Nedeľa28. apríl 2024, meniny má Jarmila, zajtra Leo, Lea

Najväčšia odborová organizácia bratislavského DPB je v štrajkovej pohotovosti!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA – Od dnešného dňa vyhlásila štrajkovú pohotovosť jedna zo štyroch odborových organizácii, ktoré fungujú v rámci Dopravného podniku Bratislava (DPB). Výbor odborov Autošofér tvrdí, že podnik ju nerešpektuje a porušuje ústavu, zákonník práce aj kolektívnu zmluvu.

Peniaze z mesta vraj tiež zle prerozdeľuje. Ak nezačne DPB s odbormi vyjednávať, plánuje Autošofér podniknúť právne kroky, a tiež začať medzi zamestnancami zbierať podpisy na vyhlásenie štrajku. Podniku dávajú čas do 20. mája.

"Sme tam jediná nezávislá odborová organizácia, zvyšní traja predsedovia sú platení DPB. Nás však stále ignoruje, pritom sme najväčší a najsilnejší, máme najviac členov, 560, z čoho 99 percent sú vodiči a dielenskí," povedal predseda odborov Jozef Hitka s tým, že už dnes tak majú na svojej strane asi 25 percent zamestnancov.

DPB podľa slov šéfa odborov organizáciu neakceptuje, aj keď je riadne zaregistrovaná na Ministerstve vnútra SR a splnila si voči zamestnávateľovi všetky povinnosti. Podnik vraj tiež obmedzuje jej činnosť a zvýhodňuje voči nej už tri existujúce odborové organizácie na pracovisku. "Sústavné porušovanie ustanovení Kolektívnej zmluvy, podľa ktorých už vo februári 2013 riadne zvolený predseda odborov požiadal o uvoľnenie z pracovného pomeru, aby mohol riadne vykonávať funkciu, na ktorú bol zvolený, no doposiaľ mu to nebolo umožnené," hovorí Hitka o ďalšej výtke voči DPB. Podotýka, že v marci mali členovia riadne odovzdané dohody o zrážkach členských príspevkov aj so súhlasom platenia manipulačného poplatku za túto transakciu, no dosiaľ to nebolo akceptované.

Odborári takisto tvrdia, že opakovane žiadajú DPB o rokovanie ohľadne trestania zamestnancov podniku, no neúspešne. "Za priestupok je zamestnanec trestaný viacnásobne. Pri škode približne 20 eur má v konečnom dôsledku finančnú stratu 600 až 800 eur," poznamenal Hitka. Podnik podľa neho tiež šíri psychický teror medzi zamestnancami. "Vedúci pracovníci zasielajú pracovníkom výstražné listy s oznámením o výpovedi aj pri opakovaní menších priestupkov," priblížil. Hovoriť chcú odborári taktiež o svojich platoch.

 "Touto štrajkovou pohotovosťou chceme poukázať aj na to, že finančná čiastka, ktorou magistrát hlavného mesta dotuje dopravu, nie je v dopravnom podniku dobre prerozdelená," zdôraznil Hitka s tým, že pri takej údržbe vozového parku, aká sa robí dnes, aj vozidlá, ktoré sú teraz ešte nové, sa rozpadnú ešte pred ukončením záruky alebo tesne po nej.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu