Sobota27. apríl 2024, meniny má Jaroslav, zajtra Jarmila

Fascinujúci príbeh krásky z Paty: Hanka (†18) po smrti zachránila štyri životy!

Hanka žila, aby pomáhala
Hanka žila, aby pomáhala (Zdroj: TV JOJ)

PATA - Prišla o vlastný, no darovala štyri ďalšie. Reč je o Hanke Tóthovej z Paty, ktorá v osemnástich rokoch prišla o život po ťažkom boji so zápalom mozgových blán. Jej rodičia sa tesne pred smrťou, keď sa už osud ich dcérky nedal nijako zvrátiť, rozhodli pre odvážny krok. Štyrom cudzím ľuďom dali druhú šancu na život.

Hanka z Paty neďaleko Trnavy sa v roku 2009 pripravovala na štúdium medicíny. Chcela byť lekárkou a pomáhať druhým. Cestu za vytúženým povolaním jej však skrížil zápal mozgových blán, ktorý ju dostal na nemocničné lôžko. Hoci priebeh tohto ochorenia býva veľmi krátky a zväčša končí smrťou, Hanka bojovala dlhých deväť dní.

Lekárom sa dokonca podarilo meningitídu vyliečiť, bolo už však neskoro. Hanke odumrel mozog a rodičia stáli pred vážnym rozhodnutím. Keď už bolo jasné, že život ich dcérky sa zachrániť nepodarí, odhodlali sa k ráznemu kroku - darovať všetky jej orgány na transplantáciu. "Po porade s biskupom sme sa rozhodli, že darujeme všetky orgány, ktoré sa dajú použiť," povedala pre Tv JOJ Hankina mama Andrea Tóthová.

Keďže Hanka žila preto, aby pomáhala druhým, jej rodičia veria, že to bol správny krok a ani po rokoch ho neľutujú. Darovaním orgánov dali štyrom cudzím ľuďom novú šancu na život. "Dozvedeli sme sa sa aj to, že dievčina, ktorá dostala Hankine srdce ho tak dobre prijala, ako by bolo jej vlastné," dodala Hankina mama.

Na výročie Hankinej smrti i narodenia sa v kostole v Pate koná na jej počesť Hankin memoriál. Rodičia chcú takýmto spôsobom šíriť jej posolstvo ďalej a veria, že sa tým Hanke splnil sen pomáhať trpiacim.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu