Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

Historický moment: Nobelovu cenu za mier získali aj traja Slováci!

Vchod do ústredia organizácie OPCW Zobraziť galériu (3)
Vchod do ústredia organizácie OPCW (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tohtoročná Nobelova cena za mier patrí aj trom Slovákom. Pracujú totiž pre Organizáciu pre zákaz chemických zbraní (OPCW), ktorá ju získala. Jej hlavnou úlohou je likvidácia arzenálu chemických zbraní v Sýrii.

Nobelovu cenu za mier dostala holandská OPCW 11. októbra za svoje "rozsiahle úsilie o likvidáciu chemických zbraní", uviedol Nobelov výbor v nórskom Osle. Členmi organizácie sú aj traja Slováci - chemická špecialistka Ditta Cigániková a dvaja inšpektori Katarína Grolmusová a Marián Ružovič.

Ditta (v strede v čiernom kostýme) na školení OPCW
Zobraziť galériu (3)
Ditta (v strede v čiernom kostýme) na školení OPCW  (Zdroj: rescuetraining.by)

Katarína (33) pracuje pre OPCW od augusta tohto roka
Zobraziť galériu (3)
Katarína (33) pracuje pre OPCW od augusta tohto roka  (Zdroj: Facebook)

"Pre mňa osobne je to česť a obrovská radosť, že práca organizácie bola ocenená po šestnástich rokoch jej fungovania. Zároveň je to pre mňa hrdosť za nás a za všetkých bývalých kolegov, ktorí už v organizácii nepracujú. Sú to napríklad ďalší Slováci ako Ervín Farkas, Ladislav Belický atď. Táto cena pre nás znamená ešte väčšiu zodpovednosť pri plnení našich úloh vyplývajúcich z Dohovoru o zákaze chemických zbraní," uviedla Cigániková.

Odbor, v ktorom pracuje, sa podľa jej slov zaoberá budovaním kapacity členských štátov v ochrane proti chemickým zbraniam. "To znamená, že organizujeme rôzne kurzy, cvičenia, kde sa účastníci z členských štátov Dohovoru o zákaze chemických zbraní zdokonaľujú v používaní ochranných prostriedkov, detekčných prístrojov a dekontaminačných techník, ale aj v budovaní ich národného systému ochrany proti chemickým zbraniam," vysvetlila Cigániková.

V prípade útoku chemickými zbraňami alebo hrozby ich použitia proti členskému štátu Dohovoru o zákaze chemických zbrani by jej odbor koordinoval poskytnutie pomoci takejto krajine, dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu