Sobota4. máj 2024, meniny má Florián, zajtra Lesana, Lesia

Na návštevu Slovenska príde bulharský prezident Plevneliev

Rossen Plevneliev
Rossen Plevneliev (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Na dvojdňovú oficiálnu návštevu Slovenska príde bulharský prezident Rosen Plevneliev. S prezidentom SR Ivanom Gašparovičom budú rokovať o bilaterálnej spolupráci, európskej agende a aktuálnych zahranično-politických udalostiach. Prezidenti otvoria v Bratislave slovensko-bulharské podnikateľského fórum a spoločné cyrilo-metodské dedičstvo si bulharská delegácia pripomenie v Nitre.

Bulharsko je štát v juhovýchodnej Európe, na Balkánskom polostrove. Krajina, ktorá v roku 2004 vstúpila do NATO a 1. januára 2007 do Európskej únie, no nepatrí do schengenského priestoru, susedí na severe s Rumunskom - hranicu tvorí prevažne Dunaj, na západe so Srbskom a s Macedónskom, na juhu s Gréckom a na juhovýchode s Tureckom, východnú hranicu tvorí Čierne more.

Podľa Národného štatistického inštitútu malo v roku 2007 Bulharsko 7 679 290 obyvateľov. Ich počet však za posledné roky klesol pre nízky prirodzený prírastok a vysokú migračnú vlnu, keď po roku 1989 emigrovalo okolo 750 000 ľudí.

Bulharsko je priemyslovo-poľnohospodárska krajina. Hlavné priemyslové odvetvia sú hutníctvo, strojárenstvo, chémia, textilný priemysel a potravinárstvo. Ťaží sa hnedé uhlie a farebné kovy. V poľnohospodárstve prevláda rastlinná produkcia nad živočíšnou.

Dôležitou zložkou ekonomiky prímorského Bulharska je turistický ruch. K hlavným vývozným artiklom patria výrobky ľahkého priemyslu, potraviny a víno, ktoré úspešne obstojí v konkurencii na európskych trhoch.

Bulharsko je parlamentnou republikou. Hlavou štátu je prezident volený priamou voľbou na päťročné volebné obdobie - v prezidentských voľbách v roku 2011 zvíťazil Rosen Plevneliev, ktorý si funkciu prevzal v januári 2012. Zákonodarným orgánom, pozostávajúcim z 240 poslancov volených na štyri roky, je Národné zhromaždenie. Súčasným predsedom vlády je Plamen Orešarský.

Slovensko navštívil v novembri 2012 vtedajší bulharský predseda vlády Bojko Borisov. Na oficiálnu návštevu SR ho pozval premiér Robert Fico a počas návštevy našej krajiny sa Borisov stretol aj s prezidentom Ivanom Gašparovičom a predsedom NR SR Pavlom Paškom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu