Štvrtok28. marec 2024, meniny má Soňa, zajtra Miroslav

Správanie vodičov MHD vašimi očami: Arogantnosť, ignorácia a nadávky!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Nedávno sme vás informovali o incidente, ktorý sa odohral v jednom z bratislavských MHD, kedy vodič z počudovania hodných dôvodov vyhodil z autobusu manželský pár s kočíkom a nechal ich stáť uprostred cesty. Tento prípad medzi vami spustil búrlivé reakcie, v ktorých opisujete vodičov hromadnej dopravy ako arogantných, drzých a ich správanie ako odsúdenia hodné. Nájdu sa však aj svetlé výnimky, ktoré majú naopak s našimi vodičmi len dobré skúsenosti. Prečítajte si zážitky našich čitateľov, ktorí na účet šoférov nešetrili tvrdými slovami.

Vaše tipy

Vlnu vašich reakcií spustil prípad z autobusu bratislavskej MHD, o ktorom sme vás informovali začiatkom týždňa. Šofér 21-tky vtedy vyhodil z autobusu cudzinecký pár s kočíkom, ktorý v nevedomosti nastúpil nesprávnymi dverami. Autobusár manželom podľa slov svedkov arogantne a drzo prikázal, aby si vystúpili a nastúpili dverami, ktoré sú na to určené.

Keď ho však rodičia poslúchli a namierili si to k správnym dverám, bezočivý vodič im ich zavrel pred nosom a s autobusom odišiel. Pár tak v šoku ostal stáť uprostred cesty aj s kočíkom. Bratislavský podnik už incident prešetruje. Podľa reakcií našich čitateľov nie je správanie tohto šoféra výnimkou, viacerí ste nám napísali, že s podobným arogantným vystupovaním ste sa už v autobusoch niekoľkokrát stretli. Našli sa však aj cestujúci, ktorí tvrdia, že aj vodiči sú len ľudia, a nie všetci sa správajú tak, ako ich drzý kolega.  

Lucia ostala po reakcii vodiča v šoku: Čo kukáš ako pri*ebaná?

Vodič ma privrel do predných dverí, aj keď ešte neodchádzal zo zastávky. Pravdepodobne chcel, aby mu tam nikto nestál, no dvere ani neotvoril, aby som sa uvoľnila! Pozrela som na neho vyčítavým pohľadom a v tom dvere otvoril a zavrčal na mňa: "No poďme, poďme!" Neviem, kam sa ponáhľal, keď vo vedľajších dverách ešte nastupovalo veľa ľudí. Z jeho správania som ostala prekvapená. Obzrela som si ho, čo to je za človeka a v tom na mňa skríkol: "Čo kukáš na mňa jak pri*ebaná?!" Tak som vytiahla z kabelky notes, pero a zapísala som si číslo vozidla a keď som vystúpila, odpísala som si aj ŠPZ-tku, všetky ďalšie údaje a napísala som na dopravný podnik. V autobuse píšu, že je monitorovaný, tak nech si overia, či sa to naozaj stalo. Prišiel mi list, že sa to z jeho strany nestalo prvýkrát a s vodičom rozviazali pracovný pomer.

Mamička Romana: Na čo sú bezbariérové autobusy, keď nezastavia, kde majú?

Som mamička na materskej dovolenke a dosť často cestujem MHD aj s kočíkom. Som veľmi nespokojná, pretože aj napriek zníženým podvozkom, mám veľký problém nastúpiť a vystúpiť z autobusu. Nikdy nezastane tak, aby som mohla bez problémov nastúpiť alebo vystúpiť, vždy je to ďaleko. Raz sa mi dokonca stalo, že autobus zastal až tak nepríjemne, že mamička vychádzajúca s kočíkom z autobusu spadla, pretože sa jej predné kolieska zasekli medzi autobusom a chodníkom. Bábätko vypadlo a mamička sa udrela. Odvtedy mám veľký strach chodiť autobusom. Nechápem, na čo sú tie bezbariérové autobusy, keď neplnia svoj účel. My mamičky s kočíkom si ešte pomôžeme, ale čo taký vozíčkar, ten by to určite nezvládol sám.

Richard nemal mince: Vodič mu odmietol predať lístok

Jedno ráno som cestoval do roboty a v autobuse bol vodič, ktorého som ešte nepoznal. Nemal som drobné, ale za to som mal pri sebe bankovku nižšej hodnoty, tuším 5 alebo 10 eur, pričom cena lístka bola 1,15 eur. On mi ju však odmietol zobrať a drzým tónom mi prízvukoval, že chce drobné. Pritom som si všimol, že v pokladni má plno drobných, a keď som ho na to slušne upozornil, tak na mňa skríkol ešte arogantnejším tónom: "To vás nemá čo zaujímať, čo tam ja mám, o to sa nestarajte!" Stále mi odmietal vydať lístok, tak som sa nahneval a spýtal som sa ho, či mám ísť peši len preto, že nemám drobné. Napokon mi ten lístok predal a aj mi vydal, no ja som to tak nenechal a poslal som sťažnosť. Nebol som prvý, kto sa na tohto vodiča sťažoval, a keď som sa s ním viezol druhýkrát, už bol vľúdnejší.

Ivana si cestu MHD pochvaľuje: Vodiči mi vždy boli skôr nápomocní

Ja si musím zaklopať, že zatiaľ je to v poriadku. Cestujem MHD asi raz týždenne a snažím sa vyberať si nízkopodlažné autobusy, aby so mnou nikto nemal oštaru a nezavadzala som. Ale ja mám teda pomerne ľahký kočík, čiže ho do trolejbusu a električky vynesiem sama, ak všetci "pozerajú na vtáčiky", len aby sa nemuseli namáhať. Ale vodiči mi vždy boli skôr nápomocní.

Katka nedala znamenie: Vodič ju vyhodil aj s kočíkom

Aj mňa vyhodil vodič z autobusu s kočíkom. A to som išla MHD s kočíkom prvýkrát, takže som netušila, čo a ako. Dvere som síce trafila, no nezamávala som vodičovi na zastávke. Sťažovala som sa, ale bolo mi to "na dve veci". Odvtedy som s tým chvalabohu problémy nemala.

Vodiči ukázali duchaprítomnosť v službe aj mimo nej

Dopravný podnik Bratislava si uvedomuje negatívne reakcie zo strany cestujúcich a každú sťažnosť starostlivo prešetruje. "Po preverení situácie a jej potvrdení okamžite pristupuje k sankciám, prísnym postihom, v prípade vážnych alebo opakovaných sťažností tieto prípady klasifikuje ako hrubé porušenie pracovnej disciplíny a rozviaže s dotknutým zamestnancom pracovný pomer," povedala nám Zuzana Vachová z odboru marketingu a komunikácie DPB.

Aby DPB vyšiel v ústrety každému cestujúcemu, zaviedol Nonstop linku: 0917 101 102, na ktorej cestujúci môžu podávať sťažnosti, aby sa celý proces urýchlil. Dôkazom toho, že existuje aj mnoho vodičov, ktorí si svoju prácu vykonávajú svedomito a s patričnou úctou voči cestujúcim aj nadrámec svojich schopností, je nedávny prípad, keď šofér MHD mimo služby pomohol žene ležiacej na chodníku. "Kým okolo prechádzajúci ľudia ju ignorovali, náš vodič ihneď privolal zdravotnícku pomoc, dokonca jej na mieste poskytol prvú pomoc," uviedla Vachová.

Inokedy zas vodička električky navigovala nepočujúcu cestujúcu zo zahraničia, ktorá zablúdila, ako sa dostať na miesto, kde mala dohodnuté stretnutie. Ovládala totiž posunkovú reč. Tieto a mnoho ďalších prípadov sú jasným dôkazom toho, že okrem nezodpovedných, medzi vodičmi MHD existuje aj nemálo slušných a nápomocných pracovníkov, ktorí svojimi činmi správanie arogantných kolegov zatieňujú.

 

 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu