Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Dopravný podnik sprísňuje sankcie pre vodičov MHD

Ilustračné foto
Ilustračné foto

BRATISLAVA - Ak vodič bratislavskej mestskej hromadnej dopravy spôsobí nehodu, pri ktorej dôjde k ujme na zdraví alebo ku škode veľkého rozsahu, postihy budú oproti minulosti prísnejšie.

Ako informovala hovorkyňa dopravného podniku Agáta Staneková, podnik v súčasnosti prijíma sériu opatrení na zníženie nehodovosti a poruchovosti prostriedkov mestskej hromadnej dopravy. Dopravné nehody zavinené vodičmi mestskej hromadnej dopravy bude podľa Stanekovej podnik riešiť na základe výšky spôsobenej škody.

Ak vodič nespôsobí žiadnu hmotnú škodu, bude ho stíhať priamy nadriadený, vodiča nebudú finančne postihovať. Ak však vznikne hmotná škoda, vodiča budú postihovať podľa jej výšky. Opatrenia zahŕňajú krátenie odmien, preskúšanie v autoškole, psychologické testy, ale aj pozastavenie alebo odobratie vodičského oprávnenia.

Zavinenie dopravných nehôd a porušovanie pravidiel cestnej premávky budú ovplyvňovať prideľovanie pohyblivej zložky mzdy. Ako ďalej uviedla Staneková, v prípadoch, keď zamestnanec zaviní škodu veľkého rozsahu alebo ujmu na zdraví, vodičovi bezpodmienečne odoberú vodičské oprávnenie na vedenie vozidiel mestskej hromadnej dopravy na minimálne 12 mesiacov. Udalosť bude podnik následne riešiť podľa zákonníka práce.

Dopravný podnik Bratislava, a.s. prijal opatrenia aj na zníženie poruchovosti vozidiel. Ako uviedla hovorkyňa, na ich základe bude podnik v prípade preukázania nekvalitnej a neodbornej práce postihovať pracovníkov, ktorí zabezpečujú údržbu a opravu vozidiel. Podnik chce podľa Stanekovej balíčkom opatrení prispieť k bezpečnejšej premávke na cestách Bratislavy a zvýšiť kvalitu poskytovaných dopravných služieb cestujúcej verejnosti.

Podľa Stanekovej spoločnosť zaznamenala v poslednom období nárast dopravných nehôd a mimoriadnych udalostí v autobusovej a trolejbusovej doprave a zvýšila sa aj poruchovosť vozidiel.

Preto podnik pripravil balíček zásadných opatrení na zaručenie bezpečnosti a spoľahlivosti prevádzky vozidiel mestskej hromadnej dopravy, a tým aj zníženie dopravných nehôd autobusov, električiek a trolejbusov. Istý systém opatrení podľa hovorkyne fungoval aj v minulosti, nový je však koncepčnejší a prísnejší.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu