Pondelok6. máj 2024, meniny má Hermína, zajtra Monika

Biopotraviny ako zdravšia alternatíva: Štúdie tvrdia, že to tak nie je!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: photl.com)

WASHINGTON - Diskusia o tom, či sú biopotraviny skutočne lepšie pre naše zdravie, a preto sa oplatia aj napriek vyššej cene, je v USA stále otvorená. Jedným z dôvodov je aj skutočnosť, že súhrnné výsledky zo štyroch desaťročí štúdií sa zdajú byť čokoľvek, len nie jasné, napísala agentúra AFP.

Táto kontroverzia sa dostala minulý mesiac znova do spravodajských titulkov, keď rozsiahla štúdia výskumníkov Stanfordovej univerzity zistila, že biopotraviny, známe tiež pod označením organické, nemajú viac výživných látok ako bežné produkty, hoci obsahovali menej pesticídov. Vedci, ktorí posúdili 237 rôznych štúdií, tiež nezistili, že by organické mäsá boli zdravšie.

"Keď sme s týmto projektom začali, mysleli sme si, že pravdepodobne nájdeme nejaké zistenie, ktoré podporí presvedčenie o vyššej kvalite biopotravín, ako majú potraviny bežné," povedala doktorka Dena Bravataová zo Stanfordovej univerzity, hlavná autorka štúdie. "Boli sme rozhodne prekvapení, že to tak nebolo," dodala.

Vedci uviedli, že bežné ovocie a zelenina mali viac zvyškov pesticídov ako ich organické ekvivalenty, ale tieto stopy pesticídov boli prakticky vždy v rámci úradmi povoleného množstva.

V roku 2011 vedci z univerzity v britskom Newcastli došli k inému záveru, keď urobili analýzu údajov z rovnakých 237 štúdií uskutočnených počas posledných štyroch desaťročí. Ich výskum, ktorý príliš veľa pozornosti nevzbudil, zistil, že geneticky neupravené a pesticídov sprostené ovocie a zelenina majú lepšie nutričné ​​hodnoty: okrem iných prínosov obsahujú viac vitamínu C než bežné ovocie a zelenina.

Nedostatok jednoznačných záverov vyústil v zaujímavý vývoj. Americká akadémia pediatrov 22. októbra oznámila, že žiadna vedecká štúdia nepotvrdila, že by biopotraviny boli zdravšie. Odporučila, aby deti konzumovali širokú škálu ovocia a zeleniny bez ohľadu na to, či sú bio alebo nie. "Z dlhodobého hľadiska zatiaľ nie je jasný dôkaz, že konzumácia organickej stravy vedie k zlepšeniu zdravia alebo menšiemu riziku chorôb," uviedla.

To bolo potenciálne dôležité vyhlásenie, pretože mnoho rodičov by bolo rado, keby deťom a predovšetkým batoľatám mohli dávať ovocie a zeleninu v bio kvalite, ale stopku pre mnoho z nich predstavuje ich vysoká cena. Trh s biopotravinami má už teraz hodnotu 31 miliárd dolárov ročne a každý rok narastá o ďalších desať percent.

"Nechceme rodiny, ktoré sa rozhodnú konzumovať menšie množstvo drahších biopotravín, a teda znížia celkový príjem zdravých potravín," povedala minulý týždeň Janet Silversteinová z Americkej akadémie pediatrov. "Najdôležitejšie je, aby deti jedli zdravú stravu bohatú na ovocie, zeleninu, celozrnné výrobky a nízkotučné alebo odtučnené mliečne výrobky, či už sú bežné alebo organické," dodala. "U tohto druhu stravy je preukázaný prínos pre zdravie."

Štúdia však zistila, že podľa niektorých výskumov je v biopotravinách menšia prítomnosť stopového množstva pesticídov a že bio hovädzie obsahuje menej baktérií odolných voči antibiotikám. David Haytowitz, odborník na výživu amerického ministerstva poľnohospodárstva, si myslí, že porovnávať bio a bežné produkty je komplikované. "Je veľmi ťažké porovnávať, pretože existuje toľko premenných faktorov ovplyvňujúcich nutričný obsah plodiny ... miesto pestovania, jeho spôsob a tak ďalej," vysvetlil. "Takže ak niekto neurobí štúdiu, kedy vedľa seba vysádí konkrétnu plodinu v bežnej a bio kvalite, potom porovnávanie nebude ľahké," dodal.

Podľa nutričného experta Davida Schardta ale o to vlastne ani nejde. Američania siahajú po biopotravinách z celej škály dôvodov. "Väčšina ľudí, ktorí začnú jesť organické potraviny, sa chce vyhnúť pesticídom a ďalším látkam, ktoré potraviny kontaminujú," povedal. Pretože aj keď pesticídy zostávajú aj v bežných potravinách pod hranicou povolenou úradmi, ľudia sa chcú aj tohto "legálneho" množstvo pokiaľ možno vyvarovať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu