Utorok7. máj 2024, meniny má Monika, zajtra Ingrida

Rus sa stratil na Grossglockneri: Pátrali po ňom 12 hodín

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: SITA)

KALS - Takmer 12 hodín trvala akcia rakúskych záchranárov, ktorí na hore Grossglockner vo štvrtok a v noci nadnes pátrali po 36-ročnom ruskom turistovi. Bez zranení, ale podchladeného ho previezli vrtuľníkom do nemocnice, uviedla tlačová agentúra APA.

Muž sa sám vybral na najvyšší rakúsky štít, pričom nemal snežnice ani lyže. Akciu záchranárov sťažovalo počasie, potme už nemohli použiť vrtuľník.

Vo štvrtok o 19.30 hod. vyrazila do terénu dvanásťčlenná záchranárska skupina, s alpským policajtom a lekárom-záchranárom. Vyčerpaného Rusa našli približne o 3.30 hod ráno. Bol asi 200 metrov pod vrcholom a nemal so sebou nič na bivakovanie.

S pomocou záchranárov dokázal ruský turista zostúpiť na chatu Stüdlhütte, odkiaľ ho transportovali vrtuľníkom. Rus vo štvrtok večer mobilným telefónom alarmoval známeho, že má ťažkosti.

Ďalším problémom pre záchranárov bolo, že turista nevedel ani po anglicky ani po nemecky, museli privolať tlmočníka. Výstup na Grossglockner (3798 metrov) je v tomto ročnom období možný len pre veľmi skúsených turistov, tvrdia rakúski horskí záchranári. Rus urobil tiež veľkú chybu, že išiel sám.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu