Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

V ČR budú vyšetrovať 92-ročného autora akcie ŠtB na chytanie utečencov

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

PRAHA - Teoreticky aj viac ako desať rokov väzenia hrozí 92-ročnému Eugenovi Abramovičovi, žijúcemu teraz v Prahe, ktorý bol jedným z "mozgov" rafinovanej akcie z éry komunizmu známej pod kódovým označením Kameň.

Česká polícia ho až teraz obvinila, takže bude čeliť policajnému vyšetrovaniu a možno aj súdnemu konaniu, informoval v noci nadnes portál iDNES.cz.

Kameň sa nazývala pasca, do ktorej komunistická tajná polícia ŠtB začala krátko po prevrate vo februári 1948 chytať utečencov smerujúcich na Západ. Išlo o falošnú hranicu, ktorá mala v utečencovi vyvolať dojem, že je na Západe, takže stratil opatrnosť a prezradil všetko o svojej odbojovej činnosti. Navyše mnohých pritom aj obrali, napríklad o šperky.

V skutočnosti boli utečenci ešte hlboko vo vnútrozemí Československa. Ilúzia hranice bola ale dokonalá: hraničné kamene, služobná miestnosť americkej tajnej služby, americkí vojaci, dôstojníci popíjajúci whisky, vlajka USA a portrét amerického prezidenta. No práve americké symboly boli nakoniec príčinou konca akcie Kameň. Dozvedeli sa totiž o nej Američania a podali protestnú nótu, v ktorej si sťažovali na zneužívanie svojich symbolov. Akciu tak nadriadení v Prahe čoskoro ukončili.

"Je jednoznačné, že obvinený je jedným z bývalých riadiacich pracovníkov tejto akcie," cituje iDNES.cz riaditeľa Úradu dokumentácie a vyšetrovania zločinov komunizmu Pavla Breta.

Pre českú políciu bolo veľmi zložité Abrahamoviča obviniť. Podnet na stíhanie dal česko-americký historik Igor Lukeš, ktorý učí dejiny na univerzite v americkom Bostone. Lukeš na akciu Kameň upozornil české orgány už pred dvoma rokmi.

Po roku sa síce začalo trestné stíhanie, ale muselo sa vzápätí zastaviť, pretože nadriadené justičné orgány ho označili za neodôvodnené. "My sme si vyžiadali preskúmanie a teraz sme dostali nový pokyn stíhanie začať," povedal Bret.

Lukeš správu o novom stíhaní Abrahamoviča privítal, ale zároveň vyjadril skepsu, opierajúcu sa o jeho vek a "rýchlosť" českej justície.

Podozrivý nie je len Abrahamovič, ale aj jeho komplic, o rok mladší Emil Orovan. Ten podľa niektorých správ utiekol do cudziny, spomína sa Izrael a neskôr  Juhoafrická republika. "Požiadali sme Interpol o spoluprácu," povedal Bret. Lukeš však má informácie, že Orovan teraz žije v ČR.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu