Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Objav vedcov: Obezita oslabuje kosti

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Tím amerických vedcov z Hardvardovej lekárskej školy v Bostone zistil, že niektorí ľudia trpiaci nadváhou majú v kostiach ukrytý tuk, ktorý spôsobuje ich oslabenie a zvýšenie lámavosti. Tvrdia preto, že obezita môže byť rizikovým faktorom osteoporózy.

Odborníci na čele s Miriam Bredellou pomocou počítačovej tomografie preskúmali 106 obéznych, ale inak zdravých mužov a žien. Zistili, že niektorí z nich majú tuk uložený aj v miestach ako pečeň, svaly alebo kostná dreň.

Podľa lekárky práve nadmerné množstvo tuku v kostnej dreni, v ktorej sa tvoria bunky potrebné pre rast kosti, spôsobuje oslabenie kosti. Bredella tvrdí, že najväčšie riziko osteoporózy hrozí ľuďom s postavou typu jablka.

"Je to akoby ste mali chrbticu naplnenú tukom, potom by už nebola taká silná. Ľudia si v minulosti mysleli, že obezita chráni kosti. My sme však dokázali, že to nie je pravda," uviedla Bredella, ktorá spolu s kolegami zverejnila výsledky svojho výskumu v časopise Radiology. Informácie pochádzajú z webstránky www.bbc.co.uk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu