Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Konečne: Projekt integrovanej dopravy v BSK spustia 1. júna

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Od 1. júna sa stane integrovaná doprava prvýkrát realitou na území mesta Bratislavy a v okrese Malacky. Projekt integruje viaceré druhy dopráv – mestskú hromadnú dopravu (MHD), prímestské vlaky i autobusy. Zapojili sa doňho spoločnosti Dopravný podnik Bratislava, Slovak Lines, Železničná spoločnosť Slovensko a Železnice Slovenskej republiky.

Všetci dopravcovia ponúkajú integrované dopravné pásma od Bratislavy počnúc až po Záhorie. Cestujúci tak môže využiť jednotný cestovný lístok, po zakúpení ktorého môže ľubovoľne kombinovať viaceré druhy dopravy bez ohľadu na to, ktorý dopravca ich prevádzkuje.

K testovaniu projektu sa vyjadril aj predseda Bratislavského samosprávneho kraja Pavol Frešo: "S vedením spoločností sme preverovali pripravenosť spustenia projektu. Všetci dopravcovia písomne potvrdili, že sú pripravení na cestovanie podľa nových pravidiel. A to je zárukou toho, že môžeme spustiť I. etapu integrovanej dopravy od prvého júna.“

Generálny riaditeľ Bratislavskej integrovanej dopravy (BID), a. s., Rastislav Cenký uviedol: "Sme radi, že sa nám podarilo pripraviť konkurencieschopný i keď náročný projekt. Dokonca čas, ktorý sme mali kvôli technickým posunom daný od marca tohto roku, sme využili na zlepšenie projektu – sfunkčnil sa u všetkých dopravcov internetový predaj predplatných cestovných lístkov a zabezpečilo sa zobrazovanie a čítanie dát na čítačkách v prímestských autobusoch. Tým skutočne stačí cestujúcemu mať jednu dopravnú kartu, čím mu uľahčujeme cestovanie po území Bratislavského kraja."

Na predplatné cestovné lístky bude možné k cestovaniu využívať vybrané vlaky (kategória REX a Os), ako aj linky MHD a regionálne autobusové linky začlenené do systému. V regionálnej doprave sa bude preferovať koľajová doprava a vo vybraných prestupných miestach bude na vlaky nadväzovať autobusová doprava. Cestovné poriadky liniek budú pri zmenách postupne zostavované v intervalovom režime tak, ako je to bežné na linkách MHD v Bratislave.

Nastane zmena v označovaní regionálnych autobusových liniek. K slovnému označeniu pribudne aj číselné označenie linky tak, ako je tomu v mestskej doprave. Bude uplatňovaný princíp označenia liniek podľa toho, ktoré územie linka prevažne obsluhuje. Na Záhorie budú premávať linky v číselnom rade 200.

V neskorších etapách v okrese Pezinok linky s číslom 500, pre Senec 600, v smere na juhovýchod od Bratislavy 700. Tento prvok prispeje k ľahšej orientácii a nájdeniu správneho autobusu. Vlakové linky budú označené písmenom S a číslom, ktoré opäť označuje smerovanie vlaku. Vlaková linka na Malacky bude premávať s označením S20.

Oproti súčasnému stavu, keď na výšku cestovného má vplyv precestovaná vzdialenosť, bude cestovné odvodené od počtu precestovaných tarifných zón. Zaintegrované územie je podľa nového grafikonu rozdelené do jednotlivých tarifných zón. Každá zóna je označená trojmiestnym číslom, napríklad Malacky číslom 255. Informácie poskytla Barbora Ďurišová z Bratislavskej integrovanej dopravy, a. s.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu