Pondelok29. apríl 2024, meniny má Leo, Lea, zajtra Anastázia

Hromadné rušenie MHD nebude, zrušia sa len dva spoje

BRATISLAVA - Cestujúci v Bratislave sa hromadného rušenia liniek MHD obávať nemusia. Napriek pôvodnému návrhu Dopravného podniku Bratislava (DPB), a. s., ktorý chcel v rámci šetrení zrušiť 13 liniek, sa napokon zrušia len dve.

Na dnešnej tlačovej konferencii to oznámil primátor Bratislavy Milan Ftáčnik (nezávislý s podporou Smeru-SD).

"Zrušená bude električka číslo 7, ktorá jazdila len poobede a na tej istej trase chodia aj iné električky. Zruší sa aj autobusová linka 38, kde je náhradným spojom linka 37," informoval Ftáčnik. Priznal, že rozhodovanie o obmedzeniach v MHD bolo asi jedným z najťažších od komunálnych volieb.

"Boli sme si vedomí zložitej situácie v DPB, ktorý sa dostáva do stavu, že nebude mať pomaly na výplaty, a na druhej strane je tu aj záujem verejnosti. Zladenie týchto vecí je dilema, ktorú sme riešili," vysvetlil s dôvetkom, že do procesu rozhodovania bola zapojená verejnosť, odborníci či mestské časti.

Pôvodný návrh DPB bol podľa Ftáčnika neprijateľný, keďže zhoršoval podmienky cestovania v Bratislave. Aj preto bola zamietnutá napríklad navrhovaná redukcia intervalov električiek. "Výrazne by sme zhoršili cestovanie najekologickejšou dopravou," upozornil primátor. Redukcia intervalov sa tak od 19. septembra dotkne len dvoch spojov, a to električky číslo 9 a autobusovej linky 50.

Ďalšie úspory sa našli pri úpravách niektorých trás. Napríklad autobus č. 78 bude od 4. septembra premávať len po Šafárikovo námestie, upraví sa čas v prípade linky 133, čo je zrýchlený spoj z Karlovej Vsi premávajúci súbežne s električkou. Podľa Ftáčnika bola práve táto zmena najdiskutovanejšia.

"Karlovešťania chceli linku 133 zachovať, obyvatelia iných častí sa pýtali, prečo takýto zrýchlený spoj nemajú aj oni. Urobili sme kompromis. Spoj 133 ostáva, ale len v rannej špičke tak, ako v čase, keď začínal," povedal primátor.

Redukcie sa teda nedotknú tých liniek, kde by došlo k zhoršeniu obsluhy územia. "Zmeny sa dotknú najmä doplnkových spojov, ktoré jazdia súbežne s nosnými. Je to najmenej bolestivé riešenie pre cestujúcich," vyhlásil Ftáčnik.

DPB pôvodne plánoval ušetriť 1,8 milióna eur. "Povedali sme, že 500.000 eur musí podnik ušetriť sám, ďalších 500.000 eur získa zo zvýšeného príspevku mesta (financie pôjdu podniku na úkor splácania starých dlhov) a zvyšok získa práve obmedzením liniek. "Je to zodpovedné riešenie. Ak by sme sa správali ako naši predchodcovia a odtláčali problémy na neskôr, tak by sme sa správali nezodpovedne. Blížili sme sa ku kolapsu na strane DPB," konštatoval primátor.

Zdôraznil, že toto nájdené riešenie je súčasťou cieľa DPB, a to dostať prevádzku podniku do stavu vyrovnaného hospodárenia v roku 2012. Týmto sa ale celá vec nekončí. Mesto sa chce zamyslieť nad novým linkovaním MHD, chce preto vysúťažiť nový plán dopravnej obslužnosti. Podľa Ftáčnika je to otázka niekoľkých mesiacov.

DPB v súvislosti s prijatými úspornými opatreniami, ktoré sa začali nástupom nového manažmentu od 1. júla 2011, predložil magistrátu opatrenia na redukciu výkonov MHD. Do konca roka 2011 dopravcovi hrozila strata takmer 12 miliónov eur, ktorú nové vedenie plánuje znížiť na 6,9 milióna eur. Primátor Ftáčnik 9. augusta povedal, že návrh DPB na úsporu 1,5 milióna kilometrov v MHD od septembra do konca roka 2011 je neprijateľný, pretože sa spolieha na rušenie spojov.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu