Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Katolícke školy vyzývajú na účasť vo voľbách

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Samosprávne kraje získali právomoci rozhodovať o bytí a nebytí všetkých stredných škôl. Poslanci vyšších územných celkov navyše rozhodujú aj o tom, kto môže poskytovať sociálne služby rodinám s deťmi, občanom s ťažkým postihnutím, seniorom či sociálne vylúčeným občanom.

Tvrdí to Združenie katolíckych škôl Slovenska (ZKŠS), Slovenská katolícka charita (SKCH) či predstavitelia reholí, ktorí preto vyzývajú ľudí, aby im blížiace sa voľby do orgánov samosprávnych krajov neboli ľahostajné.

Začiatkom tohto školského roka kraje po prvý raz rozhodli o tom, koľko tried prvého ročníka budú môcť stredné školy otvoriť v budúcom školskom roku. Nejde pritom len o verejné, ale aj súkromné či cirkevné školy. "Ak poslanci rozhodnú o otvorení požadovaného počtu prvých tried, škola sa rozvíja, ak rozhodnú o znížení počtu prvých tried, škola sa postupne dostáva do útlmu," píše sa vo výzve.

Signatári výzvy hovoria, že v Košickom kraji v tomto roku poslanci rozhodli, že na dvoch katolíckych gymnáziách sa od budúceho školského roku neotvorí toľko tried, ako zriaďovatelia požadovali, aj keď je o štúdium na týchto školách dlhodobo vysoký záujem a školy majú dobré meno, úspechy a ich absolventi sa uplatňujú na trhu práce.

Poslanci navyše podľa výzvy rozhodujú aj o tom, kto môže poskytovať sociálne služby rodinám s deťmi, občanom s ťažkým postihnutím, seniorom či sociálne vylúčeným občanom. "Rozhodujú o tom, či tieto služby budú poskytovať najmä subjekty verejnej správy, ktorých je kraj zriaďovateľom, alebo aj neverejní poskytovatelia sociálnych služieb, ako napr. charity, rehole a neziskové organizácie," píšu autori výzvy.

Pod výzvu sa podpísal prezident Združenia katolíckych škôl Slovenska Ján Horecký, generálny sekretár Slovenskej katolíckej charity Radovan Gumulák, predsedníčka Konferencie vyšších predstavených ženských rehôľ na Slovensku Justína Ivana Kostúrová a predseda Konferencie vyšších rehoľných predstavených Jeremiáš Daniel Kvaka.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu