Utorok21. máj 2024, meniny má Zina, zajtra Júlia, Juliána, Rita

Babišov megaúspech vo voľbách: Takto vyzerala cesta miliardára za triumfom!

Andrej Babiš oslavuje. Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš oslavuje. (Zdroj: SITA)

PRAHA - Obrovský úspech Andreja Babiša v českých parlamentných voľbách je prekvapením nielen pre zahraničné, ale aj domáce médiá. Napriek tomu, že víťazom sa po sčítaní všetkých hlasov stala ČSSD s 20,45 percentami, miliardár so slovenskými koreňmi bol označený za ich kráľa. Do politiky pritom vstúpil iba pred dvomi rokmi.

Predseda hnutia ANO 2011 a majiteľ chemicko-potravinárskeho holdingu Agrofert sa narodil 2. septembra 1954 v Bratislave, ale užíva české občianstvo.

Andrej Babiš je druhýkrát ženatý a má štyri deti. Jeho otec Štefan Babiš zastupoval Československo napríklad pri rokovaní GATT(Všeobecnej dohode o clách a obchode) v Ženeve a pracoval ako poradca pri OSN.

Andrej Babiš s manželkou Monikou.
Zobraziť galériu (3)
Andrej Babiš s manželkou Monikou.  (Zdroj: SITA)

Andrej po vysokej škole nastúpil ako referent do Chemapolu Bratislava (neskôr Petrimex), medzi rokmi 1985 až 1990 bol obchodným zástupcom v Maroku; v roku 1991 sa do Československa vrátil a znovu pôsobil v Petrimexe, tentoraz na manažérskych postoch. Podieľal sa na založení českej pobočky Petrimexu, neskôr premenovanej na Agrofert. V roku 1995 musel z Petrimexu odísť, ale pozíciu v Agroferte si udržal a celú firmu postupne ovládol. Teraz je stopercentným vlastníkom a generálnym riaditeľom spoločnosti Agrofert Holding. V novembri 2011 založil politické hnutie ANO 2011.

Agrofert Holding sa radí k najväčším firmám v ČR, obchoduje s komoditami chemického a poľnohospodársko-potravinárskeho sektora; holding je jednotkou českého poľnohospodársko-potravinárskeho sektora a z hľadiska tržieb druhou najvýznamnejšou skupinou v chemickom priemysle. Vlani skupine Agrofert nekonsolidované tržby vzrástli o 15 percent na rekordných 202 miliárd českých korún (cca 7,8 miliardy eur). Nekonsolidovaný zisk pred zdanením klesol z predvlaňajších 9,1 miliardy na 7,6 miliardy korún (asi 0,3 miliardy eur).

Tento rok Babiš, ktorému už predtým patrila firma AGF Media (vydáva spravodajský týždenník 5+2 dni), kúpil vydavateľstvo Mafra, ktoré vydáva denníky Mladá fronta Dnes, Lidové noviny a bezplatné Metro, je tiež aktívna na internete (iDNES.cz a lidovky.cz aj ďalšie internetové portály a služby), do skupiny Mafra patria aj rádiá, hudobná televízia Óčko alebo virtuálny mobilný operátor.

Babiš býva označovaný za jedného z najbohatších českých podnikateľov (a zároveň za najbohatšieho Slováka), časopis Forbes ho tento rok už po štvrtýkrát umiestnil na rebríček najbohatších ľudí sveta, kde zaujal s odhadovaným majetkom v hodnote dve miliardy dolárov 736. miesto. Tento rok v januári pritom Hospodárskym novinám povedal, že sa chce do dvoch rokov stiahnuť z aktívneho vedenia firmy.

Pred novembrom 1989 bol členom komunistickej strany. Je vedený aj v tzv. Cibulkových zoznamoch ako spolupracovník Štátnej bezpečnosti. Sám však tvrdí, že s ŠtB nikdy nespolupracoval, v súčasnej dobe sa kvôli tomu na Slovensku súdi, verdikt zatiaľ nepadol, ďalšie pojednávanie v Bratislave by malo byť v januári.

Predvlani začal Babiš ostro kritizovať korupčné prostredie v Česku a v novembri potom predstavil združenie ANO 2011 - Akcia nespokojných občanov. Pôvodne deklaroval, že nechce byť lídrom hnutia, nakoniec však zmenil názor. Pred voľbami povedal , že aj ako poslanec bude riadiť Agrofert, z jeho čela by ale odišiel v prípade, že sa stane ministrom.

Hnutie ANO sa vlani na jeseň zúčastnilo senátnych volieb, nikto z kandidátov ale neuspel. Pri dnešnom vyhlasovaní výsledkov parlamentných volieb sa však Babišovi dostalo zadosťučinenia. Hoci dnes poobede ešte tvrdil, že nemá ambície vytvárať koalíciu a ísť do vlády, zdá sa, že večer už bolo všetko úplne inak.

ANO je totiž pripravené rokovať o účasti vo vláde, ak by bolo oslovené. V podvečer rokoval výbor hnutia a podľa Babiša sa o možnej účasti vo vláde dlho diskutovalo. "Budeme čakať na to, čo sa bude diať, s čím príde pán prezident a ČSSD. Keď budeme oslovení, budeme samozrejme konať, ale naše priority sú niekde inde," povedal novinárom.

Hneď po voľbách chce Babiš zverejniť sponzorov hnutia ANO a náklady na kampaň. "Otvoreným listom vyzvem všetkých šéfov parlamentných strán, aby nám povedali, odkiaľ mali peniaze na kampaň. Nech si verejnosť urobí názor. Tu je základný problém financovania politických strán a kampaní. Tam je tá korupcia, o ktorej sa neustále hovorí," dodal.

Babišov megaúspech vo voľbách:
Zobraziť galériu (3)
 (Zdroj: SITA)

Babiš poďakoval voličom, že hnutie podporili a ocenili pozitívnu kampaň. "Je to neuveriteľné množstvo ľudí, ktorí nás volili. Cítime obrovskú zodpovednosť voči tým, ktorí volili náš program a sľubujeme, že vás nezradíme. Trváme na našich programových prioritách," dušoval sa Babiš.

V pražskej volebnej centrále by mala v noci prebiehať avizovaná bujará oslava úspechu vo forme diskotéky, na ktorej by nemal chýbať ani známy moderátor Leoš Mareš. Ako sa situácia na českej politickej scéne vyvinie, sa doviedeme už v najbližších dňoch.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu