Štvrtok2. máj 2024, meniny má Žigmund, zajtra Galina

Pri Trnave našli najväčšieho slovenského pavúka: Pozrite si FOTO!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: trnavský hlas/ZR)

TRNAVA - Ak trpíte arachnofóbiou, vedzte, že aj u nás sa dá nájsť "monštrum", z ktorého vám bude behať mráz po chrbte. Najväčší slovenský pavúk strehúň škvrnitý nie je síce na prvý pohľad veľmi príťažlivý, ale určite upúta pozornosť každého okoloidúceho. Jeden z nich má momentálne svoje útočisko aj pri Trnave.

Čitateľke Trnavského hlasu sa podaril nevšedný fotografický úlovok. Zachytila strehúňa, ktorý si urobil domov z diery priamo uprostred cestičky medzi dvomi poľami a vychováva v nej svoje potomstvo. „Na sebe mal asi pätnásť malých pavúčikov. Stále bol len na okraji diery a pri menšom pohybe sa skryl. Zrejme sa len vyhrieval na slniečku, keďže je teraz v zemi chladnejšie,“ opísala zážitok z konca mája Zuzana.

 

Podľa nej bol veľký asi štyri centimetre a "bolo vidieť, ako očami striehne po okolí. Ale na love nebol, keďže ide skôr o nočného lovca,“ prezradila Trnavskému hlasu.

Wikipédia uvádza, že strehúň škvrnitý žije v pomerne teplých oblastiach. Cez deň sa ukrýva pod zemou v chodbičkách vystlaných pavučinou. Netká si pavučinu na lapanie koristi, loví skokom. Je to nočný tvor. Môže žiť až sedem rokov. Považuje sa za vyhynutý druh, preto je zákonom chránený.

Nakladené vajíčka má v guľôčke z pavučín a zohrieva ich na slnku. Malé pavúčiky nosí na chrbte, až kým nevyrastú. Vyskytujú sa vo veľmi malom množstve, a to na juhozápadnom Slovensku.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu