Piatok19. apríl 2024, meniny má Jela, zajtra Marcel

Načierno nikdy necestovala, Dopravnému podniku aj tak dlhuje 25 tisíc!

Ilustračné foto
Ilustračné foto (Zdroj: prague-guide.co.uk)

PRAHA - Žene z Prahy hrozí, že sa kvôli údajným jazdám načierno dostane na ulicu. Ako sama tvrdí, bez lístka ale nikdy necestovala. Dopravný podnik však trvá na svojom a požaduje zhruba 658-tisíc korún (25 600 eur). Žena priznáva, že urobila chybu a nevyzdvihovala si poštu, kam jej pokuty chodili. Prichádzali totiž do bytu, kde žila so svojím vtedajším mužom, pred ktorým s deťmi utiekla.

Ženine peripetie sa začali v roku 1998. Vtedy jej niekto ukradol doklady. V októbri toho roku navyše utiekla aj s deťmi od manžela, ktorý pil a fyzicky napádal a týral rodinu. Podala na neho aj trestné oznámenie.

Pani Jaroslava ale zostala trvalo hlásená v byte, kde predtým s tyranom bývala. A tak na jej trvalú adresu chodili "liebesbriefy" od Dopravného podniku bez toho, aby to tušila. O tom, že má "na krku" 45 pokút, sa dozvedela až tento rok z listu od neznámeho človeka. Ten jej ponúkol pomoc s exekúciou a splatením dlhu. "Z verejne dostupných informácií na internetových stránkach katastra nehnuteľností som zistil, že na Vašu nehnuteľnosť, ktorú vlastníte, je uvalená exekúcia," stálo v liste.

"Najskôr som si myslela, že si niekto robí srandu, alebo na mňa niečo skúša a chcela som list vyhodiť," rozpráva. Keď zistila, že to nie je vtip, zašla na Dopravný podnik. Mala so sebou aj celý rad potvrdení o tom, že jej doklady niekto zneužil. Z nich okrem iného vyplýva aj to, že revízor vypísal v roku 2004 pokutu na občianku, ktorá bola ten istý deň skartovaná. Na tento preukaz potom v ten istý rok vypísali revízori ďalších šesť pokút.

S Dopravným podnikom sa ale podarilo dohodnúť na zmazaní len zlomku pokút. "Stornovali posledné štyri pokuty, ktoré ešte neodišli na exekúciu. Tie ostatné vraj stornovať nemôžu," hovorí zúfalá Jaroslava.

Dopravný podnik si stojí za tým, že s jej pokutami nemôže nič robiť. Dokumenty vraj totiž už neexistujú. "Námietkami sme sa zaoberali veľmi podrobne. Problém je v tom, že doložená strata občianskeho preukazu bola uplatňovaná až so značným časovým odstupom. To už boli po rozhodnutí súdu väčšinou podkladové materiály skartované. Nastala tak situácia, kedy preukazuje stratu preukazu, ale nedá sa overiť, či bol pri danej prepravnej kontrole použitý tento alebo iný," uviedla hovorkyňa Dopravného podniku Ilona Vysoudilová.

Rozhodnutie súdu zaznelo v čase, keď pani Jaroslava o pokutách ani nevedela. Súd prípad prejednal v jej neprítomnosti. A dal za pravdu prepravcovi, ktorý si podľa neho peniaze nárokuje oprávnene.

 "V prípadoch, kedy bolo možné overiť, že danú občianku nemala, sme vymáhanie zastavili pre zneužitie občianskeho preukazu. V ostatných prípadoch také jednoznačné rozhodnutie možné nebolo," poznamenala Vysoudilová.

Pani Jaroslava preto napadla uznesenie o nariadení exekúcie na súde, ale ani tu neuspela. Všetky inštitúcie, na ktoré sa doteraz obrátila, jej nakoniec odporučili, aby sa vrátila späť na Dopravný podnik a pokúsila sa s ním dohovoriť.

Hoci sa pani Jaroslava dostala do zdanlivo slepej uličky, nemusí byť jej situácia podľa právnikov úplne bezvýchodisková. Musela by si ale najať advokáta a obrátiť sa na súd, kde by napadla predchádzajúce rozsudky a doložila, prečo si nepreberala poštu. "Budem ďalej bojovať, ale neviem, kde vezmem s platom trinásť a pol tisíc korún na právnika," dodala.

Nahlásiť chybu

Odporúčame

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Stream naživo

Predpredaj.sk - Tu sa rodia zážitky

Celý program

Ďalšie zo Zoznamu