Nedeľa5. máj 2024, meniny má Lesana, Lesia, zajtra Hermína

Opustený kontajner z Číny v Prahe: Plesnivé jedlo, chrobáky a červy!

Ilustračné foto
Ilustračné foto

PRAHA - Plesnivé jedlo, chrobáky a červy sa nachádzali v kovovom kontajneri z Číny, ktorý dnes skontrolovali na základe podnetu Colnej správy Praha pracovníci tamojšej Štátnej pôdohospodárskej a potravinárskej inšpekcie (SZPI). Informovali o tom české médiá s odvolaním sa na hovorcu SZPI Pavla Kopřivu.

Inšpektori našli v kontajneri aj potraviny, ktorých dovoz do Európskej únie je zakázaný. U potravín, ktoré podliehajú zintenzívnenej kontrole úradov pri dovoze z krajín mimo Európskej únie tak napríklad u čaju, ryže a korenín chýbali potrebné dokumenty a niektoré zo súčastí kontajneru neboli ani uvedené v dokumentácii.

SZPI už začala proces nevpustenia zásielky na vnútorný trh EÚ, informoval internetový server Novinky.cz.

Kontajner, ktorý putoval z Číny, stál na medzinárodnom prekladisku v Prahe-Uhřinevsi dva mesiace. Objednávateľ vyjadril prekvapenie nad jeho obsahom, pretože sa domnieval, ako tvrdil, že obsahuje iba veci, ktoré si objednal, teda cestoviny, ryžu a vybavenie pre ázijské bistrá a reštaurácie. V súlade s tým bola aj faktúra, ktorú colníkom predložil.

Mužovi hrozí teraz pokuta za nezákonný dovoz, konštatoval internetový server IDNES.cz. Podľa rovnakého zdroja musí colný úrad rozhodnúť teraz o forme likvidácie kontaminovaného tovaru, a to na náklady účastníka. Škodu na cle odhadli na rádovo stovky tisíc Kč.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu