Utorok30. apríl 2024, meniny má Anastázia, zajtra

V Tatrách ožíva legenda: Otvárajú obnovenú Chatu pod Rysmi

Chata pod Rysmi Zobraziť galériu (5)
Chata pod Rysmi (Zdroj: SITA)

VYSOKÉ TATRY – Vo Vysokých Tatrách ožíva ďalšia legenda. Najvyššie položená chata vo Vysokých Tatrách Chata pod Rysmi prešla za tri roky obnovou za cca 600.000 eur a v stredu 25. septembra bude na poludnie slávnostne odovzdaná turistom do užívania.

Obnoviť sa ju podarilo vďaka finančnej dotácii z Ministerstva financií SR vo výške takmer 260.000 eur a sponzorských darov od rôznych organizácií.

Chata má úplne nový vzhľad, kamenné múry nahradil titánovo-zinkový plášť, v konštrukcii strechy je neprehliadnuteľný protilavínový štít. „Chata bola zrekonštruovaná od základov, takže je väčšia, z vonku modernejšia, zvnútra útulnejšia,“ zhodnotil predseda Klubu slovenských turistov Peter Perhala. Pribudla sem kachľová pec a súčasťou chaty je aj fotovoltický zdroj energie, kapacita chaty je teraz 14 lôžok.

Chata pod Rysmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

V priebehu výstavby boli veľmi dôležitými pomocníkmi dva vrtuľníky MI8T a MD530 F. „Vrtuľníky, ktoré zabezpečovali prísun tovaru spolu uskutočnili 505 letov, nalietali skoro 95 letových hodín a vyviezli na chatu až 520.060 kíl tovaru,“ priblížil známy horský vodca a bývalý záchranár Ladislav Janiga, ktorý s kamerou monitoroval priebeh výstavby.

Chata pod Rysmi za svoje postavenie medzi chatami vďačí nielen najvyššej nadmorskej výške 2250 metrov, ale najmä čarovnej, neopakovateľnej atmosfére, ktorú ponúka okolité prostredie, samotný interiér chaty a milý personál, vedený už dlhé roky chatárom a nosičom Viktorom Beránkom. Tento rok chata oslavuje 80 rokov od postavenia.

Chata pod Rysmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

„Je to taký darček k tomuto peknému jubileu,“ dodal Perhala. Lavíny boli pre objekt v minulosti veľkým problémom. Základnou ochranou zrekonštruovanej budovy je podľa Perhalu šikmý nábehový štít z betónovej konštrukcie, ktorý by mal umožniť preletieť lavíne ponad ňu s čo najmenším poškodením objektu.

Chata pod Rysmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

Chata pod Rysmi je ako jediná z tatranských vysokohorských chát prevádzkovaná iba počas letnej sezóny, teda od 15. júna do 31. októbra, hoci po rekonštrukcii by mohla byť prístupná turistom aj celoročne. Chata pod Rysmi leží tesne pod vrcholom Rysov, ktorý je dlhodobo najnavštevovanejším turistickým štítom Vysokých Tatier.

Chata pod Rysmi
Zobraziť galériu (5)
 (Zdroj: SITA)

"Ja som tu zažil tri lavíny, najhoršia bola v roku 2000, keď polovica chaty zletela dole do doliny. Boli to dosť ťažké roky, budem mať o čom písať, keď budem mať čas. Teraz by sa mali dostaviť plody toho úsilia. Z novej chaty sa teším, je to taký pomník ľuďom, ktorí mi tu za celé tie roky pomáhali, veľakrát zadarmo pracovali po lavínach, som im nesmierne vďačný a iba vďaka nim chata stojí," uzavrel chatár Beránek.
 

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu