Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Čižnár začína úradovať: Tichý aj Trnka údajne končia, Čentéš odmietol funkciu!

Jaromír Čižnár Zobraziť galériu (3)
Jaromír Čižnár (Zdroj: TASR)

BRATISLAVA - Bývalý generálny prokurátor Dobroslav Trnka podľa informácií denníka Sme do konca týždňa končí vo funkcii námestníka generálnej prokuratúry a stane sa radovým prokurátorom Organizačného a kontrolného odboru, ktorý má spomínané právomoci. Rozhodol o tom nový generálny prokurátor Jaromír Čižnár.

Trnka by mal mať od budúceho týždňa novú náplň práce. Môže rozhodovať o tom, či prokuratúra podá dovolania v trestných veciach, vybavovať sťažnosti a trestné či disciplinárne oznámenia na prokurátorov, či zastupovať Generálnu prokuratúru na súde, kde je žalovanou stranou.

Spolu s Trnkom podľa Sme končí vo funkcii 1. námestníka aj Ladislav Tichý. Čižnár v utorok vyhlásil na jeho miesto výberové konanie, o čom e-mailom informoval všetkých prokurátorov. Prihlásiť sa môžu do konca júla. Hovorkyňa prokuratúry Jana Tökölyová v utorok povedala, že o „interných personálnych záležitostiach“ bude Čižnár informovať koncom týždňa. Trnka nezdvíhal telefón. 

„Ak mi bude naznačené, že sme nepotrební, odídem. Môžem odísť aj na okres do Dunajskej Stredy. Možno budem mať aj bližšie k bydlisku. Ja viem otvoriť počítač, vypočuť, napísať uznesenie na trestnú vec,“ cituje Sme Trnkovo vyjadrenie pre Hospodárske noviny spred niekoľkých týždňov. Čižnár ho však bez jeho súhlasu nemôže preradiť na nižšiu prokuratúru. Neumožňuje to zákon.

Mohol by tak urobiť, iba ak by bol Trnka disciplinárne potrestaný. Sme uvádza, že polícia ho síce vyšetruje v súvislosti s kauzou Glance House, zatiaľ ho však neobvinila. V organizačnom odbore bude Trnka podľa Sme kolegom švagra svojho kamaráta Mariána Kočnera Juraja Bartošeka, ktorý je tam vedúcim oddelenia. 

Čižnár ponúkal Trnkovu funkciu Jozefovi Čentéšovi, ktorého tiež parlament zvolil za generálneho prokurátora, ale prezident ho odmietol vymenovať. Čentéš ju však podľa informácií SME ešte v pondelok definitívne odmietol. Vyjadriť sa k tomu odmietol. 

Dnes je Čentéš zástupcom riaditeľa trestného odboru. Riaditeľom je Tibor Šumichrast, ktorý podľa Sme vo funkcii tiež končí. Novým prvým námestníkom by sa mal stať René Vanek, doterajší Čižnárov námestník na Krajskej prokuratúre v Bratislave. V utorok sa nechcel vyjadriť, či sa do konkurzu prihlási. 

Tichý zostane podľa Sme radovým prokurátorom. Denník Pravda dávnejšie informoval, že Tichý má záujem stať sa sudcom Najvyššieho súdu SR. Predseda súdu Štefan Harabin však po vymenovaní Čižnára za generálneho prokurátora v prezidentskom paláci povedal, že na najvyššom súde môže Tichý skončiť „možno o 25 rokov“.

„Spýtajte sa ho, či chce ísť do výberového konania na okresný súd, lebo u nás je úzus v súdnej rade, že aj profesor práva, aj prokurátor generálnej prokuratúry, keby chcel vstúpiť do sudcovského stavu, tak musí začínať na okresnom súde,“ povedal. 

Radovým prokurátorom generálnej prokuratúry by sa mal podľa Sme stať aj ďalší doterajší námestník Ctibor Košťál. Čižnár plánuje vymeniť aj viacerých vedúcich odborov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu