Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

DPB po druhýkrát začal obstarávať nové trolejbusy za milióny eur

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Na nákup trolejbusov už Dopravný podnik Bratislava (DPB) vyhlásil novú opakovanú súťaž. Prvú zákazku za vyše 70 miliónov eur musel zrušiť. Nariadil mu to Úrad pre verejné obstarávanie (ÚVO) a za zrušenie bol aj primátor Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

Pre diskriminačné podmienky sa do nej totiž prihlásil iba jeden uchádzač. Kritériá na vyhodnotenie ponúk teraz DPB zmenil, upravil bodové hodnotenie.

DPB chce nakúpiť 15 sólo vozidiel, 15 sólo vozidiel s pomocným pohonom a 50 kĺbových trolejbusov. Pri prvom tendri, ktorý podnik vyhlásil ešte vlani v novembri, udeľoval za celkovú cenu trolejbusov 40 bodov, za kritérium cena údržby 20 bodov a úroveň technického riešenia 40 bodov.

ÚVO dopravnému podniku vyčítal, že dostatočne nešpecifikoval spôsob vyhodnotenia kritéria cena údržby a pri úrovni technického riešenia zase udeľoval buď maximálny alebo nulový počet bodov. Zvýhodnený tak mal byť napríklad uchádzač, ktorý ponúkne karosériu s piatimi dverami. Podľa úradu to bolo diskriminačné a nepodporovalo to čestnú hospodársku súťaž. Do súťaže sa tak mala prihlásiť česká Škoda Electric s karosériou od SOR Libchavy, ktorá je blízka finančnej skupine J&T.

V opakovanom tendri bude o niečo viac rozhodovať cena, tomuto kritériu udelil DPB navyše 20 bodov a uchádzač tak za ňu teda dostane celkovo 60. Za kritérium cena údržby získa menej, a to 15 bodov a rovnako menej dostane za úroveň technického riešenia - 16. Po bode za každý z troch typov trolejbusu dostane za jeho pohotovostnú hmotnosť, za maximálnu celkovú obsaditeľnosť a taktiež za podiel počtu miest na sedenie dostupných z nízkej podlahy k počtu všetkých miest na sedenie.

Do novej súťaže môžu uchádzači predkladať svoje ponuky do 27. mája. Dopravný podnik bude v ten deň otvárať aj obálky. Pre každý trolejbus žiada údržbu počas ôsmich rokov alebo do najazdenia 560.000 kilometrov, ak si ju DPB objedná do pol roka od schválenia prvého trolejbusu na prevádzku. Obstarávateľ zároveň žiada opciu na ďalších 20 kĺbových a 20 sólo trolejbusov. Lehota na dodanie vozidiel je 48 mesiacov od zadania zákazky. Peniaze z Európskej únie treba vyčerpať do konca roka 2015.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu