Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Matovičovci sa na voľbe šéfa GP nezúčastnia, varujú pred návratom totality

Igor Matovič a premiér SR Robert Fico
Igor Matovič a premiér SR Robert Fico (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Obyčajní ľudia a nezávislé osobnosti (OĽaNO) odmietajú podľa nich účelovú voľbu generálneho prokurátora, ktorá by sa mala konať na najbližšej parlamentnej schôdzi. Jozefa Čentéša považujú za právoplatne zvoleného kandidáta na post generálneho prokurátora, preto sa na novom hlasovaní nezúčastnia.

Matovičovci upozorňujú poslancov, že hlasovaním za prípadného nového šéfa prokurátorov v čase, keď nie je na Ústavnom súde (ÚS) SR doriešená Čentéšova kauza, sa podpíšu pod návrat totality.

Premiér Robert Fico (Smer-SD) úsilím zvoliť si svojho generálneho prokurátora skôr ako rozhodne ÚS podľa obyčajných ukazuje, že ako absolvent práva chýbal na hodine, na ktorej sa preberal právny štát. "Potvrdil, že pokiaľ ide o absolútne ovládnutie tohto štátu, nebude rešpektovať vôľu ľudí a ich volených zástupcov, ani platné zákony, ani rozhodnutia ÚS," uvádzajú matovičovci.

Nová voľba generálneho prokurátora sa zrejme uskutoční takmer presne dva roky od zvolenia Jozefa Čentéša. Ak budú splnené všetky zákonné podmienky, predseda parlamentu Pavol Paška (Smer-SD) zaradí voľbu na začiatok schôdze, ktorý je naplánovaný na 18. júna na 13.00 h. Voľba bude určite tajná.

Paška je presvedčený, že parlamentu už nič nebráni v novej voľbe generálneho prokurátora. Pre jej vypísanie sa rozhodol podľa vlastných slov preto, že Ústavný súd (ÚS) SR je v kauze Jozefa Čentéša v patovej situácii, nedokáže zaujať zásadné stanovisko a navyše sa stal predmetom a nástrojom politického boja.

"Uznesenia a nálezy ÚS v tejto politickej kauze sú všetko, len nie ústavnoprávne analýzy, a sú výsledkom politickej manipulácie. Trvám na tom, a preto využívam svoju kompetenciu a vyhlasujem novú voľbu generálneho prokurátora," zdôraznil Paška. Šéf parlamentu verí, že parlament zvolí v tajnej voľbe nového kandidáta na post šéfa prokurátorov, a potom už bude len na prezidentovi Ivanovi Gašparovičovi, či ho vymenuje.

Opozícia novú voľbu odmieta, trvá na tom, že Slovensko má legitímne zvoleného kandidáta na post generálneho prokurátora. Upozorňuje, že nikto nezrušil uznesenie Národnej rady SR o zvolení Jozefa Čentéša a nikto ani nespochybnil tajnú voľbu generálneho prokurátora. Opozícia avizovala, že v prípade novej voľby využije všetky ústavné nástroje, ktoré má. Nevylúčila ani napadnutie na ÚS.

 Konania na ÚS súvisiace s voľbou Čentéša použil prezident Gašparovič ako argument, prečo čaká s rozhodnutím o jeho vymenovaní za šéfa prokurátorov. S rozhodnutím prišiel prezident až po roku a pol. Paška v súvislosti s prípadným opozičným podaním na ÚS povedal, že je nešťastie, že opozícia zneužíva ÚS. "Som hlboko presvedčený, že to, čo sa deje na ÚS, je politická manipulácia," povedal Paška.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu