Štvrtok25. apríl 2024, meniny má Marek, Marko, Markus, zajtra Jaroslava

Prvý Dúhový pochod v Košiciach: Prišlo málo ľudí, no aj tak sa strhla mela!

PRIDE Košice sa nezaobišiel bez policajného zásahu. Zobraziť galériu (9)
PRIDE Košice sa nezaobišiel bez policajného zásahu. (Zdroj: Miroslav Vacula)

KOŠICE – Prvý Dúhový Pride pochod sa uskutočnil v sobotu (28.9.) v Košiciach pri Dolnej bráne. Okolo 30 sympatizantov s nehetero ľuďmi muselo na svojom riadne ohlásenom a povolenom pochode čeliť verbálnym útokom skupiny asi 50 ľudí. Zväčša išlo o mladých mužov s vyholenými hlavami, v čiernych bundách a s transparentmi vyzývajúcich k netolerancii.

Pred začiatkom zhromaždenia požiadala polícia skupinu, aby opustila priestor pred pódiom a presunula sa do priestoru nižšie. Tí nechceli ustúpiť a argumentovali, že byť tu je ich ústavné právo. Keď sa prejavy začali vyostrovať, polícia vytiahla zo skupinky jedného príliš rozohneného mladíka a ostatných odtlačila. Ostatní na to začali kričať: "Policajný štát, policajný štát!" Po dohode s veliteľom polície sa skupina nakoniec dobrovoľne presunula do vymedzeného priestoru pod podmienkou, že polícia prepustí zadržaného mladíka.

PRIDE Košice
Zobraziť galériu (9)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 „Jedným z cieľov tejto akcie je byť vo verejnom priestore a naplniť svoje občianske právo pokojne sa zhromaždiť a vyjadriť svoj názor a prispieť k vyššej akceptácii s inou ako heterosexuálnou orientáciou. Tento PRIDE nemá konkrétne požiadavky, až na jednu, aby sme mohli pokojne prejsť mestom,“ povedal organizátor Róbert Furiel. Poďakoval polícii za udržanie verejného poriadku. Po krátkych prejavoch sa vydali na pochod po Hlavnej ulici. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu