Streda24. apríl 2024, meniny má Juraj, zajtra Marek, Marko, Markus

Rezort zdravotníctva opäť pod drobnohľadom: Postaví sa opozícia za Uhliarikove zmluvy?

Ivan Uhliarik
Ivan Uhliarik (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedávne odvolanie ministerky zdravotníctva Zuzany Zvolenskej otvorilo aj staré rany. Novovymenovaný minister tohto rezortu Viliam Čislák už stihol nájsť nedostatky aj medzi staršími zmluvami, ktoré v čase svojho pôsobenia v rokoch 2010 až 2012 podpísal ešte Ivan Uhliarik. Vyvstala tak otázka, ako sa zachová súčasná opozícia v súvislosti s novými zisteniami.

Kauza okolo nákupu predraženého CT prístroja stála hlavu nielen exministerku Zvolenskú, ale aj Renáta Zmajkovičová sa musela vzdať svojej funkcie v dozornej rade piešťanskej nemocnice, ako aj funkcie podpredsedníčky Národnej rady SR. Tlak verejnosti mal značný vplyv aj na rozhodnutie Pavla Pašku odstúpiť z funkcie predsedu NR SR, keďže bol to kauzy zapletený.

Najmä na Zvolenskej odvolanie a Paškovo odstúpenie tlačili opoziční poslanci. "Nastal čas, aby tí, ktorí rozkrádali akýkoľvek sektor verejného života, boli postavení pred súd a niesli aj trestnoprávnu zodpovednosť, akýkoľvek mocní sa teraz môžu zdať," uviedol poslanec Daniel Lipšic. "Odstúpenie Pavla Pašku je prvý krok v boji proti korupcii. Prosím, skúsme sa všetci v tomto boji spojiť, je to odkaz Novembra 89," dodal líder OĽaNO Igor Matovič.

Richard Sulík zo SaS doplnil, že okrem trestnoprávneho dotiahnutia kauzy sa musia prijať legislatívne opatrenia, ktoré umožnia zabrániť takýmto prípadom v budúcnosti. "Považujeme za neprijateľné, aby výberové konania vyhrávali spoločnosti, ktoré majú vlastníkov v Belize alebo iných daňových rajoch,“ dodal na margo spoločnosti Medical Group, ktorá vyhrala zákazku v piešťanskej nemocnici a spája sa práve s menom Pavla Pašku.

Poslanca Martina Poliačika sme sa preto opýtali, ako sa opozícia zachová k prípadnému vyšetrovaniu uzatvárania zmlúv zo strany ministerstva zdravotníctva, ktoré vznikli v čase, keď rezort viedol Ivan Uhliarik dosadený vládou Ivety Radičovej. "My podporíme akékoľvek vyšetrovanie, z akéhokoľvek obdobia. Keď má platiť padni komu padni, je jedno, kto bol minister a ktorá bola vláda."

S touto otázkou sme oslovili aj Mateja Kováča, hovorcu strany KDH, ktorej členom je aj Ivan Uhliarik. Okamžite sa začali brániť: "Pán premier vytiahol údajných 9 zmlúv, ktoré Ivan Uhliarik ako minister zdravotníctva nevýhodne podpísal. Ako je z dôkladného preskúmania a faktov jasné, premier Fico mal buď zle pripravené podklady, alebo mu ich niekto úmyselne podsunul, aby ho diskreditoval."

KDH odkazuje, že ide iba o snahu o zbavenie sa zodpovednosti zo strany premiréra Fica: "Uvedieme ešte jeden dôkaz, z ktorého je evidentné, že premiérovi Ficovi niekto dáva nepresné informácie buď zámerne, alebo z nevedomosti. Už 10.11.2014 médiá uviedli informáciu, ktorá bola z prostredia SMER-SD, že drahšie CT ako v Piešťanoch objednal Uhliarik do nemocnice v Martine. Stačil jeden deň a informáciu musel RF sťahovať, pretože CT v Martine bola vysúťažená a objednaná v čase ministrovania ministra za SMER-SD Richarda Rašiho. Iba záverečné dodanie bolo za ministra Uhliarika."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu