Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Slávnostne otvorili prvú kontajnerovú školu v Jarovniciach: Chcú prilákať aj nerómov!

Otvorenie prvej modulovej základnej školy v areáli ZŠ Jarovnice. Zobraziť galériu (8)
Otvorenie prvej modulovej základnej školy v areáli ZŠ Jarovnice. (Zdroj: SITA)

JAROVNICE - V obci Jarovnice v okrese Sabinov dnes uviedli do života novú modulovú kontajnerovú základnú školu. Podobné objekty s ôsmimi triedami by mali do konca tohto roka pribudnúť aj na území ďalších samospráv a na východe Slovenska, a to konkrétne v obciach Podhorany, Krížová Ves, Stráne pod Tatrami a Kecerov.

"Jednoznačne to vnímam ako pozitívny projekt. Dokázali sme nájsť spôsob ako najrýchlejšie a najlacnejšie postaviť základnú školu pre akéhokoľvek žiaka na Slovensku. Predpokladám, že takýmto typom výstavby nepôjdu len školy pre rómskych, ale aj ostatných žiakov," povedal na margo novej školy v Jarovniciach splnomocnenec vlády SR pre rómske komunity Peter Pollák.

Otvorenie prvej modulovej základnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Obec prispela na výstavu školy sumou približne 86.000 eur. Dotáciu od štátu sme dostali 200.000 eur. Ak by sme túto školu nepostavili, 67 detí by nebolo kde vyučovať," informoval starosta Jarovníc Florián Giňa.

Objekty ZŠ v Jarovniciach dnes navštevuje 1034 žiakov prvého až deviateho ročníka, ktorí sú rozdelení do 41 tried. V každej z tried sa učí priemerne 25 detí. Aj napriek novým priestorom školy sa bude jej vedenie naďalej boriť s nedostatkom priestorov pre vyučovanie.

Otvorenie prvej modulovej základnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

"Nová kontajnerová škola nerieši problém. Na škole v Jarovniciach pôsobím 31. rok a už toľko rokov sem chodia deti na dve zmeny a budú chodiť ďalej aj keď sa tu postaví nová 16-triedna škola," konštatoval riaditeľ spomínanej ZŠ Jozef Bugna. Časť žiakov sem prichádza za vzdelaním ráno a zvyšná časť poobede. "Aby u nás fungovala jednozmenná prevádzka, potrebovali by sme takéto kontajnerové školy ešte tri plus jedáleň a telocvičňu," poznamenal starosta Giňo.

Otvorenie prvej modulovej základnej
Zobraziť galériu (8)
 (Zdroj: SITA)

Pollák v tejto súvislosti nevylúčil, že sa v Jarovniciach postaví v nasledujúcom období ďalšia škola. "Je pravdou, že neodbúravame dvojzmennú prevádzku, takže urobíme všetko preto, aby v obciach, kde je v súčasnosti dvojzmenná prevádzka, aby nebola, aby deti chodili riadne do školy tak, ako sú zvyknuté aj ostatné deti v našej krajine, teda aby chodili do školy ráno a na obed odchádzali domov."

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu