Štvrtok18. apríl 2024, meniny má Valér, zajtra Jela

S búraním v Cvernovke počkajú, kým nepreveria povolenia

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Búracie práce v areáli Cvernovka na Páričkovej ulici v Bratislave spoločnosť Hamilton Group na doporučenie stavebného úradu prerušila, chcú tak vytvoriť priestor na to, aby sa v pokoji preverili všetky dokumenty a povolenia.

Spoločnosť podľa svojho mediálneho zástupcu Karola Wolfa nechce zbytočne vyvolávať konflikty, ale chce vytvoriť priestor na pokojné preskúmanie celej záležitosti. V sobotu po začatí búracích prác v areáli Cvernovky ružinovský starosta Dušan Pekár nariadil štátny stavebný dohľad - ten skonštatoval, že stavebníkovi chýbajú niektoré dokumenty vyplývajúce z búracieho povolenia. Starosta preto nariadil zastavenie búracích prác. Hamilton Group trvá na tom, že má k dispozícii všetky potrebné dokumenty a povolenia a neporušila žiadny predpis, ani nariadenie.

V sobotu začala spoločnosť s búraním niektorých objektov v areáli Cvernovky. Proti tomu sa postavila iniciatíva Bratislava otvorene aj občianske združenie Klub ochrany technických pamiatok. Podľa nich ide o nezákonné búranie s neplatným povolením. Búranie ich znepokojovalo aj pre podozrenie, že sa búral objekt so strechou z nebezpečného azbestu. Cvernovkou sa pre nebezpečný odpad už zaoberá aj polícia, v sobotu prijali dve trestné oznámenia pre podozrenie zo spáchania trestného činu všeobecného ohrozenia a jedno oznámenie pre podozrenie zo spáchania priestupku.

„Po prvé: Búrať sme začali v sobotu nie preto, že sa skrývame, ale preto, že v sobotu je v areáli najmenej ľudí. Po druhé: Máme všetky potrebné povolenia a neporušili sme žiadne predpisy, ani nariadenia. A po tretie – nedošlo k žiadnemu neriadenému, či dokonca nezákonnému búraniu azbestovej strechy. Fámy v tejto súvislosti vážne poškodzujú dobré meno našej spoločnosti,“ vyhlásil výkonný riaditeľ Hamilton Group Jeremy Cristau. Zároveň dodal, že postupné búranie v rámci existujúcich povolení prakticky prebieha už od roku 2008, keď sa začali práce na postupnej asanácii areálu.

Ako dnes informovala hovorkyňa bratislavského Ružinova Miroslava Štrosová, mestská časť iniciuje štátny stavebný dohľad v súčinnosti s Obvodným úradom životného prostredia a Regionálnym úradom verejného zdravotníctva, ktoré sú oprávnené skontrolovať, či a akým spôsobom stavebník likvidoval nebezpečný odpad. Mestská časť začne voči stavebníkovi priestupkové konanie.

Ružinovská hovorkyňa tiež informovala, že majú k dispozícii usmernenie z ministerstva výstavby a regionálneho rozvoja, ktoré hovorí o tom, že búracie povolenie je platné. Ružinov požiadal príslušnú okresnú prokuratúru o preskúmanie predĺženia platnosti búracieho povolenia z roku 2008, následne predĺženého v roku 2010. Od prokuratúry zatiaľ stanovisko nemá.

„Všetky dokumenty z našej strany sú v poriadku a nemáme sa čoho báť. Pokiaľ si to potrebujú úrady ešte raz overiť, respektíve pokiaľ aktivisti chcú, aby si to úrady všetko ešte raz preverili, pokojne vyčkáme,“ dodal Jeremy Cristau. Ako uviedol hovorca spoločnosti Wolf, objekty, ktoré Hamilton Group určil ako prvé na zbúranie, sú tie, ktoré majú vytvoriť priestor pre rekonštrukciu objektov, ktoré ohraničujú areál. Investor chce rekonštruovať bývalý internát a stavať domov pre seniorov.

"Musíme na to vytvoriť podmienky vo vnútri areálu, a preto sme sa rozhodli pre tieto demolačné práce. Nemôžeme začať s revitalizáciou celého areálu bez toho, aby sme sa tam ničoho ani len nedotkli. To sa nedá,“ dodal Cristau.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu