Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Benzín na čerpacích staniciach v USA láme rekordy: Tieto ceny im môžeme závidieť!

Zobraziť galériu (3)
(Zdroj: Zoznam s.r.o.)

NEW YORK – Cena ropy ovplyvňuje každodenný život ľudí po celom svete. V Spojených štátoch sa tento týždeň tankuje za rekordne nízke ceny. Galón benzínu stojí na amerických čerpacích staniciach neuveriteľných 2,01 eur! Môžu za to podľa výskumnej agentúry Lundberg nízke dane a absencia kurzových rozdielov.

Cena americkej ropy od mája stratila okolo 45 percent, len za posledné dva týždne klesla až o 14 percent. „Ak nedôjde k náhlemu vzostupu, môžeme čakať pokles o niekoľko ďalších centov,“ predpokladá šéf agentúry Lundberg. Pomôcť by mohol paradoxne práve vyšší záujem verejnosti, dopyt pri nízkych cenách môže celý proces zvrátiť.

Naši západní susedia tankovali pred pár dňami za 1,21 eura, v Rakúsku sa dá načerpať benzín dokonca aj za 1,106 za liter! Slovenských motoristov však ceny benzínu a nafty netešia, klesli len o 11 percent. Príčinou je extra vysoká spotrebná daň, preto aj keď padajú nové minimálne hodnoty, cítime to slabšie ako v susedných štátoch.

Benzín na čerpacích staniciach
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: Facebook)

V Českej republike ide z každého zaplateného litra do štátnej pokladnice 68 centov, no na Slovensku dokonca 78 centov. Podľa odborníkov za to môže aj nízka konkurencia, väčšinu čerpacích staníc vlastnia veľké spoločnosti.

Saudská Arábia očakáva rast dopytu

Ceny ropy vzrástli už druhý deň po sebe, keďže trhy naďalej reagujú na vyhlásenia Saudskej Arábie, že pokles cien komodity je len dočasný a rast ekonomík vo svete by mal zvýšiť dopyt po energiách. Informovala o tom agentúra Bloomberg.

Od novembrového rozhodnutia Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) ponechať ťažobné kvóty na nezmenenej úrovni, klesli ceny komodity zhruba o 20 %. Krajiny OPEC sa totiž rozhodli nezmeniť kvóty napriek tomu, že v dôsledku vysokej produkcie v USA je na trhu ropy nadbytok. Podľa analytikov sa tak OPEC snaží udržať si svoj podiel na trhu a neumožniť jeho zvýšenie Spojeným štátom.

Podľa Spojených arabských emirátov by navyše mali krok smerom k zníženiu zásob na trhu urobiť aj krajiny mimo OPEC, ktorých produkcia je "nezodpovedne" vysoká. Saudský minister ropného priemyslu Ali al-Naimí však označil strmý prepad cien ropy v uplynulých týždňoch za "dočasný" a ich súčasné kolísanie za "normálne". Zároveň očakáva, že rast ekonomík začne naberať tempo najmä v rozvíjajúcich sa štátoch, čo povedie k oživeniu dopytu po energiách.

V Rakúsku sa už na čerpacích staniciach čaká.
Zobraziť galériu (3)
V Rakúsku sa už na čerpacích staniciach čaká.  (Zdroj: Facebook)

Cena ropy Brent s dodávkou vo februári vzrástla o 1,23 USD na 62,61 USD (50,99 eura) za barel (159 litrov). Neskôr sa mierne skorigovala a o 13.51 h singapurského času dosiahla 62,28 USD/barel. Na záver piatkového obchodovania (19.12.) sa zvýšila až o 3,6 %. Napriek tomu, od začiatku roka klesla cena Brentu o 44 % a za celý rok smeruje k najväčšiemu poklesu od roku 2008.

Cena americkej ľahkej ropy WTI s februárovým kontraktom vzrástla v rámci elektronického obchodovania v New Yorku o 1,02 USD na 58,15 USD za barel. Na záver piatkového obchodovania sa cena WTI ešte s januárovým kontraktom (vypršal po piatkovej uzávierke) zvýšila o 2,41 USD a uzatvorila na úrovni 56,52 USD/barel.

Využite Najvýhodnejšiu ponuku tejto zimy od ZUNO a získajte pôžičku nad 4000 eur s garantovaným úrokom 8,9 % p.a.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu