Piatok26. apríl 2024, meniny má Jaroslava, zajtra Jaroslav

ONLINE Snehové peklo bude pokračovať: Do rána môže napadnúť až 40 cm snehu!

Havarovaný kamión s 23-tonovým nákladom, ktorý havaroval v snehovom záveji za obcou Žitavce Zobraziť galériu (61)
Havarovaný kamión s 23-tonovým nákladom, ktorý havaroval v snehovom záveji za obcou Žitavce (Zdroj: SITA)

BRATISLAVA - Vodiči by mali byť dnes na cestách na celom Slovensku opatrní. Pre sneženie, ktoré zasiahlo viaceré oblasti krajiny, vydali meteorológovia výstrahu prvého stupňa.

Vaše tipy

19:22 Výstraha druhého stupňa pred snežením nehrozí, no snežiť bude

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu prvého stupňa pred poľadovicou a snežením. Ústav vydal v priebehu dnešného dňa pred snežením výstrahu druhého stupňa, no tá sa podvečer zmenila na prvý stupeň. Sneženie hrozí v Banskobystrickom, Trenčianskom, Košickom, Nitrianskom, Prešovskom a v Žilinskom kraji. Výstraha platí oddnes od 18:00 do utorkového rána do 6:00 a môže napadnúť 20 až 40 centimetrov nového snehu, čo môže komplikovať dopravu, ako aj pohyb osôb. Poľadovica sa môže tvoriť vo všetkých krajoch okrem Bratislavského, čo môže byť takisto nebezpečné pre dopravu a pohyb osôb. Výstraha pred poľadovicou platí oddnes od 18:00 do utorka 15. januára do 6:00.

19:02 Dvanásť dopravných nehôd a 26 škodových udalostí evidovala dnes do 18.00 h polícia v Banskobystrickom kraji v súvislosti s hustým snežením. Uviedla to banskobystrická krajská policajná hovorkyňa Mária Faltániová. Okrem toho sa medzi obcami Podkriváň a Lovinobaňa skrížil kamión a prejazdný je jeden jazdný pruh. Vodiči by teda mali zvýšiť opatrnosť. Premávku na mieste riadi polícia.

18:37 Situácia na cestách v Bratislave je podľa poslednej aktualizácie (15.40 h) Dopravného podniku Bratislava (DPB) ustálená. Zdržanie prostriedkov mestskej hromadnej dopravy (MHD) môže nastať len na niektorých problematických úsekoch.

18:23 Bratislavské letisko vybavilo aj napriek počasiu od polnoci do 18:00 na prílete a odlete celkovo 24 letov, z toho osem pravidelných. Ako ďalej informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická, dva pravidelné prílety z Bruselu-Charleroi a Londýna-Stansted boli na základe rozhodnutia kapitána lietadla odklonené na letisko v Budapešti. "Aj napriek tomu, že mali možnosť pristáť v Bratislave," dodala. Všetky dráhy letiska boli podľa jej slov počas dňa neustále čistené špeciálnymi letiskovými mechanizmami.

Havarovaný kamión s 23-tonovým nákladom
Zobraziť galériu (61)
Havarovaný kamión s 23-tonovým nákladom  (Zdroj: SITA)

17:39 Ozbrojené sily SR sú v prípade kalamity pripravené pomôcť

Ozbrojené sily SR sú v prípade snehovej kalamity pripravené pomôcť Slovákom. Dnes to uviedla hovorkyňa ministerstva obrany Martina Balleková. Náčelník Generálneho štábu Ozbrojených síl SR Peter Vojtek rozhodol o vyčlenení potrebnej techniky a o počte vojakov, ktorí sú pripravení v prípade požiadavky od krízových štábov zasiahnuť v jednotlivých regiónoch Slovenska.

Snehová nádielka v Banskej Bystrici
Zobraziť galériu (61)
Snehová nádielka v Banskej Bystrici  (Zdroj: Tip čitateľa)

"Pomáhať obyvateľom Slovenska v krízových situáciách je jednou z úloh ozbrojených síl. V prípade, že nás oslovia samosprávy alebo krízové štáby, budeme okamžite reagovať," informoval minister obrany Martin Glváč s tým, že si však treba uvedomiť, že úlohou vojakov je predovšetkým obsluhovať techniku a robiť špecializovanú prácu.

Pre prípad mimoriadnej situácie vyčlenili podľa Ballekovej ozbrojené sily nákladné terénne automobily, žeriavy, ťahače, automobilové rýpadlo, vrtuľník a ďalšiu ťažkú techniku. "V rámci celého Slovenska je v pohotovosti viac ako 400 vojakov," doplnila.

17:31 Nehôd v Nitre so snežením stále pribúda

Situáciu na cestách Nitrianskeho kraja komplikoval sneh aj popoludní. Dopravných nehôd v súvislosti s počasím neustále pribúda. Na rýchlostnej ceste R1 v 29. kilometri pri obci Báb museli dočasne uzavrieť jeden jazdný pruh pre vyťahovanie kamióna. V súčasnosti je už cesty prejazdná v oboch pruhoch. Na Hlohoveckej ceste za Nitrou v smere na Hlohovec uviazli tri kamióny. Rovnaký problém nastal na ceste z Lehoty do Nitry, kde takisto uviazli tri kamióny, cesta už je sprejazdnená.

17:23 V Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) sú všetky cesty I., II. a III. triedy zjazdné a počas dňa neboli zaregistrované žiadne mimoriadne udalosti. Dnes o tom informoval službukonajúci dispečer Správy a údržby ciest TTSK Miroslav Hájiček.

16:44 V Bratislave jazdí hromadná doprava všade, no všeobecne mešká do 15 minút. Ako ďalej informovala hovorkyňa Dopravného podniku Bratislava (DPB) Agáta Staneková, pre počasie nie sú žiadne obmedzenia.

16:40 Polícia infromovala o aktuálnej situácii na cestách v Žilinskom kraji:

Žilina - horský prechod Kľak zjazdný pre osobnú dopravu

Čadca - horský prechod Makov momentálne uzatvorený pre skrížené kamióny v obci Kolárovice

Martin - horský prechod Šturec úplne uzatvorený pre nákladnú aj osobnú dopravu

Ružomberok - horský prechod Donovaly uzavretý pre nákladnú dopravu nad 10 metrov
 

Večne neupravená cesta na Muškátovej v Pezinku

16:30 Takto to dnes vyzeralo na Muškátovej ulici v Pezinku. Zábery na zasnežené cesty, kde nerozoznáte chodník od vozovky, nám zaslal rozhorčený čitateľ, ktorý tvrdí, že ulicou tento rok posýpacie ani odhŕňacie auto ešte neprešlo. "Dnes mi pracovníčka firmy povedal, že sa im dnes pokazil sypač a jeden traktor nestíha. Keď som jej oponoval, že sa to netýka iba dneška, tak mi bolo povedané, že koľko strojov máme, toľko odhŕňame," napísal nám.

 

Zasnežená Muškátová ulica v Pezinku
Zobraziť galériu (61)
Zasnežená Muškátová ulica v Pezinku  (Zdroj: Tip čitateľa)

 

16:16 Za obcou Žitavce dnes uviazol kamión s 23-tonovým nákladom. Nákladné auto zapadlo po tom, čo dnes Nitriansky kraj, ale aj celé Slovensko pokryla niekoľkocentimetrová vrstva čerstvého snehu.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

 

16:14 Situácia na Letisku M.R. Štefánika v Bratislave je po výdatnom snežení v ranných a predpoludňajších hodinách stabilizovaná. Ak nepríde k radikálnemu zhoršeniu počasia, odbavenie plánovaných letov a prevádzku na letisku by nemalo nič narušiť.

 

Bratislavské letisko o 16:18
Zobraziť galériu (61)
Bratislavské letisko o 16:18  (Zdroj: BTS)

 

"V súčasnosti na letisku drobno sneží, naši pracovníci neustále očisťujú dráhy letiska od snehu, tak aby bola maximálne zachovaná bezpečnosť letovej prevádzky," uviedla hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická. "V tejto chvíli nič nenaznačuje, že by v priebehu dneška malo prísť k odklonom lietadiel, ktoré majú v Bratislave pristáť, prípadne meškaniu štartu pravidelných liniek," dodala.

16:10 Cesty druhej a tretej triedy, ktoré spravuje Bratislavský samosprávny kraj (BSK), sú pokryté vrstvou kašovitého snehu, no sú zjazdné. Ako ďalej informovala hovorkyňa BSK Iveta Tyšlerová, po posype je na cestách na nížinách vrstva kašovitého snehu do dvoch centimetrov a na horských úsekoch do štyroch centimetrov. "Sneh neustále odstraňujú pluhovaním," dodala. V okrese Senec zabezpečuje zjazdnosť ciest päť sypačov, v okrese Pezinok tiež päť sypačov a jeden traktor a v okrese Malacky päť sypačov a dva traktory.

15:52 V Košiciach je situácia naďalej pokojná. Snežilo asi dve hodiny, za ktoré napadlo približne 5 centimetov nového snehu. Je tam bezoblačno 0°C.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

 

Na diaľnici D1 znižovali rýchlosť

15:43 Rýchlostná cesta R1 v smere od Nitry do Trnavy je dočasne uzavretá. Na západnej a východnej časti D1 dokonca pre nepriaznivé počasie policajti znížili rýchlosť. Od 13:45 je na úseku D1 Košice - Prešov pre súvislú vrstvu snehu na vozovke znížená rýchlosť jazdy na 100 kilometrov za hodinu.

Trenčianski policajti zase znižovali maximálnu rýchlosť v úseku D1 Horná Streda - Ilava najprv na 80 km/h, neskôr ju upravili na 100 km/h a krátko po popludní obmedzenie zrušili.

15:32 V Prešovskom kraji od popoludňajších hodín takmer na celom území snežilo, pri Humennom padal dážď so snehom. Od 13:45 je na diaľnici D1 Košice - Prešov pre súvislú vrstvu snehu na vozovke znížená rýchlosť jazdy na 100 kilometrov za hodinu. Sneh pri Prešove už ustal. Polícia vyzýva vodičov, aby prispôsobili rýchlosť a spôsob jazdy poveternostným podmienkam a aktuálnemu stavu ciest.

14:28 Všetky trasy liniek bratislavskej MHD sú momentálne prejazdné. Podľa Dopravného podniku Bratislava (DPB) sa situácia dostáva do normálu aj v prípade meškania spojov. "Meškanie sa však ešte stále môže vyskytnúť," pripustila hovorkyňa DPB Agáta Staneková. "Situácia je však diametrálne odlišná od tej predpoludním," dodala.

 

Takáto je situácia v centre hlavného mesta popoludní
Zobraziť galériu (61)
Takáto je situácia v centre hlavného mesta popoludní  (Zdroj: Vladimír Labát)

 

 

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

 

14:21 Mestská nocľaháreň pre bezdomovcov vo Veľkom Krtíši je dnes mimoriadne otvorená po celý deň. Mesto sa tak rozhodlo pomôcť ľuďom bez domova prečkať dnešné husté sneženie v teple a pod strechou. „Toto rozhodnutie tí, ktorí služby nocľahárne využívajú, privítali a od rána postupne prichádzajú,“ uviedla asistentka veľkokrtíšskeho primátora Erika Grega.

13:55 Situácia s meškaním regionálnych autobusových spojov v okolí Bratislavy sa krátko popoludní výrazne zlepšila. Autobusy momentálne jazdia načas, prípadne s meškaním do desať minút. Hovorkyňa prepravnej spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová pripomenula, že s meškaním teba počítať v ďalších hodinách. "K zdržaniu môže prísť v popoludňajšej špičke, teda okolo 16.00 h," upozornila Vozárová.

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

13:40 Od rána hlásil bratislavský dopravca aj výrazne meškania, tie sa pohybovali od 15 do 70 minút. Do kopcovitejších častí Bratislavy MHD nejazdila vôbec. Ako informovala Staneková, doprava na Dlhé diely, Kramáre či Kolibu je už obnovená a cesty sú prejazdné. Linka č. 147 na trase Hodžovo námestie - Búdková ešte nepremáva, podľa Stanekovej aj doprava na tejto linke bude v krátkom čase obnovená.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SITA)

 

13:35 Banskovystrickí policajti evidujú za doobedie 7 dopravných nehôd a 10 škodových udalostí. Horské prechody Donovaly a Šturec sú až do odvolania uzavreté pre nákladnú automobilovú dopravu nad 10 metrov. Horský prechod Čertovica je prejazdný pre všetky vozidlá s použitím snehových reťazí.

 

Takto to vyzerá na námestí v Banskej Bystrici...
Zobraziť galériu (61)
Takto to vyzerá na námestí v Banskej Bystrici...  (Zdroj: Tip čitateľa)

...a stále husto sneží.
Zobraziť galériu (61)
...a stále husto sneží.  (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Sneh trápil banskobystrických vodičov aj v nedeľu. V Žiari nad Hronom sa krátko po 21:00 čelne zrazil Ford KA, za volantom ktorého sedela 20-ročná žena s Citroenom Berlingo, ktorý riadil 45-ročný vodič. Pri nehode sa zranili 4 ľudia z toho dvaja, spolujazdci z CItroenu, ťažko.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: polícia)

 

13:32 Snežiť pred pár minutami začalo už aj v Košiciach. Úplný východ Slovenska si na snehovú nádielku ešte bude musieť počkať.

 

V Košiciach bolo situácie doobeda pokojná
Zobraziť galériu (61)
V Košiciach bolo situácie doobeda pokojná  (Zdroj: Miroslav Vacula)

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Miroslav Vacula)

Okrem výstrahy pred snežením platí na celom Slovensku stále výstraha prvého stupňa pred poľadovicou, snehovými jazykmi a závejmi a taktiež pred vetrom. Všetky výstrahy vydal ústav dnes na obed. Výstraha pred poľadovicou platí do utorka 15. januára do 16:30, pred vetrom, závejmi a snehovými jazykmi dnes do 18:30.

Bratislavské letisko muselo odkloniť dva lety

13:28 Bratislavské letisko vybavilo aj napriek hustému sneženiu v predpoludňajších hodinách 11 letov. Neprijali iba lietadlá dvoch pravidelných liniek z Londýna-Stansted a Bruselu. Kapitáni týchto lietadiel sa rozhodli pristáť v Budapešti.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: airportbratislava.sk )

 

Ako informovala hovorkyňa bratislavského letiska Dana Madunická, dôvodom bol masívny spád snehových zrážok v čase medzi 09.00 h a 10.00 h. "Rozhodnutie odklonu lietadla na iné letisko je plne v kompetencii kapitána lietadla, pričom lietadlo pristane na inom, ako vopred plánovanom letisku, kde to poveternostné podmienky dovoľujú," dodala hovorkyňa.

Madunická ďalej informovala, že vzletovo-pristávacie dráhy bratislavského letiska sú od začiatku sneženia nepretržite upravované príslušnými letiskovými mechanizmami, aby sa zachovala bezpečnosť letovej prevádzky a k odklonom lietadiel na iné letiská prišlo len minimálne.

13:25 Na ohľaduplnosť vodičov apelujú cestári v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota. Horský priechod Javorina medzi Muráňom a Červenou Skalou je pre kamiónovú dopravu a ťažké vozidlá uzavretý. Neustále intenzívne sneženie tam komplikuje dopravu najmä na cestách druhej a tretej triedy. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, na niektorých úsekoch sa už vytvorila 15-centimetrová vrstva ujazdeného snehu.

13:18 Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) vydal výstrahu druhého stupňa pred snežením pre všetky kraje Slovenska okrem Bratislavského a Trnavského. Výstraha prvého stupňa z dnešného rána sa pre vybrané kraje zmenila okolo obeda a platí do utorkového rána do 6:30. Pri silnom snežení môže miestami napadnúť 20 až 50 centimetrov nového snehu, čo môže komplikovať dopravu a takisto pohyb osôb.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

13:14 V Poprade je momentálne približne 15 až 20 centimetrov snehu. Od rána v meste a okolí intenzívne sneží. Cestári túto zimu zatiaľ nemuseli z mesta vyvážať sneh. Správa mestských komunikácií spravuje v Poprade vyše 60 km mestských komunikácií a približne rovnakú dĺžku chodníkov. Správa mestských komunikácií v Poprade dnes od rána posilnila zimnú údržbu. “Reagujeme na vývoj počasia a pretrvávajúce sneženie. Na cestách máme v tejto chvíli dva veľké a jeden malý sypač a šesť traktorov,“ informoval riaditeľ Správy mestských komunikácií Peter Fabián.

13:00 Hoci husté sneženie dnes v celom Banskobystrickom kraji komplikuje dopravu, štátni hasiči zatiaľ podľa ich krajského hovorcu Erika Piatra zatiaľ nezaznamenali výrazne vyšší počet nehôd než v iných dňoch. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová a dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák, cesty aj horské priechody sú zatiaľ v celom kraji zjazdné. Horské priechody Donovaly a Šturec sú už od rána uzavreté pre vozidlá dlhšie než 10 metrov, priechod Čertovica je od predpoludnia prejazdný len s nasadenými snehovými reťazami. Na vozovkách ciest je vrstva kašovitého a miestami utlačeného snehu do hrúbky päť centimetrov.

12:35 Aktuálna situácia v Banskej Štiavnici

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

12:10 So snehová kalamitou zápasia aj v Chorvátsku. Celú noc tam husto snežila a podľa tamojších meteorológov behom dneška môže pribudnúť až 20 centimetrov nového snehu. V Meste Karlovac napadlo dokonca až 40 centimetrov. Včera podvečer v Záhrebe pre nepriaznivé počasie došlo k zrážke dvoch autobusov mestskej hromadnej dopravy, pri ktorej sa zranilo až dvadsať ľudí.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: jutarnji.hr)

 

Ako informoval server jutarnji.hr, išlo prevažne o ľahšie úrazy a odreniny. Zranený boli aj obaja vodiči, ktorých spolu s pasažiermi previezli do miestnych nemocníc. Sneh v Chorvátsku aj naďalej komplikuje dopravu a niektoré autobusy meškajú až vyše dvoch hodín.

12:04 Pre husté sneženie v Nitrianskom kraji pribúda počet dopravných nehôd, problémy majú najmä kamióny a autobusy. V Nitre na Hviezdoslavovej ulici v smere na Lukov Dvor uviazol kamión, jeden jazdný pruh je neprejazdný. Je tu slabá premávka a úsek monitoruje polícia. Ako informovali nitrianski policajti, v okrese Nové Zámky uzatvorila polícia cestu medzi obcami Maňa - Vlkas - Hul, skrížil sa tam autobus.

Obchádzka je presmerovaná cez obec Úľany nad Žitavou, dopravu na mieste riadi polícia. V okrese Nitra sa stala dopravná nehoda kamióna pri zjazde od Veľkého Zálužia na rýchlostnú cestu R1, dokumentuje ju polícia, dočasne je uzavretý jeden jazdný pruh R1 v smere na Trnavu. Na cestách je vrstva kašovitého ujazdeného snehu päť až sedem centimetrov. Problémy spôsobuje vietor, ktorý vytvára snehové jazyky v okolí Mochoviec, Janíkoviec, Vinodolu a Lefantoviec. „Doprava ide normálne, problémy sú, ale riešime ich. Situácia je pod kontrolou,“ povedal Andrášik.

11:57 Podľa informácií Tv Markíza sa počas dnešného zasneženého dňa nevyhli haváriám ani policajti. Pri Brezne sa mali zraziť s iným autom, v ktorom ostali po zrážke zakliesnení dvaja ľudia. Ďalšia nehoda policajtov sa stala na ceste medzi Kremnicou a Žiarom nad Hronom, pri ktorej sa zranil jeden muž zákona.

11:52 Kalamitná situácia v súvislosti s výdatným snežením sa v Bratislave výrazne podpísala aj pod meškanie regionálnej autobusovej dopravy. Niektoré spoje z okolitých obcí a oblastí meškajú takmer dve hodiny. "Najhoršiu situáciu s prejazdnosťou a najväčšie meškanie nám hlásia vodiči liniek zo smerov Šamorín, Ivanka, Most pri Bratislave a Bernolákovo," uviedla hovorkyňa spoločnosti Slovak Lines Eva Vozárová. "Doba meškania v niektorých prípadoch je až 120 minút a situácia sa nezlepšuje."

Priaznivejšia je situácia pri linkách v smere zo Záhoria. "Tu sa doba meškania pohybuje okolo 20 minút," informovala Vozárová. Prvé meškania regionálnych spojov zaznamenali dispečeri prepravcu približne o 6.20 h.

11:46 Napriek výdatnému sneženiu, najmä v západnej časti Slovenska, je železničná doprava zatiaľ bez problémov. Prejazdnosť tratí nie je obmedzená, meškania vlakov hlásené nie sú. Hovorkyňa Železničnej spoločnosti Slovensko (ZSSK) Slavomíra Šubrtová uviedla, že situáciu monitorujú. "V rámci celého Slovenska nemáme zatiaľ hlásené žiadne problémy alebo meškania," informovala Šubrtová.

Problémy neregistrujú ani v rámci liniek regionálnej vlakovej dopravy na trati Bratislava - Dunajská Streda - Komárno, ktorú zabezpečuje spoločnosť RegioJet. "Ráno síce mali niektoré spoje 10- až 15-minútové meškanie, momentálne však už všetky vlaky jazdia podľa cestovného poriadku," uviedol hovorca spoločnosti RegioJet Aleš Ondruj.

Bez meškania jazdia v Bratislave iba električky

11:43 Premávka na Kramároch je obnovená, linky bratislavskej mestskej hromadnej dopravy (MHD) tu jazdia bez obmedzení. Naopak, v okolí Národnej rady MHD pred 11. h nepremávala pre skrížený trolejbus. Situácia v hlavnom meste je komplikovaná. Podľa grafikonu jazdí v Bratislave iba električková doprava.

Trolejbusy a autobusy momentálne nepremávajú podľa cestovného poriadku, stále treba počítať s meškaním. Ako informoval Jozef Hanzl z dispečingu Dopravného podniku Bratislavy (DPB), takmer každú polhodinu "vyskakujú" problémy.

 

Sneženie v Bratislave
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Vladimír Labát)

"Momentálne ťažká technika odstraňuje skrížený trolejbus na Zámockej ulici," uviedol Hanzl s tým, že k obnoveniu premávky v tejto časti by malo prísť v krátkom čase. Problémy boli hlásené aj z petržalskej strany Prístavného mosta, kde bol "upchatý" nájazd na most. "Už je to odstránené, no zapadol nám tam autobus," spresnil Hanzl. S problémami a meškaním MHD podľa neho treba počítať dovtedy, kým bude snežiť. Keď prestane padať sneh, do jednej-dvoch hodín budú linky premávať podľa platného cestovného poriadku, uzatvoril.

11:40 Cesty v Trnavskom samosprávnom kraji sú napriek hustému dopoludňajšiemu sneženiu zjazdné. Na cestách I. triedy sa nachádza kašovitá vrstva snehu do troch centimetrov, na cestách II. a III. triedy do päť centimetrov. V teréne je 52 posýpacích áut s radlicami, na cesty vyšlo aj ďalších osem nákladných áut s pluhmi a 12 traktorov s radlicami, ktoré boli zabezpečené dodávateľsky. Informoval o tom Ivan Krajčovič z Úradu Trnavského samosprávneho kraja (TTSK).

11:34 Portál zjazdnost.sk priniesol aktuálne správy z ciest. Vrtsva snehu, ktorá sa tvorí na cestách I., II. a III. triedy sa miestami zvyšuje až na 4 - 5 centimetrov. Východné Slovensko má cesty prevažne mokré, vo vyšších polohách s vrstvou kašovitého až utlačeného, miestami zľadovateného snehu do 2 - 3 cm.

Na bratislavských cestách je čerstvý sneh, v Nitre a Banskej Bystrici kašovitý
Zobraziť galériu (61)
Na bratislavských cestách je čerstvý sneh, v Nitre a Banskej Bystrici kašovitý  (Zdroj: zjazdnost.sk)

11: 29 Maďari dnes cestujú zadarmo. Cestná doprava v Budapešti a jeho okolí sa pre silné sneženie výrazne spomalila. Na základe rozhodnutia primátora Istvána Tarlósa bude preto v priebehu dnešného dňa mestská hromadná doprava na všetkých linkách bezplatná. Cieľom tohto opatrenia je, aby v snežení, ktoré sa na území Budapešti začalo v nedeľu večer, čo najviac ľudí volilo namiesto osobného auta hromadnú dopravu.

11:16 Polícia vyzýva k vyššej opatrnosti! V priebehu včerajšieho dňa došlo na celom území Slovenska k až 28 dopravným nehodám. Dnes to zrejme nebude inak, väčšinu územia pokryla niekoľkocentimetrová vrstva snehu, ktorá komplikuje dopravu. V Bratislavskom kraji eviduje polícia len za dnešné dopoludnie až 10 havárií. "Na cestách je maximálny počet policajtov, ktorí riadia premávku a pomáhajú vodičom," povedala hovorkyňa prezídia Denisa Baloghová.

11:07 Ako nás informovala čitateľka z Dúbravky, v tejto mestskej časti premáva MHD iba obmedzene. "Niektoré spoje majú aj 70 minutové meškanie, a preto sa kvôli tenkej vrstve snehu na cestách nedá dostať do centra mest," napísala nám. V Dúbravke pre husté sneženie jazdia iba električky, ktoré môžu mať tiež meškania. Ľudia meškajú do práce, škôl a k lekárom.

11:00 Bratislavský magistrát upozorňuje, že oblasti Kramáre a Koliba sú ťažko prejazdné. Podľa hovorkyne Daniely Rodinovej by ľudia mali uprednostniť verejnú dopravu a nesnažiť sa dostať s autami na tieto miesta.

Na Prístavnom moste uviazli autobusy

10:50 Hrubá vrstva snehu začína robiť problémy už aj šoférom autobusov bratislavskej MHD. Čitateľ nám poslal aktuálnu fotografiu z Prístavného mosta, kde na neodhrnutej vozovke uviazli dva autobusy plné cestujúcich. Prvý z nich dostal zrejme šmyk a ostal skrížený na ceste. Tesne za ním uviazol aj ďalší.

 

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

 

Pasažieri smerujúci do práce v autobusoch vyčkávali desiatky minút. "Čakali sme tam asi 30 minút a vôbec sa nehýbali, ľudia panikárili, vyvolávali do práce a pýtali si kyslík," opísal hustú atmosféru čitateľ. Šofér prvého autobusu nakoniec cestujúcich na moste vypustil, no ani napriek tomu sa mu nepodarilo pokračovať v jazde.

Nahnevaných pasažierov následne vypustil aj šofér druhého autobusu, ktorí sa museli nakoniec k najbližšej zástavke alebo rovno domov vrátiť po svojich. Dopravu pre uviaznuté autobusy začali automaticky odkláňať smerom na most Apollo.

Vlaky z Maďarska s hodinovým meškaním

10:40 Sneh komplikuje sopravnú sitáciu aj v susednom Maďarsku. Vlaky smerujúce z Budapešte cez Slovensko majú vyše hodinové meškanie. Metropola Maďarska je vďaka intenzívnemu sneženiu pokrytá niekoľkocentimetrovou pokrývkou snehu. Podľa miestnych zdrojov situácia, podobne ako u nás, zaskočila cestárov a ráno o šiestej nebolo ani stopy po odhŕňačoch.

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: index.hu)

Naopak, osobných áut šmyknutých do verejného osvetlenie bolo v skorých ranných hodinách viac než kedykoľvek inokedy. Maďari dochádzajúci za prácou do Budapešti museli byť obrnení riadnou dávkou trpezlivosti, namiesto 15 minútovej cesty ich čakal trikrát tak dlhá jazda v kolóne. V hornatejších okrskoch Budy sa dokonca odporúča nenechať nič na náhodu a mať v aute aj snehové reťaze.

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: index.hu)

 

Situácia nie je iná ani v ostatných regiónoch Maďarska, na diaľnici M1 pred Győrom dokonca autá stáli bez pohybu vyše hodiny. Vlaky meškajú aj 140 minút.

10:35 Všetky cesty v Žilinskom kraji sú zjazdné. Vozovky sú mokré, vo vyšších polohách je na nich kašovitá vrstva snehu do dvoch centimetrov. Poľadovica sa netvorí, momentálne začína trochu snežiť. Jediným obmedzením na území Žilinského kraja je, že horský priechod Šturec je od rána zatvorený pre vozidlá nad desať metrov.

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: SHMÚ)

 

10:30 Naopak do Košíc zatiaľ snehová kalamita nedorazila, je tam zamračené -5°C. Snežiť by malo na východe začať až popoludní.

Dopravné nehody aj zapadnuté kamióny

10:20 Dopravný servis rádia Expres hlási v hlavnom meste niekoľko dopravných nehôd. Jedna sa stala na Prístavnom moste smerom k obchodnému centru Avion, ďalšia na D1 pred Sencom v smere z Trnavy, kde je blokovaný pravý pruh. Kolóny sa stále tvoria na vjazde do Bratislavy z Bernolákova, zdržíte sa asi hodinu. Neupravené cesty hlásia v Bratislave - Lamači smerom do mesta, čaká sa asi pol hodinu.

 

Obmedzenia a radary na území Slovenska
Zobraziť galériu (61)
Obmedzenia a radary na území Slovenska  (Zdroj: google)

 

Neodhrnuté cesty sú aj na Pezinskej Babe, tiež na D1 medzi Trnavou a Bratislavou, medzi Koltov a Novými Zámkami, v Žemberovciach a okolí, v Banskej Štiavnici a okolí. Nasnežilo aj pred Kremnickými baňami v smere z Turčianskych Teplíc, kde je niekoľko odstavených kamiónov. Cesty sú neupravené aj Vo Veľkom Krtíši za Ožďanmi v smere do Rímavskej Soboty.

10:08 Na území Prešovského kraja sú všetky cesty zjazdné. Ako informoval hovorca Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja Tomáš Lažo, takmer na celom území je zamračené, jasno je iba v okolí Humenného. V okrese Poprad sneží. Fúka iba slabý vietor alebo je bezvetrie. Na niektorých úsekoch ciest sa vytvárajú snehové jazyky, vodiči by si mali dávať pozor hlavne na cestách tretej triedy na úsekoch Chotár - Šuňava, Hrbky, Batizovce - Gerlachov.

10:05 Na celom území Nitrianskeho kraja husto sneží. Aktuálne zapadol na ceste medzi obcami Žemberovce – Hontianske Trsťany v smere na Dudince odhŕňač snehu, čakajú na frézu. Premávku riadi polícia a odklon vedie cez obec Demandice. V meste Nitra zapadli v zákrute na Bratislavskej ceste v smere na severný obchvat Nitry tri kamióny, na mieste riadi dopravu polícia.

V Nitre sú odhŕňače v pohotovosti.
Zobraziť galériu (61)
V Nitre sú odhŕňače v pohotovosti.  (Zdroj: TASR)

10:00 V hlavnom meste sa už tvoria kolóny a doprava kolabuje. Podľa dopravného servisu Rádia Expres sa ľudia sťažujú na neupravené cesty na vjazde do Bratislavy od Šamorína, kde sa v kolónach zdržíte až hodinu a pol. S kolónami a zdržaním najmenej pol hodinu treba rátať na vjazde do Bratislavy z každého smeru.

 

MHD zatiaľ veľké zdržania nehlási
Zobraziť galériu (61)
MHD zatiaľ veľké zdržania nehlási  (Zdroj: Vladimír Labát)

 

Denník SME informoval, že vedľa cesty od Stupavy v smere do Bratislavy je zapadnutý kamión, čo spôsobilo pomaly idúcu kolónu vozidiel. Najviac kritická je situácia na diaľničných vjazdoch do hlavného mesta, na D1 stojí premávka už od Bernolákova, nehýbe sa ani na Prístavnom moste a na moste Lafranconi v smere do Petržalky. Tunel Sitina pre Kolóny priebežne uzavreli.

 

Aktuálna situácia na moste SNP
Zobraziť galériu (61)
Aktuálna situácia na moste SNP  (Zdroj: Vladimír Labát)

 

9:45 Vo Vysokých Tatrách v polohách nad 1 800 m naďalej trvá zvýšené lavínové nebezpečenstvo, to znamená 3. stupeň z päťdielnej medzinárodnej stupnice. Týka sa to predovšetkým strmých svahov so sklonom väčším ako 35°. Uvoľnenie lavíny na týchto svahoch je možné už pri malom dodatočnom zaťažení. Možné je taktiež spontánne uvoľnenie menších a stredne veľkých lavín. Nový sneh z poslednej periódy sneženia sa vplyvom nízkych teplôt stabilizuje len veľmi pomaly a stále nie je dostatočne previazaný so starou snehovou pokrývkou. V ostatných pohoriach na Slovensku trvá mierne lavínové nebezpečenstvo, t.j. 2. stupeň.

9:10 Ako informuje portál zjazdnost.sk je na diaľničných a rýchlostných cestách D2 Bratislava - Kúty, D1 Bratislava - Hlohovec a R1 Trnava - Tekovské Nemce asi 2 až 3-centimetrová vrstva čerstvého snehu. Ostatné diaľničné a rýchlostné cesty sú zjazdné. Cesty I., II. a III. triedy sú takisto zjazdné, povrch vozovky je mokrý alebo pokrytý vrstvov kašovitého až utlačeného snehu do 2 - 3 cm.

 

 

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: zjazdnost.sk)

 

Horské priechody sú zjazdné, povrch vozoviek je pokrytý vrstvou kašovitého až utlačeného snehu do 5 cm, okrem HP Príslop, Havran, Branisko, Makov, Dobšiná, Klenov, Ďurďošík, Dargov, Javorník, Biela Hora, Pusté Pole, Vyšehrad, ktorých povrch vozovky je mokrý.

Portál takisto vydal niekoľko upozornení pred nepriaznivým počasím:

  • Vplyvom sneženia a silného vetra sa na cestách v okrese Nové Zámky vytvárajú snehové jazyky a záveje!
  • Miestami zľadovatený sneh sa nachádza na cestách II. a III. tried v okolí Kremnice, Nového Mesta nad Váhom, Moldavy nad Bodvou, Prievidze a Rožňavy.
  • HP Donovaly a Šturec sú uzatvorené pre vozidlá nad 10m dĺžky z dôvodu hustého sneženia.
  • Znížená viditeľnosť z dohľadnosťou do 100 m z dôvodu silného sneženia sa vyskytuje v okolí Bratislavy, Lozorna, Čataja, Žarnovice, Hronského Beňadiku, Nitry, Zálužia pri Nitre.
  • Pre vozidlá nad 10 m je po celú zimnú sezónu uzatvorený úsek cesty I/64 medzi Nitrianskym Pravnom a Fačkovským sedlom a horské priechody Skýcov a Herlianske Sedlo.
  • NA VLHKÝCH A MOKRÝCH CESTÁCH JE MOŽNOSŤ VYTVÁRANIA SA POĽADOVICE!!!

Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ) okrem toho varuje aj pred tvorbou snehových jazykov a závejov. Táto výstraha sa týka už aj severných oblastí východu SR. Miestami sa tiež môže tvoriť poľadovica. Situácia má byť rovnaká aj v utorok (15. 1.), pre ktorý sú tiež vydané výstrahy.

Bratislava

Husté sneženie dnes komplikuje dopravu v bratislavských uliciach. Hlavné cestné ťahy sú síce zjazdné, ale tvoria sa na nich dopravné zápchy. Dnes o tom informoval hovorca primátora Ľubomír Andrassy. Horšia situácia je na bratislavských Kramároch a na Kolibe, kde majú problémy vozidlá hromadnej dopravy i osobné autá. Ako informoval Andrassy, pre sneh majú problémy aj minibusy jazdiace do kopcovitých častí Bratislavy.

 

Vrstva snehu pokryla aj Modru
Zobraziť galériu (61)
Vrstva snehu pokryla aj Modru  (Zdroj: modra.sk)

 

Hlavné mesto má v teréne všetkých 54 mechanizmov i 83 pracovníkov. Cesty pluhujú a solia. Ako upozornil Andrassy, prácu vozidlám komplikujú dopravné zápchy. Prvý celomestský posyp sa dnes začal už tridsať minút po polnoci, druhýkrát vozidlá vyrazili o 5:00. Predpoveď počasia dnes hlási celodenné sneženie, vozidlá preto budú v teréne celý deň, informoval Andrassy.

Bratislavský magistrát pre hlásené husté celodenné sneženie žiada vodičov, aby jazdili maximálne opatrne a pokiaľ nemusia, aby autami necestovali.

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

ONLINE Snehové peklo bude
Zobraziť galériu (61)
 (Zdroj: Tip čitateľa)

Trnava

Všetky cesty v Trnavskom kraji sú napriek hustému sneženiu zjazdné. Cestári ich v noci posypali, od rána sneh odhŕňajú. Dnes o tom informoval Milan Baláž zo Správy a údržby ciest Trnavského samosprávneho kraja.

Najviac sneží v okolí Trnavy, v teréne sú podľa Baláža všetky dostupné mechanizmy, ktoré zverené úseky neustále odhŕňajú. Žiadne problémy nemajú cestári zatiaľ hlásené ani z horského priechodu Biela hora medzi Trstínom a Jablonicou.

Cestári v Trnavskom samosprávnom kraji (TTSK) zabezpečujú zjazdnosť 1 877 kilometrov ciest, z toho 263 km ciest I. triedy na objednávku Slovenskej správy ciest. Správa a údržba ciest TTSK má k dispozícii 43 vlastných a deväť zmluvne zabezpečených sypačov s radlicou. Z operačného plánu zimnej údržby vyplýva, že cestári majú v troch strediskách v kraji k dispozícii 256 zamestnancov, vrátane riadiacich pracovníkov. Na zimu majú zabezpečených viac ako 6 000 ton posypových materiálov.

Donovaly, Šturec

Pre husté sneženie sú horské priechody Donovaly a Šturec zatvorené pre vozidlá dlhšie ako 10 metrov, horské priechody Kremnické Bane, Čertovica, Pusté Pole aj Zbojská sú zatiaľ zjazdné bez obmedzení. Obmedzenie na Donovaloch platí od 6:50, na Šturci od 8:10. Ako uviedol dispečer Banskobystrickej regionálnej správy ciest Dušan Škubák, na vozovkách ciest na severe Banskobystrického kraja je kašovitá, v horských polohách miestami utlačená vrstva snehu do hrúbky päť centimetrov. „Posýpanie je neúčinné, pretože posypový materiál zakrátko zapadne novým snehom a šmýka sa. Na východe kraja je situácia lepšia, tam zatiaľ nesneží tak husto ako na západe,“ dodal Škubák.

Juh stredného Slovenska

Intenzívne sneženie zasiahlo aj juh stredného Slovenska. Cestári v okresoch Lučenec a Rimavská Sobota majú od rána v teréne všetku dostupnú techniku. Ako informovala hovorkyňa Banskobystrického samosprávneho kraja Monika Pastuchová, všetky cesty sú nateraz zjazdné, sneh iba odhŕňajú sneh, cesty neošetrujú chemicky ani posypovým materiálom.

V okrese Lučenec odporúčajú cestári zvýšiť opatrnosť najmä pri obci Pinciná. Miestami sa na cestách šmýka najmä kamiónom, avšak cesty ešte nezablokovali. Jazdu by mali vodiči prispôsobiť aktuálnym podmienkam na cestách. "Podobná situácia je aj v okrese Rimavská Sobota. Tam je na cestách tretej triedy aj vrstva kašovitého snehu do jedného centimetra. Komplikovanejšie je to na horských priechodoch Zbojská - Tisovec a Muráň- Červená Skala, kde je vylúčené chemické ošetrovanie v dôsledku ochrany vodných zdrojov a situáciu komplikuje aj nadmorská výška," povedala Pastuchová.

SSC okrem toho upozorňuje, že na cestách II. a III. triedy v okolí Kremnice, Nového Mesta nad Váhom, Moldavy nad Bodvou, Prievidze a Rožňavy sa miestami nachádza zľadovatený sneh. V okolí Bratislavy, Lozorna, Čataja a Zálužia pri Nitre je zase znížená viditeľnosť s dohľadnosťou do 100 metrov z dôvodu silného sneženia. Z rovnakej príčiny je pre vozidlá nad desať metrov uzatvorený Horský priechod Donovaly.

Prešov

Cesty 1., 2. a 3. triedy na území Prešovského kraja boli dnes ráno zjazdné. Miestami ich pokrývala vrstva snehu od jedného do piatich centimetrov (cm). V kraji momentálne nesneží, je zamračené a fúka slabý vietor.

Cesty prvej triedy sú v kraji vrátane tých, ktoré prechádzajú horskými priechodmi, prevažne vlhké, miestami ich pokrýva kašovitá alebo utlačená vrstva snehu od jedného do dvoch cm.

Problémy so zjazdnosťou ciest neevidujú pracovníci Správy a údržby ciest Prešovského samosprávneho kraja (SaÚC PSK) ani na úsekoch ciest 2. triedy. V severných oblastiach sa na nich nachádza kašovitá alebo utlačená vrstva snehu do dvoch až troch cm. Cesty 3. triedy, pokryté prevažne utlačenou vrstvou snehu do piatich cm, boli dnes ráno takisto zjazdné.

Situácia v okolitých štátoch

Česko - u našich západných susedov situácia nie je až taká dramatická ako u nás. Na viacerých miestach sa však tvorí vrstva najazdeného snehu. Na juhu krajiny by mali byť vodiči opatrní, pretože na cestách sa tam tvorí poľadovica. Snežiť má až do večera, potom by mali zrážky ustať.

Rakúsko - snehová nádielka neobišla ani Rakúsko. V Štajersku sa napríklad musia vodiči pripraviť až na 20 centimetrov nového snehu. Snežiť má dnes najmä na juhu od Álp.

Maďarsko - sneh robí problémy najmä v maďarskej metropole, kde už od rána brzdí dopravu niekoľko nehôd. Výpadky spojov hlásia autobusové a električkové linky. Narušená je aj železničná doprava.

Ak ste dnes kvôli hustému sneženiu meškali do práce, školy, alebo k doktorovi, podeľte sa s nami o vaše zážitky a pošlite nám fotografie a videá na tipy@topky.sk a foto@topky.sk.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu