Piatok29. marec 2024, meniny má Miroslav, zajtra Vieroslava

Do sudcovských komisií parlament nezvolil nikoho

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Parlamentu sa dnes nepodarilo zvoliť kandidátov na miesta v komisii vyberajúcich sudcov. Ani jeden zo štyroch kandidátov nezískal nadpolovičnú väčšinu hlasov zúčastnených poslancov.

Najviac hlasov (64) získal Viliam Pohančeník, ktorého navrhla Edita Pfundtner zo strany Most-Híd, nasledovali kandidát Róberta Madeja zo Smeru-SD Anton Martvoň (61 hlasov) a rektor Trnavskej univerzity Marek Šmid (navrhol ho Pavol Hrušovský, 52 hlasov). Najmenej hlasov získal kandidát Jozefa Kollára (SaS) Ľubomír Schweighofer so ziskom 22 hlasov. Voľba by sa dnes mala opakovať, do opakovanej voľby postúpili všetci štyria kandidáti.

Sudcovské komisie majú mať po päť členov. Žrebovať sa budú z kandidátov, ktorých navrhuje Sudcovská rada SR, sudcovská rada príslušného súdu, Národná rada SR a Ministerstvo spravodlivosti SR. Ministerstvo bude mať v komisii dvoch členov, zvyšné inštitúcie po jednom.

Poslancom sa dnes nepodarilo zvoliť ani deviateho člena Rady pre vysielania retransmisiu, v ktorej sa 30. júna skončilo funkčné obdobie Ladislavovi Štibrányimu. Neobsadili ani miesto v Rade Rozhlasu a televízie Slovenska (RTVS). V nej sa 14. septembra skončilo funkčné obdobie Andrejovi Miklánkovi. Zvoliť sa nepodarilo ani dvojicu kandidátov do Rady pre reguláciu.

Neobsadené miesta sa parlament pokúsi zaplniť ešte dnes v ďalšej voľbe. Do druhého kola voľby člena Rady pre vysielanie a retransmisiu postúpil Peter Abrahám so 72 hlasmi a Ladislav Štibrányi, ktorý získal tri hlasy. Pri výbere do Rady Rozhlasu a televízie Slovenska si v druhom kole budú poslanci vyberať medzi Ľubomírom Lintnerom a Bernadetou Tokárovou. Do Rady pre reguláciu kandiduje Viliam Mikuláš (navrhol ho Ivan Harman z SDKÚ-DS) a Vladimír Štefánik (navrhol ho Alojz Přidal z KDH).

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu