Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Dnes nás čaká prvá návšteva francúzskej hlavy štátu na Slovensku

François Hollande Zobraziť galériu (2)
François Hollande (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na pozvanie prezidenta Slovenskej republiky (SR) Ivana Gašparoviča pricestuje dnes na oficiálnu návštevu SR prezident Francúzskej republiky François Hollande.

Ide o prvú oficiálnu návštevu francúzskej hlavy štátu na Slovensku od vzniku samostatnej Slovenskej republiky. Prinášame vám profil francúzskeho prezidenta.

François Hollande je prvým socialistom na poste prezidenta Francúzskej republiky od vlády Françoisa Mitteranda, ktorého druhé funkčné obdobie sa skončilo v roku 1995. Dlhoročný predseda Socialistickej strany (1997-2008) uspel v prezidentských voľbách v súboji s Nicolasom Sarkozym, v ktorom sa prezentoval ako ľavicová alternatíva k doterajšej konzervatívnej hlave štátu. Hollande sa tiež stal veľmajstrom Radu čestnej légie, čo je titul udeľovaný len prezidentom.

Víťazom prezidentských volieb vo Francúzsku sa François Hollande stal 6. mája 2012. Funkcie, ktorú na oficiálnej inauguračnej ceremónii v Elyzejskom paláci prevzal od svojho predchodcu Nicolasa Sarkozyho, sa ujal 15. mája 2012.

Oficiálne sa prezidentským kandidátom Socialistickej strany a Strany ľavicových radikálov François Hollande stal 16. októbra 2011. V kampani sľuboval vytvorenie 60.000 nových pracovných miest v oblasti školstva a 150.000 pracovných miest pre mladých ľudí v chudobných oblastiach. Zaujal najmä návrhom zdaniť bohatých Francúzov až do výšky 75 percent.

Robert Fico a François Hollande
Zobraziť galériu (2)
Robert Fico a François Hollande  (Zdroj: SITA)

François Hollande, celým menom François Gérard Georges Hollande, sa narodil 12. augusta 1954 v meste Rouen ležiacom v Normandii. Detstvo strávil v Bois-Guillaume pri Rouene. Študoval na prestížnych parížskych školách a získal diplom právnika. Počas štúdia na Inštitúte politických vied vstúpil do UNEF-Renouveau, blízkej Komunistickej strane Francúzska. V roku 1976 bol vylúčený z vojenskej služby, ale dosiahol anulovanie tohto rozhodnutia. Študoval tiež na dôstojníckej škole v Coëtquidane.

Začiatkom 80. rokov 20. storočia ho v súboji o poslanecké kreslo za department Corréze porazil vtedajší primátor Paríža a neskôr francúzsky prezident Jacques Chirac. V rámci lokálnej politiky bol v rokoch 1983-1989 členom mestskej rady v obci Ussel, od roku 1989-1995 zastával funkciu zástupcu starostu v Tulle, mestským radcom v Tulle bol v rokoch 1995-2001 a v nasledujúcom období až do roku 2008 zastával post starostu Tulle. V období od 20. júla 1999 do 17. decembra 1999 bol poslancom Európskeho parlamentu. Od 20. marca 2008 bol predsedom všeobecnej rady v departmente Corréze.

Prelom v jeho politickej kariére nastal v roku 1997, keď sa stal lídrom Socialistickej strany, na čele ktorej nahradil vtedajšieho premiéra Lionela Jospina. V rokoch 1994-1995 bol tajomníkom tejto strany v jej ekonomickej sekcii, v rokoch 1995-1997 bol hovorcom a tajomníkom PS.

Vnútrostranícke spory spôsobili, že kandidátom rozhádaných socialistov v prezidentských voľbách v roku 2007 sa stala vtedajšia Hollandeho životná partnerka Ségoléne Royalová, ktorú však Nicolas Sarkozy v druhom kole porazil a stal sa francúzskym prezidentom. Hollande v reakcii na neúspech jeho strany v parlamentných voľbách konaných v rovnakom roku odstúpil z pozície lídra socialistov a svoje miesto prepustil Martine Aubryovej, ktorú však on sám nepodporil.

So svojou bývalou partnerkou Ségolene Royalovou, s ktorou sa nikdy neoženil, má štyri deti. Svoj rozchod verejnosti oznámili krátko po prezidentských voľbách v roku 2007. Jeho súčasnou partnerkou je novinárka Valérie Trierweilerová.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu