Sobota20. apríl 2024, meniny má Marcel, zajtra Ervín

Napísať poslancom NR SR bude oddnes jednoduchšie

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Politickí činitelia by mali byť od dnešného dňa ľahšie dostupní užívateľom webu. Umožniť to má nová internetová aplikácia NapíšteIm.sk, ktorú spustilo občianske združenie (OZ) KohoVoliť.eu.

Nový internetový portál má podľa zámeru autorov "odstrániť bariéry" medzi občanmi a ich volenými zástupcami tak, že im umožní jednoduchšie politikov kontaktovať.

"Zdrojom e-mailových adries je oficiálna stránka Národnej rady SR s tým, že je tento zoznam stále aktualizovaný a tá zmena sa dostane aj k nám," uviedol hlavný programátor aplikácie Jaroslav Semančík.

Aplikácia umožňuje užívateľom vyhľadávať politikov po zadaní svojej adresy. Portál následne z geografického hľadiská vyhľadá v zozname politikov a zoradí ich podľa blízkosti k zvolenému mestu. Volení zástupcovia sú navyše pre lepšiu prehľadnosť zoradení do skupín na základe ich politickej príslušnosti. Nastaviť sa dá aj filter na základe poslaneckých klubov či parlamentných výborov.

Okrem poslancov parlamentu zoznam kontaktov v súčasnosti obsahuje aj elektronické adresy asi 2600 starostov obcí. "Do budúcna chceme ten zoznam rozširovať aj o krajské a mestské zastupiteľstvá," dodal Semančík.

Pre oslovenie zvoleného politika stačí následne návštevníkom webu vyplniť meno, svoju fyzickú a elektronickú adresu. Zároveň sa môže rozhodnúť, či bude obsah jeho otázky alebo výzvy verejný. V prípade verejných e-mailov portál umožňuje prečítať odpovede a vytvára štatistiky, na základe ktorých sa dá pozrieť, ktorí z poslancov reagujú či, naopak, ignorujú listy občanov.

Slovenský projekt sa inšpiroval českým portálom NapišteJim.cz. Ten v priebehu polroka využili návštevníci na približne 5000 e-mailov. Tvorcovia odhadujú, že približne tretina z nich bola aj zodpovedaná.

"Tie výsledky sú aj vidieť. Keď každý z ich obvodu im (poslancom) napíše, tak to začínajú aj počuť a vnímať," poukázal zakladajúci člen OZ Michal Škop. Snahou projektu je podľa neho vytvoriť osobnejší vzťah medzi občanmi a ich zástupcami.

Promo projektu pripravili herci známi z projektu Partička. V krátkom klipe ironicky vysvetľujú, že ak politici majú zastupovať názory ľudí, musia ich najskôr aspoň poznať.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu