Sobota18. máj 2024, meniny má Viola, zajtra Gertrúda

Na Srí Lanke našli obrieho pavúka: Monštrum veľké ako ľudská tvár!

Zobraziť galériu (2)
(Zdroj: British Tarantula Society)

SRÍ LANKA - Ak sa bojíte pavúkov, je najvyšší čas zavrieť oči a otvoriť si radšej menej "hororový" článok. Na Srí Lanke totiž našli nový druh, ktorý je veľký ako ľudská tvár.

Spolu s rozpätím nôh dosahuje latinsky pomenovaná tarantula pooecilotheria rajaei až 20 cm a vedci ju objavili po tom, čo im bol doručený jeden mŕtvy exemplár zabitý v roku 2009. Vedci si uvedomili, že sa nepodobá na žiadnu tarantulu, ktorú doteraz videli, a preto sa rozhodli pátrať po živých jedincoch, aby sa dozvedeli viac o tomto druhu.

Na Srí Lanke našli
Zobraziť galériu (2)
 (Zdroj: British Tarantula Society)

Po niekoľkých dňoch hľadania medzi stromami a v lesoch zaznamenali výskumníci zo Srí Lanky úspech. Objavili samičku a niekoľko nedospelých jedincov, ktorí žili v starej budove nemocnice v Mankulame.

Tarantuly majú výrazné značenie, vrátane narcisovo žltého sfarbenia na nohách a ružového pásu okolo brucha. "Sú úplnou raritou. Dávajú prednosť starým stromom, ale v dôsledku odlesňovania sa ich počet zmenšil a vzhľadom na nedostatok vhodnej lokality sa utiekajú do starých budov," informoval Ranil Nanayakkara z British Tarantula Society denník Daily Mail.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu