Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Vozičkári budú na zľavu do MHD v Bratislave potrebovať registračnú kartu

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Zdravotne ťažko postihnutí budú od budúceho roku potrebovať na uplatnenie si zľavy v bratislavskej mestskej hromadnej doprave (MHD) aj registračnú kartu. Preukaz ZŤP im už stačiť nebude. Pre TASR to povedal riaditeľ kancelárie primátora Ľubomír Andrassy. Mesto, ktoré zavedenie kariet pripravuje, chce takto zabrániť aj tomu, aby boli preukazy ZŤP zneužívané.

"Vedeli by sme tiež pomocou registračných kariet prispôsobovať nasadzovanie bezbariérových autobusov MHD do tých časov a na tie spoje, ktoré sú najviac využívané ťažko zdravotne postihnutými," vysvetlil riaditeľ kancelárie primátora.

Registračná karta má mať elektronickú formu podobnú električenke, na ktorú by držiteľ preukazu ZŤP cestoval. "Jej cena by mala byť niekde na úrovni od troch do piatich eur a obnovovaná by bola v ročnom či dvojročnom cykle," priblížil Andrassy.

Mesto by chcelo tieto registračné karty zaviesť zrejme od začiatku budúceho roka. Vybaviť by si ich však podľa Andrassyho mohli hendikepovaní už v lete alebo na jeseň. "Chceme vytvoriť dostatočný časový priestor," podotkol riaditeľ kancelárie.

Primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD) dnes dostal petíciu, v ktorej Bratislavčania žiadajú, aby mali zdravotne postihnutí cestovanie vo verejnej doprave naďalej zadarmo. Z rúk predsedníčky petičného výboru prevzal 154 petičných hárkov s 2217 podpismi. Pred zavedením integrovaného dopravného systému, ktorý začal v Bratislave a na Záhorí platiť od júna, vozičkárom totiž hrozilo, že ich o bezplatné cestovanie zjednotením cien lístkov pripraví.

Za lístok mali zaplatiť polovičnú cenu. Zástupcovia zúčastnených strán na projekte integrovanej dopravy sa však po vlne kritiky nakoniec vo februári dohodli na tom, že do konca júna ostanú zľavy pre cestujúcich s preukazom ZŤP a ich sprievod nezmenené u každého dopravcu. V ten istý mesiac rozhodnutie potvrdili aj bratislavskí poslanci.

O petícii Bratislavčanov by mal Ftáčnik informovať poslancov na rokovaní mestského zastupiteľstva vo štvrtok 6. júna. Vtedy majú poslanci rokovať tiež o návrhu, aby aj od 1. júla mali zdravotne postihnutí občania cestovanie verejnou dopravou naďalej zadarmo. "Takáto možnosť ale nebude platiť v regionálnej, autobusovej a železničnej doprave," podotkol Andrassy.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu