Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

A je to vonku, takto schránkové firmy doja Slovensko: Rebríček najlepších z Belize a Cypru!

Pavol Paška Zobraziť galériu (8)
Pavol Paška (Zdroj: topky, )

BRATISLAVA - Slovenskí odborníci vypočítali, koľko zarobili z verejných obstarávaní za posledných päť rokov schránkové firmy. Zistili tiež, ktorá firma si najviac polepšila. Je ňou známa spoločnosť Medical Group, ktorá stála aj za veľkou kauzou piešťanského CT-čka. Kvôli kauze padali smerácke hlavy. Postupne odstúpila ministerka Zvolenská, podpredsedkyňa parlamentu Zmajkovičová a nakoniec aj Pavol Paška. Pozrite si, do akých schránkových firiem putujú peniaze z verejných zdrojov.

Momentálne sa v parlamente pripravuje zákon o zamedzení účasti schránkových firiem na verejných zákazkách a tendroch. V súvislosti s tým sa experti z Transparency International Slovensko pozreli na objem ziskov a zoznam schránkových firiem, ktoré sa zúčastňujú na verejných súťažiach.

Údaje zozbierali z viacerých zdrojov za obdobie posledných piatich rokov. "V Transparency International Slovensko sme skombinovali dáta z Vestníka verejného obstarávania, obchodného registra, a iných dostupných verejných zdrojov (výročné správy, webstránky firiem, obchodné registre iných krajín) a za tendre od roku 2009 sme zanalyzovali, aký veľký podiel majú firmy pôsobiace, či vlastnené z daňových rajov."

Kvôli kauze predraženého CT odstúpila doteraz najväčšia ryba Pavol Paška
Zobraziť galériu (8)
Kvôli kauze predraženého CT odstúpila doteraz najväčšia ryba Pavol Paška  (Zdroj: Miroslav Vacula)

Záver je možno pre mnohých prekvapivý. Objem víťazných zákaziek, ktorý vyhrali schránkové firmy za posledných päť rokov, je minimálny. "Za posledných päť rokov získali firmy s majiteľmi z daňových rajov len 1,5% alebo necelú pol miliardu celého objemu verejných zákaziek na Slovensku," zistili odborníci z Transparency International Slovensko. Najviac zarobila za posledných 5 rokov firma Medical Group, známa zo škandálu predaja predražených CT-čiek.

Objem úspešne vysúťažených tendrov narástol za druhej Ficovej vlády o štvrtinu. "Je ich relatívne o štvrtinu viac ako u predchádzajúcej vlády. Hlavne kvôli zákazkám Medical Group," povedal pre Topky Gabriel Šípoš z Transparency Slovensko.

A je to vonku,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Transparency)

Z verejných zdrojov tečie najviac peňazí aj tak na Slovensko - je to až 44%. Najviac zdrojov potom putuje k susedom z Rakúska a Česka, nasleduje Francúzsko a Nemecko.

Z verejných tendrov išlo za posledných 5 rokov schránkovým firmám iba 1 percento
Zobraziť galériu (8)
Z verejných tendrov išlo za posledných 5 rokov schránkovým firmám iba 1 percento  (Zdroj: Transparecy.sk)

Najviac zarábajú schránkové firmy na zdravotníctve. Za posledných 5 rokov odtieklo zo slovenských verejných zdrojov až 51% zo zdravotníctva. Nasleduje finančné poradenstvo a strojárstvo. "Zdravotníctvo je evidentne sektor, kde sú veľké peniaze a slabá kontrola," hovorí šípoš.

Ako sme na tom v porovnaní so susedmi? Ťažko povedať, pretože podobné štúdie Transparency neeviduje. "Porovnať sa s inými krajinami nevieme, nepoznáme také štúdie v iných krajinách," dodáva Šípoš.

Najúspešnejší biznis je v zdravotníctve
Zobraziť galériu (8)
Najúspešnejší biznis je v zdravotníctve  (Zdroj: Transparecy.sk)

Podiel zákaziek verejných obstarávaní, ktoré vyhrali schránkové firmy, sa mierne zvýšil za druhej Ficovej vlády. "Za vlády Ivety Radičovej podiel dosiahol 1,8 percenta objemu verejných zákaziek, za druhej vlády Roberta Fica už 2,3%," píše na svojich stránkach Transparency.

Prepojenie schránkových firiem na daňové raje, kde podnikateľ nemusí odvádzať dane, je podľa odborníkov málo. "Navyše, víťazov z daňových rajov je málo. Ide za päť rokov spolu o 80 firiem, z ktorých však polovica sú pobočky globálnych firiem so známymi vlastníkmi. Viac ako tretinu z tohto objemu zákaziek navyše tvorí len jedna spoločnosť – Medical Group (pôvodne Martek Medical). Potenciálnych schránkových výhercov s prepojením na daňové raje je len hŕstka – odhadom Transparency do desať."

Najväčšia suma z verejných obstarávaní ide zo Všeobecnej zdravotnej poisťovne. Za pozorované obdobie to bolo vyše 150 miliónov eur.

A je to vonku,
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: Transparecy.sk)

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu