Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

Pozor, v Tatrách trvá 3. stupeň lavínového nebezpečenstva

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: Topky.sk)

JASNÁ - Na horách bolo dnes ráno zamračené a hmlisto, na väčšine územia so slabým snežením. Oteplilo sa, teplota vzduchu sa pohybovala od -12°C do -2°C. Vo vysokých polohách fúkal silný, v nárazoch až búrlivý vietor severných smerov s rýchlosťou do 75 km/hod.

Za posledných 24 hodín pripadlo vo Fatrách do 6 cm, v Tatrách do 14 cm nového snehu. Celkovo však za predchádzajúcu periódu sneženia pripadlo vo vysokých polohách Tatier 40 až 70 cm nového snehu, ktorý bol za silného vetra previevaný na záveterné svahy, do žľabov a múld, najmä juhovýchodných orientácií. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, na hrebeňoch je často vyfúkaná až na trávnatý, skalnatý alebo zľadovatený podklad.

Vo vysokohorskom teréne Vysokých a Západných Tatier v polohách nad 1 700 m n.m. trvá naďalej zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Nový sneh z poslednej periódy sneženia nie je dostatočne previazaný so starou snehovou pokrývkou. Väčšina tohto snehu je previata na záveterné svahy, hlavne do žľabov a múld.

Zvýšené lavínové nebezpečenstvo sa týka predovšetkým svahov s južnou, juhovýchodnou, východnou a juhozápadnou orientáciou a so sklonom väčším ako 35°. Uvoľnenie lavíny na týchto svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Možné je taktiež spontánne uvoľnenie stredne veľkých lavín. V ostatných horských oblastiach pretrváva mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň. Snehová pokrývka je rozložená veľmi nerovnomerne, preto si pohyb vo vysokohorskom teréne vyžaduje znalosť posúdenia lokálnej lavínovej situácie.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu