Utorok16. apríl 2024, meniny má Dana, Danica, zajtra Rudolf

Nezvyčajná atrakcia v Košiciach: Na streche paneláku vyrástli drevenice!

Drevenice na vrchu panelákov Zobraziť galériu (6)
Drevenice na vrchu panelákov (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Originálne dielo alebo zviditeľnenie sa za každú cenu? Tri drevenice, ktoré dnes postavili s pomocou žeriava na streche výškového paneláku na košickom sídlisku dargovských hrdinov, vzbudzujú rôzne pocity. Autor tohto projektu Tomáš Džadoň však s rozporuplnými reakciami rátal. S myšlienkou umiestniť drevenice sa pohrával už sedem rokov, kedy vznikli prvé vizualizácie.

A dnes sa jeho sen stal skutočnosťou. Pamätník ľudovej architektúry na netradičnom mieste sa stane jedným z dominánt tohto sídliska. Na panelák od rána montovali drevené chalúpky a túto náročnú prácu sledovalo množstvo zvedavcov. „Zaujímavé, že tie drevenice celkom dobre vidno aj zo zeme. Je to celkom pekné, i keď v tom paneláku by som bývať nechcel, lebo ho bude obliehať množstvo zvedavcov,“ hovorili si miestni v dave.

Myšlienka vytvoriť pamätník určitej spoločenskej, politickej a kultúrnej zmene siaha do roku 2006, nápad umiestniť pamätník do Košíc prišiel v roku 2008, kedy Košice získali titul Európske hlavné mesto kultúry. Umiestnenie originálnych stodôl z Liptovskej Tepličky a oravskej Párnice na strechu svojho paneláku hlasovaním odsúhlasili obyvatelia bytového domu na sídlisku Dargovských hrdinov. Ich súhlas bol dôležitou súčasťou celého umeleckého projektu a vďaka nim sa panelák na Lidickom námestí 1 stane netradičným podstavcom, ktorý bude viditeľný i zo vzdialených častí mesta. Celý projekt stál okolo 48 tisíc eur, grant z ministerstva kultúry  vo výške 38 500 eur pokrýva asi 80 percent nákladov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu