počas 12 hodín 1569 ľudí a vytvorili tak ustanovujúci rekord v prechádzaní kľúčovou dierkou.  

17. augusta - Festival maskotov na bobovej dráhe sa na Donovaloch skončil zápisom do Slovenskej knihy rekordov o najväčšom počte zúčastnených maskotov na jednom mieste. Celkom na podujatie prišlo 35 animátorov v kostýmoch maskotov.

SEPTEMBER

3. septembra - Do prváckych tried v základných školách v Malackách nastúpilo na začiatku nového školského roku 237 detí. Historický rekord v počte prvákov zaznamenala cirkevná základná škola, kde sa bude učiť 68 prvákov.

6. septembra - Michalovia, Michaely, ale aj všetci milovníci dobrej zábavy sa stretli v Michalovciach a jedli holubky – typickú pochutinu regiónu - kapustný list plnený mäsom. Certifikát za slovenský rekord – zakrútenie najmenšieho holubka dlhého 2,8 centimetra prevzala členka speváckej skupiny Vánok z Michaloviec. 

6. septembra - Mesto Bardejov sa zapísalo do Knihy slovenských rekordov najdlhším dožinkovým koláčom, koláč mal dĺžku 52,40 metra. 

OKTÓBER

4. októbra– Festival Sabinovské jabĺčko priniesol do Knihy slovenských rekordov dva zápisy spojené s týmto chutným ovocím. Pribudli dva ustanovujúce rekordy – v zjedení jablka za najkratší čas a vo vytvorení najdlhšej jablkovej šupky.

11.októbra - Na podujatí Šarkaniáda sa podaril ustanovujúci slovenský rekord. Spomedzi viac ako 500 účastníkov sa jednému z nich podaril rekord - chvost šarkana - draka meral 175 metrov.

11. októbra - Na festivale Rozmanitosť v košickom Kulturparku pripravili rekordný počet 32 rôznych druhov polievok.

15. októbra – Svetový deň chleba oslávili nitrianski pekári upečením rekordného 36-kilogramového chleba. Klasický konzumný pšenično-ražný chlieb s dĺžkou 229 centimetrov a šírkou 83 centimetrov je najväčším chlebom, aký bol kedy na Slovensku upečený.

25. októbra – Slovenským rekordérom v rýľovaní je Košičan Martin Hriňák. Parcelu s rozlohou 6,3 metra štvorcového porýľoval za 15 minút a 43 sekúnd. Ustanovujúci slovenský rekord vytvoril počas výstavy Jahrada 2014 v Trenčíne. 

28. októbra - Slovenskí a poľskí sčítací komisári napočítali v prirodzených lokalitách výskytu vo Vysokých Tatrách 1389 kamzíkov. Počas 57-ročného sledovania kamzičej populácie je to rekordný počet. 

NOVEMBER  

14. novembra - Na jesenný Deň otvorených pivníc na Malokarpatskej vínnej ceste sa pripravil rekordný počet vinárov, ktorí sprístupnili 164 svojich vínnych pivníc pre verejnosť.

15. novembra - Po roku opäť divadlá po celej Európe otvorili svoje brány počas večerných a nočných hodín. Projekt Noc divadiel 2014 je celoeurópske podujatie, do ktorého sa v 5. ročníku zapojilo rekordných 51 divadiel z 19 miest Slovenska.

21. novembra - Hviezdoslavovo námestie v bratislavskom Starom Meste zažilo nový rekord, keď sa podarilo naraz zapáliť 2222 prskaviek.  

26. novembra – Uvítacím stretnutím rekordného počtu viac ako štyroch stoviek účastníkov vo Veľkej sále Domu kultúry v Liptovskom Mikuláši sa začal 21. ročník medzinárodného festivalu pantomímy a pohybových divadiel PAN.

27. novembra – Nitrianskej komunitnej nadácii sa podarilo získať do Klubu darcov rekordný počet ľudí 227 Nitranov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu