Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Triedy majú mať viac žiakov, certifikát by maturitu nemal nahradiť

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Triedy druhého stupňa základných škôl a stredných škôl by mali byť od januára 2014 plnšie. Počíta s tým novela školského zákona, ktorá okrem zvýšenia počtu žiakov stanovuje aj minimálne limity.

Právnu normu na úvod šiesteho rokovacieho dňa 25. schôdze NR SR predstavil poslancom minister školstva Dušan Čaplovič (Smer-SD) s tým, že študenti už nebudú môcť využiť jazykový certifikát ako náhradu maturitnej skúšky z cudzieho jazyka.

Ministerstvo školstva napokon zmiernilo svoj pôvodný návrh. Pôvodne navrhovalo, aby v triedach prvého stupňa mohlo byť maximálne 28 žiakov. Napokon počty žiakov v triedach prvého až štvrtého ročníka nemení, strop pre prvý ročník je 22 žiakov, pre druhý až štvrtý ročník základných škôl 25. Zvyšujú sa však maximálne počty žiakov na druhom stupni, a to z 28 na 29 a v strednej škole z 30 na 31 žiakov. V triede, v ktorej sú žiaci dvoch ročníkov prvého stupňa základnej školy, môže byť maximálne 24 žiakov.

"Pri určení maximálnych počtov žiakov v triedach sa vychádzalo z priemernej naplnenosti triedy v krajinách OECD v roku 2010, a to na prvom stupni základnej školy z 21,3 žiaka na triedu a na druhom stupni základnej školy z 23,3 žiaka na triedu," píše sa v dôvodovej správe k návrhu. Okrem limitov stanovených v školskom zákone má riaditeľ podľa minuloročnej novely možnosť v určených prípadoch navýšiť počet žiakov o ďalších troch. Hromadnú pripomienku proti zvyšovaniu počtu žiakov podpísalo asi 3000 ľudí.

Od septembra 2015 majú prísť maturanti o možnosť nahradiť maturitnú skúšku jazykovým certifikátom. V minulom školskom roku bola uznaná náhrada maturitnej skúšky z cudzieho jazyka 1395 žiakom, čo predstavovalo 2,41 percenta maturantov z cudzieho jazyka.

Rezort chce uznávanie certifikátov zrušiť, "nakoľko ich poskytujú rôzne inštitúcie, úroveň ktorých nie je možné kontrolovať zo strany štátu, rovnako nie je možné kontrolovať a preverovať úroveň priebehu a administrácie skúšky". Proti sú jazykové školy, ktoré tvrdia, že ide o medzinárodné certifikáty, ktoré majú u zamestnávateľov vyššiu váhu než slovenská maturita.

Poslanci budú následne rokovať aj o ďalších troch návrhoch rezortu školstva, a to o návrhu zákona o organizovaní verejných športových podujatí, o novele zákona o uznávaní odborných kvalifikácií a o novele zákona o stimuloch pre výskum a vývoj. Pozornosť snemovne sa potom vráti k návrhom ministra práce Jána Richtera (Smer-SD).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu