Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

O piťovcoch v kauze hypotekárnych úverov rozhodne súd v piatok

Policajný zásah proti piťovcom
Policajný zásah proti piťovcom

BRATISLAVA - Špecializovaný trestný súd v Pezinku (ŠTS) o tom, či päť obvinených piťovcov v kauze podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA, zostane vo väzbe bude rozhodovať od piatka rána 18. novembra. Informovala o tom hovorkyňa ŠTS Katarína Kudjaková.

Rozhodovať bude ŠTS pracovisko Banská Bystrica. V tomto prípade pôvodne figurovalo sedem obvinených osôb. Medzi nimi však nie je Juraj Ondrejčák, alias Piťo považovaný za bossa skupiny. O tom, či on ostane vo väzbe bude rozhodovať v kauze podpaľovania áut zase Okresný súd v Trnave. Návrh na väzbu na spomínaných päť osôb dal špeciálny prokurátor za zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, za  obzvlášť závažný zločin vydierania.
      
Skupina Juraja Ondrejčák alias Piťa, ktorých členov zadržala polícia, špeciálne jednotky pri jednej z najväčších policajných akcií v utorok 15. januára ráno v bratislavskom Lamači a v Trnavskom kraji sa mala dopustiť viacerých závažných trestných činov a viacerých skutkov.
      
Tie dozoruje viac prokurátorov a prokuratúr. Vyššie spomínané podvodom získané hypotekárne úvery z USA a potom aj podpaľovanie áut dozoruje Úrad špeciálneho prokurátora Generálnej prokuratúry SR (GP). Závažný zločin nedovolenej výroby omamných a psychotropných látok jedov alebo prekurzorov, ich držania a obchodovania, kde figuruje až sedem obvinených zo skupiny piťovcov zase dozoruje Krajská prokuratúra v Bratislave (KS). Informovala o tom hovorkyňa generálneho prokurátora SR Jana Tökölyová.
      
V prvom spomínanom prípade - podvodom získaných hypotekárnych úverov z USA vyšetrovateľ Úradu boja proti organizovanej kriminalite (ÚBOK) už v utorok vzniesol obvinenie voči Tiborovi V., Miroslavovi A., Matejovi Š., Milanovi Š., Pavlovi P., Michalovi S. a Karolovi S. za zločiny založenia, zosnovania a podporovania zločineckej skupiny, za obzvlášť závažný zločin legalizácie príjmu z trestnej činnosti, za zločin falšovania a pozmeňovania verejnej listiny, úradnej pečate, úradnej uzávery, úradného znaku a úradnej značky, za  obzvlášť závažný zločin vydierania. Obvineným podľa ich účasti na trestnej činnosti hrozí trest odňatia slobody v trvaní až do 25 rokov.
      
Medzi obvinenými nechýbajú blízke osoby údajného šéfa jednej z bratislavských skupín podsvetia, voči ktorým bol realizovaný policajný zásah v utorok 15. novembra. Informovala ďalej hovorkyňa GP. Ako ďalej konkretizovala, v tejto trestnej veci obvinení na konci roku 2006 spolu s doteraz neustálenými osobami cudzej národnosti v Trnavskom a Bratislavskom kraji, ako členovia zločineckej skupiny po vybavení podvodných hypotekárnych úverov doposiaľ nezistenými osobami v USA prostredníctvom bielych koní, na ktoré vyhotovili falošné doklady s údajmi osôb z USA, založili bežné účty v ČSOB v USD a v eurách, kam postupne boli poukázané peňažné prostriedky z neoprávnene získaných hypotekárnych úverov v USA, pričom niektorí pod hrozbou a vyhrážaním zariadili mlčanlivosť členov a ich zotrvanie v skupine a následne aj pomocou personálu banky výbery finančných prostriedkov v pobočkách ČSOB, ktoré v zapätí boli s nimi odovzdané neznámym osobám cudzej národnosti.      

Celkovo takto obvinení uskutočnili postupne výbery v sume 1.114.278,75 eur, pričom zásluhou polície bol zmarený výber finančnej hotovosti vo výške najmenej 1.397.217,94 eur. V tejto veci špeciálny prokurátor podal v stredu 16. novembra návrh na vzatie do väzby zatiaľ piatich obvinených Tibora V., Miroslava A., Mateja Š., Milanovi Š., a Karola S. Ďalší obvinení, u ktorých prichádza do úvahy uvalenie väzby v súčasnosti sa nachádzajú na neznámom mieste a polícia prijala opatrenia za účelom ich zadržania.
      
V druhom spomínanom prípade - vypaľovania áut, ktorý dozoruje ÚŠP GP bol na Okresnom súde v Trnave v stredu podaný návrh na vzatie do väzby na šéfa piťovcov Juraja Ondrejčáka, ďalej Michala B., Martina P. a Petra B. Spoločne s ďalšími troma obvinenými sú stíhaní za zločiny poškodzovania cudzej veci a nedovoleného ozbrojovania a obchodovania so zbraňami. Za uvedené trestné činy môže byť uložený trest odňatia slobody až na desať rokov.
      
Juraj Ondrejčák po dohode s dvoma ďalšími osobami ich mal poveriť, aby zabezpečili vybuchnutie domu poškodeného R.T. a zapálili jeho autá,  pričom útoky mali byť vykonané naraz a koordinovane, Juraj Ondrejčák zabezpečil na uvedené útoky potrebný materiál – výbušniny, dve nálože tritolu s časovou rozbuškou, ktoré následne Martin P. odovzdal Adamovi Š. a za prítomnosti Viktora M. a Igora D. im predviedol spôsob fungovania a aktivácie zariadenia, a následne po rozdelení úloh a "odlákaní" príslušníkov polície na iné miesto Michal B. v nočných hodinách dňa 30. marca 2010 hodil pripravené výbušné zariadenie pod vozidlo značky BMW vo dvore rodinného domu v Trnave, čím došlo k škode na vozidle v sume cca 75.000 eur a na rodinnom dome v sume cca 5.300 eur.
      
Okrem toho Juraj Ondrejčák, mal po dohode s dvoma ďalšími osobami ich poveriť, aby zabezpečili podpálenie motorových vozidiel osôb, ktoré spolupracovali s R.T.,  pričom útoky mali byť vykonané naraz a koordinovane. Následne Viktor M. spoločne s  Igorom D. a Adamom Š. naplánovali jednotlivé útoky, rozdelili úlohy  a opätovne "odlákali" príslušníkov polície na iné miesto, pričom Peter B. tiež v nočných hodinách dňa 30. marca 2010 s pomocou ďalších osôb zapálil osobné motorové vozidlo značky VW Golf patriace J.D., čím spôsobili na uvedenom motorovom vozidle škodu v sume približne 11.500 eur.
      
V prípade tretej trestnej veci, ktorú dozoruje KP v Bratislave vyšetrovateľ Prezídia Policajného zboru (PZ), ÚBOK odbor Západ vzniesol za drogovú činnosť obvinenie voči Miroslavovi A., Matejovi B., Petrovi M., Ľudovítovi G., Róbertovi M., Andrejovi Š., a Tomášovi K.
      
Polícia počas utorkového zásahu proti podsvetiu v Bratislave zadržala 20 osôb a 23 osôb obvinila za viaceré násilné aj majetkové trestné činy. Bola to pravdepodobne najväčšia akcia tohto druhu od vzniku SR, povedal vtedy minister vnútra SR Daniel Lipšic (KDH) o policajnej akcii v ranných hodinách.
      
Nasadených bolo do nej 350 policajtov, najmä zo špeciálnych jednotiek. Akcia bola dlhodobo pripravovaná. Podrobnejšie informácie o znení obvinení a trestných činoch majú byť známe do konca týždňa. "Ak si doteraz niektorí bossovia slovenskej mafie mysleli, že stoja nad zákonom, tak ich dnešné ráno presvedčilo o opaku," zdôraznil Lipšic.
      
To, že neunikli informácie smerom k zločineckej skupine, považuje Lipšic za nevyhnutný predpoklad dnešného úspechu. Ocenil prácu ÚBOK a ÚŠP. Viacerí obvinení sa pokúsili počas zásahu utiecť, podarilo sa zadržať všetkých, o ktorých mali záujem orgány činné v trestnom konaní.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu