Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Unikol do ovzdušia azbest?

Azbest sa dostáva do tela najmä vdýchnutím a jeho škodlivé účinky sa prejavia väčšinou až po 20-30 rokoch. Zobraziť galériu (3)
Azbest sa dostáva do tela najmä vdýchnutím a jeho škodlivé účinky sa prejavia väčšinou až po 20-30 rokoch.

MICHALOVCE - Na Murgašovej ulici v Michalovciach je opäť rušno. Tentoraz nie pre neprispôsobivých osadníkov, ktorí donedávna žili v bloku C1, ale pre jeho rekonštrukciu. Ľudia z sídliska tvrdia, že pri oprave tohto bloku sa uvoľnil do ovzdušia nebezpečný azbest. Majitelia bytovky vraj o žiadnom nebezpečenstve nevedeli.

V sobotu ráno začali plášť bytovky rozbíjať bez špeciálnych opatrení. „Pritom sa uvoľnil azbest, ktorý bol v cementovoazbestových doskách. Tie tak, ako aj na ostatných blokoch, tvorili plášť budovy. Azbest je rakovinotvorná látka, ktorej sme sa tu v sobotu všetci nadýchali,“ tvrdí jeden z obyvateľov sídliska Peter Ruják. Ten už podal na nových majiteľov bytovky trestné oznámenie.

V sobotu totiž takmer celý plášť bytovky obili, rozlámali na kúsky a vo vreciach odviezli. Jeden z oslovených majiteľov bytovky však tvrdí, že o prítomnosti azbestu v plášti bloku nič nevedeli. „Blok sme prevzali v havarijnom stave. Jednotlivé časti plášťa samovoľne padali, pretože pôvodní obyvatelia povyberali hliníkové lišty, ktoré ho držali. Vypadávajúce dosky mohli zraniť ľudí, ktorí tadiaľto dennodenne prechádzajú. Preto sme pristúpili k urýchlenému odstráneniu plášťa. O žiadnom azbeste sme nevedeli, predpokladali sme, že je to len materiál z cementu,“ konštatoval jeden z majiteľov bytovky Radomír Štivnický.

Majitelia už oslovili firmu, ktorá preskúma možný výskyt azbestu v odpade z plášťa bloku. Podľa Daniely Kniežovej z Regionálneho úradu verejného zdravotníctva v Michalovciach v plášti azbest s najväčšou pravdepodobnosťou bol. „V sobotu bolo veterné počasie. Mohlo ho rozfúkať do okolia,“ upresnila D. Kniežová. Azbest sa dostáva do tela najmä vdýchnutím a jeho škodlivé účinky sa prejavia väčšinou až po 20-30 rokoch.
Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu