Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Prekvapený génius: Takto sa Peter Higgs dozvedel, že získal Nobelovu cenu!

Peter Higgs
Peter Higgs (Zdroj: SITA)

EDINBURGH – Jeden z laureátov tohtoročnej Nobelovej ceny za fyziku Peter Higgs dnes na tlačovej konferencii povedal, že správu o udelení ocenenia sa v utorok dozvedel na ulici od susedky, ktorej to oznámila dcéra žijúca v Londýne.

Higgs, ktorý vôbec nemá mobilný telefón, sa práve vracal z obeda vo štvrti Leith na severe škótskeho Edinburghu. Informovala o tom tlačová agentúra Sinchua. Vedec na Univerzite v Edinburghu na svojej prvej tlačovej konferencii od oznámenia držiteľov Nobelovej ceny za fyziku zdôraznil, že k teórii o častici Higgsov bozón, ktorá dáva hmotu všetkému vo vesmíre, prispelo okrem neho mnoho ľudí a organizácií. Higgs ako prvý predpovedal existenciu častice v roku 1964.

 Higgs sa tak vyjadril v odpovedi na otázku agentúry Sinchua, či aj Európska agentúra pre jadrový výskum (CERN) by mala dostať Nobelovu cenu za potvrdenie existencie častice. Nobelovu cenu za fyziku za rok 2013 získal Higgs v utorok 8. októbra spoločne s Belgičanom Francoisom Englertom za predpovedanie existencie Higgsovho bozónu - tzv. božskej častice, ktorá je kľúčom k vysvetleniu, prečo má hmota hmotnosť. Obaja vedci sa stali favoritmi na cenu po tom, ako ich teoretickú prácu potvrdili experimenty v hadrónovom urýchľovači v laboratóriách CERN vo Švajčiarsku.

 Higgs na tlačovej konferencii povedal, že podľa jeho názoru by jednoznačne mal aj CERN dostať Nobelovu cenu. Hoci sa o ocenenie podelili iba 80-ročný Englert a 84-ročný Higgs, tento emeritný profesor teoretickej fyziky zdôraznil, že na práci v roku 1964 sa zúčastňovali tri skupiny ľudí, vrátane dvoch v Bruseli.

Takisto vyjadril ľútosť nad tým, že Englertov kolega Robert Brout zomrel pred niekoľkými rokmi. Ak by ešte žil, bol by podľa neho určite jedným z laureátov Nobelovej ceny. Higgs zdôraznil, že jeho prínos pre túto teóriu by rozhodne mal byť "súčasťou teoretického programu, ktorý sa začal v roku 1960".

Povzbudil tiež mladú generáciu študentov, aby sa z počítačov učili viac o fyzike a matematike a zároveň sa nechali viesť svojou túžbou skúmať nové teórie. Vedec dodal: "Som rád a dosť sa mi uľavilo, že je už po všetkom. Trvalo dlho, kým to prišlo."  Higgs uviedol, že nemá žiadne plány, ako minúť financie (osem miliónov švédskych korún alebo 920.000 eur), ktoré sú súčasťou tohto najprestížnejšieho ocenenia. Zažartoval, že si asi urobí "výlet do zahraničia". 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu