Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Tichý odňal Kozolkovi spisy podliehajúce režimu ochrany: Kvôli minulosti v ŠtB!

Ladislav Tichý
Ladislav Tichý (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Prvý námestník generálneho prokurátora Ladislav Tichý odňal dozorujúcemu prokurátorovi Jaroslavovi Kozolkovi spisy, ktoré podliehajú režimu ochrany utajovaných skutočností. Urobil tak vzhľadom na informácie, ktoré spochybňujú dôveryhodnosť Kozolku a vyvolávajú podozrenie, že bol spolupracovníkom Vojenskej kontrarozviedky, povedala hovorkyňa generálnej prokuratúry Jana Tökölyová.

"Generálna prokuratúra Slovenskej republiky preveruje informácie, o ktorých sa dozvedela z médií," uviedla. "Režim ochrany utajovaných skutočností je v rezorte prokuratúry rigorózne dodržiavaný," dodala Tökölyová.

Denník Sme informoval, že prokurátor Jaroslav Kozolka bol spolupracovníkom vojenskej kontrarozviedky (VKR). Dokazuje to jeho spis, ktorý denníku Sme sprístupnil Ústav pre štúdium totalitných režimov v Prahe. Podľa dokumentov sa Kozolkova spolupráca s komunistickou kontrarozviedkou začala, keď pracoval ako zdravotník vo vojenskom útvare v Rusovciach. Zamestnal sa tam po tom, čo v Žiline skončil na vojenskom učilišti odbor špecializovaný na zdravotníctvo. Jeho riadiacim dôstojníkom bol Peter Urban.

Podľa denníka Sme nie je známe, dokedy Kozolkova práca pre kontrarozviedku trvala. Jeho riadiaci dôstojník Urban si ešte v januári 1990 spoluprácu s ním pochvaľoval. V budúcnosti ho plánoval využiť na boj proti fašizmu a „kultu násilia“.

Kozolka vo štvrtok na otázky o spolupráci neodpovedal. Nepovedal ani, či sa už skončila. Ako prokurátor riešil niekoľko káuz týkajúcich sa vojenského spravodajstva, kde boli podozriví práve jeho agenti. Vedenie prokuratúry sa ho v stredu zastalo s odôvodnením, že má previerku Národného bezpečnostného úradu na stupeň dôverné. Tú potrebuje, aby sa mohol oboznamovať s tajnými materiálmi.

Ani Národný bezpečnostný úrad nevysvetlil, ako je možné, že Kozolka previerku dostal. Zákon hovorí, že osoby, ktoré vedome spolupracovali s ŠtB, ju mať nemôžu. Hovorkyňa napísala, že každú novú skutočnosť preveria. Informácie o Kozolkovi sú pritom v pražskom archíve prístupné roky. Je vylúčené, že by ich nemali naše tajné služby, ktoré sa k previerkam jednotlivých osôb vyjadrujú.

Kozolka získal titul JUDr. na Právnickej fakulte Univerzity Komenského v roku 1999 ako 31-ročný. Pôsobil na vojenskej prokuratúre v Bratislave. Potom prešiel na Generálnu prokuratúru SR, kde vyšetruje aj prípad Hedvigy Malinovej alebo údajnú sabotáž pri nezvolení Dobroslava Trnku za generálneho prokurátora. Na prokuratúre podľa Sme patrí k najbližším ľuďom Dobroslava Trnku. Ten je podobne ako Kozolka bývalým vojenským prokurátorom.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu