Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Sofiu (12) a Lukáša (12) naďalej hľadajú v M. Dunaji: Nádej je malá, no stále žije!

Hasiči pokračujú v pátraní Zobraziť galériu (15)
Hasiči pokračujú v pátraní (Zdroj: HaZZ TT, Ján Zemiar)

TRNAVA - Veľká pátracia akcia po dvoch deťoch z Jelky, ktoré sa mali utopiť v Malom Dunaji, pokračuje. Hasiči od rána opäť prehľadávajú rieku na člnoch a vrátili sa aj na miesta, ktoré v stredu večer označil špeciálne vycvičený pes. Práve tam by sa mohli nachádzať zrejme už len nehybné telá Lukáša (12) a Sofie (12). Stále však existuje aj malá nádej, že sa im podarilo zachrániť.

Ako nás informoval hovorca trnavských hasičov Marián Hurška, hasiči sú od 8:00 opäť v pohotovosti a prehľadávajú Malý Dunaj, kde sa mali v stredu utopiť dve malé deti. Na mieste sú hasiči z Dunajskej Stredy aj Galanty, ktorí pátrajú na člnoch po prúde aj proti nemu a pomáhajú im aj potápači z Bratislavy. Do Jelky sa vrátil tiež pes Špeciálnej kynologickej záchrannej služby, ktorý ešte v stredu večer označil dve miesta, kde by sa telá detí mohli nachádzať.

Sofiu (12) a Lukáša
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Potápači ich však pre zlú viditeľnosť nenašli a tak sa na tieto miesta vrátili dnes ráno. Deti z Jelky sú vo vode už dlhé hodiny a pravdepodobnosť, že sa nájdu živé, je preto veľmi malá. Podľa Hrušku však stále existuje možnosť, že sa deti zachytili o konáre popri brehoch a podarilo sa im prežiť. V horšom prípade ich silný prúd mohol odplaviť kilometre ďaleko a preto nie je isté, že sa ich hasičom podarí nájsť ešte dnes.

Malí školáci z Jelky sa v stredu popoludní vybrali schladiť do vôd Malého Dunaja asi kilometer od vodného mlynu. Nevinné kúpanie sa však o pár chvíľ zmenilo na boj o život, keď silný prúd štyri z nich stiahol so sebou. Dvom dievčatám sa našťastie podarilo zachytiť o konáre stromov a neďaleké drevené mólo. "Zasahujúci príslušníci naložili postihnuté osoby na čln a previezli do bezpečia na breh, kde ich odovzdali do opatery zdravotníkov," uviedol Hruška.

Deti sa stratili neďaleko miestneho vodného mlynu.
Zobraziť galériu (15)
Deti sa stratili neďaleko miestneho vodného mlynu.  (Zdroj: Ján Zemiar,)

Sofia a Lukáš však už toľko šťastia nemali. Skôr ako sa ich podarilo zachrániť, zmizli pod vodou.  "12-ročného chlapca a rovnako staré dievča však v bezprostrednej blízkosti miesta udalosti nenašli," dodal Hruška s tým, že po deťoch začali ihneď pátrať. Napriek všetkému úsiliu deti do neskorého večera nenašli, o 21:00 muselo byť pátranie pre zlú viditeľnosť prerušené a pokračuje od dnešného rána.

Zdrveným rodičom pomáhajú Modrí anjeli

Podľa starostu Jelky v okrese Galanta Imre Farkasa je miesto, kde sa deti kúpali, na takéto účely absolútne nevhodné. ,,Na kúpanie je oveľa lepšie miesto pri vodnom mlyne, je tam plytká voda a oveľa viac ľudí pre prípad, že by sa niečo takéto stalo,“ povedal. Malý Dunaj v tejto lokalite na hranici dvoch okresov dobre poznajú hasiči z Dunajskej Stredy aj Galanty, v minulosti tu viackrát zasahovali a mávajú tu aj spoločné cvičenia.

Sofiu (12) a Lukáša
Zobraziť galériu (15)
 (Zdroj: Ján Zemiar,)

Okrem viacerých záchranárskych zložiek musel na mieste zasahovať aj intervenčný tím Modrého anjela, ktorý sa staral o rodičov a ďalších príbuzných nezvestných detí. 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu