Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Slováci bodujú: Vedci STU vyvinuli technológie na regeneráciu použitých olejov

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Vedci Slovenskej technickej univerzity (STU) vyvinuli jedinečnú technológiu na spracovanie motorových olejov. Vďaka technológii netreba olej spaľovať, dá sa regenerovať a opäť použiť. Technológiu začala používať komerčná firma na východnom Slovensku, informovala hovorkyňa STU Andrea Hajdúchová.

O chránený úžitkový vzor majú záujem aj okolité krajiny. Výskum tak pomáha zamestnávať ľudí a je ukážkou prenosu inovácií zo školy do praxe. "Motorové oleje sa ešte v 90. rokoch zhodnocovali prakticky výlučne energeticky, teda sa spaľovali. Obrátila sa na nás spoločnosť z východného Slovenska, priniesli nám vzorky motorových olejov a my sme sa začali zaoberať tým, ako oleje opätovne využiť. Požiadavka bola, aby išlo o lacnú technológiu, keďže hovoríme o spracovaní odpadov, a aby sa nová technológia dala využiť aj pri menších objemoch, teda bola rentabilná aj v podmienkach Slovenska,“ spomína na začiatky výskumu Pavel Timár z Fakulty chemickej a potravinárskej technológie STU.

Výsledkom je technológia, vďaka ktorej netreba spáliť ani liter starého motorového oleja. Viac ako dve tretiny opotrebovaného oleja možno opätovne použiť ako základový olej. Zvyšok má ideálne vlastnosti fluxačného činidla pre použitie do asfaltových zmesí.

STU má s firmou v Markušovciach na technológiu priznaný úžitkový vzor, ktorý ju chráni na Slovensku aj v okolitých krajinách. Firma dnes spracováva asi sedemtisíc ton oleja ročne, pre celú výrobu má zabezpečený odber a zamestnáva desiatky pracovníkov.

Na základe tejto technológie už vznikla firma aj v Poľsku a záujem o využitie úžitkového vzoru majú aj ďalšie krajiny strednej Európy. Okrem ekonomických výhod má technológia ekologické výhody - šetria sa zásoby ropy pri výrobe nových olejov a znižuje sa množstvo spáleného odpadu a tým aj exhalátov vypúšťaných do atmosféry.

"Aj tento príklad je ukážkou toho, aký význam má veda a výskum na vysokých školách pre ekonomiku krajiny. STU zapája študentov do výskumu, do výskumnej a inžinierskej činnosti, čo považujeme za kriticky dôležité pre prípravu novej generácie odborníkov pre reálnu ekonomiku," hovorí rektor STU Robert Redhammer.

Vedci vo výskume pokračujú a vyvíjajú technológiu na regeneráciu transformátorových olejov a mobilné zariadenie, ktoré by zhodnotenie oleja zabezpečilo priamo v teréne. Technológia na regeneráciu olejov z elektrických transformátorov podľa laboratórnych výsledkov umožňuje zregenerovať až 90 percent odpadového, respektíve parametrami nevyhovujúceho transformátorového oleja.

"V našom výskume sa chceme po olejoch postupne zamerať aj na ďalšie kvapalné odpady predovšetkým z automobilového priemyslu, najmä na zhodnotenie brzdových či chladiacich kvapalín, prípadne kvapalných produktov z pyrolýzy pneumatík,“ hovorí Timár.

Recyklácia a regenerácia odpadov je podľa platnej smernice prioritou Európskej únie. Z tohto pohľadu je uvedená technológia vysoko aktuálna a prišla na trh v pravý čas. Podľa platného Plánu odpadového hospodárstva sa ročne v SR vyprodukuje okolo 30-tisíc ton odpadových olejov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu