Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Do kontajnerov v Petržalke niekto nasypal nebezpečný azbest

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Približne tonu karcinogénneho azbestu našli v pondelok 30. septembra v niekoľkých kontajneroch v bratislavskej Petržalke. Nebezpečný odpad niekto nasypal do kontajnerov na nadrozmerný odpad, ktoré mestská časť pristavila pre obyvateľov v rámci jesenného upratovania.

Starosta Petržalky Vladimír Bajan označil konanie za nehorázne a samospráva teraz uvažuje o podaní trestného oznámenia.

"To, že azbest je pre ľudský organizmus škodlivý najmä pri jeho mechanickom poškodení, keď sa do vzduchu dostávajú jemné ihličky, je všeobecne známe. Aj to, že všetky typy azbestu sú zaradené do prvej skupiny dokázaných karcinogénov," upozorňuje Michaela Platznerová z kancelárie petržalského starostu.

Mestská časť pristavuje kontajnery na odvoz nadrozmerného odpadu vždy na jar a na jeseň bezplatne. "Podnikavec svojím konaním nielenže spôsobil mestskej časti finančnú ujmu, pretože odvoz a likvidáciu bude musieť samospráva uhradiť z vlastných prostriedkov, ale zrejme aj porušil zákon o nakladaní s nebezpečným odpadom a ohrozil svojím nezodpovedným správaním zdravie obyvateľov," pripomenula Platznerová.

V tejto súvislosti preto uvažuje samospráva o podaní trestného oznámenia, pretože má podozrenie zo spáchania činu všeobecného ohrozovania a nedodržania zákonných postupov pri nakladaní s nebezpečným odpadom.

V Petržalke sa azbest používal ako izolácia kopilitových zasklení, výťahových šácht alebo bytových jadier. Platznerová vraví, že stavebný úrad preto vykoná štátny stavebný dohľad vo všetkých bytových domoch na území Petržalky, v ktorých nedávno prebiehala alebo stále prebieha rekonštrukcia a je predpoklad, že sa tam azbest nachádzal.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu